Heb je het al gehoord? Er is een nieuwe schijf van vijf gelanceerd vanaf 22 maart jl.  De schijf van vijf is een hulpmiddel bij de keuze aan gezonde voeding. De schijf van vijf geeft aan welke producten je per dag nodig hebt om gezond en fit te blijven. In de schijf van vijf heb je voldoende keuze per dag om lekker en gezond te eten en te drinken. Het kan je helpen een gezondere keuze te maken in je dagelijkse leven.

Onze gezondheid gaat achteruit

Steeds meer mensen leven ongezonder. Roken, drinken en weinig beweging, maar ook voeding telt mee. Ongezonde voeding is vaak goedkoper. Veel mensen leven een druk leven waarbij ook sneller gekozen wordt voor een snelle hap, die vaak ongezonder is dan een zelf-gekookte maaltijd.

Roken wordt al veel minder gedaan als vroeger, maar nog steeds rookt ongeveer 20 % van de Nederlanders. Dat vind ik veel!

Drinken van alcohol is erg slecht, dat weet iedereen. Drinken is iets moeilijker in cijfers uit te drukken, maar ongeveer 11 % van de Nederlanders drinkt veel alcohol en dat dan iedere dag.

Ook wordt er steeds minder bewogen. Men pakt veel vaker de auto dan de fiets. Dat is jammer, kleine afstanden zijn eigenlijk makkelijk te doen op de fiets en het is goed om te bewegen.

Qua voeding wordt er dus ook sneller gekozen voor iets makkelijks en snels. We weten allemaal dat het slecht is maar er is tegenwoordig zoveel keuze en de dagen zijn zo snel om. Iedereen heeft het druk en voor koken moet je tijd maken.

Wat is nu eigenlijk wel gezond?

Een gezonde keuze maken is niet altijd makkelijk. Vaak wordt je voor de gek gehouden door termen als : light, 30% minder vet enzovoorts. Dit staat wel mooi op de producten, maar is het ook echt beter? Als jij denkt dat een zak chips met 30% minder vet niet ongezond is dan heb het mis. Natuurlijk mag je weleens chips eten, maar neem dan een schaaltje in de week en niet een zak per week. Ook light frisdrank lijkt geen probleem, maar zorgt voor tanderosie en is dus helemaal niet goed.

Het voedingscentrum adviseert

Het voedingscentrum geeft advies over voeding en heeft de schijf van vijf samengesteld. Deze is in de loop der jaren wel veranderd.

Wat je volgens de schijf van vijf wel kunt eten:

  • Minimaal 250 gram groente per dag. Groente die niet gepureerd is, dus jammer van de groene smoothies… 2 porties fruit.
  • 4-5 opscheplepels kleine aardappels, zilvervliesrijst of couscous.
  • Volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkoren knackebrood en onbewerkte muesli.
  • Voldoende drinken zeker 1 1/2 tot 2 liter per dag, minimaal 3 koppen zwarte of groene thee, koffie zonder suiker, kraanwater
  • 2-3 Porties zuivel. Magere yoghurt of melkproducten. Sojadranken ook alleen als er minder dan 6 % suiker aan toegevoegd is.
  • 1 Portie vlees, vis, ei of peulvruchten. Onbewerkt vlees, dus niet gemarineerd of samengesteld zoals slavink, worst en gehakt, maar juist kipfilet, biefstuk, varkenshaas. Mager vlees dus.
  • 25 gram ongezouten noten.
  • 40 gram kaas, indien dit 25- of 30+ kaas is. Hüttenkäse of zuivelspread mag ook.
  • Vetten om in te bakken ed moeten vloeibaar zijn en met mate gebruikt worden.

Op zich voldoende keuze aan eten en drinken. Vaak is het alleen wennen aan de smaak. Ben je gewend aan witbrood? Volkoren is veel beter voor je en aan de smaak kun je wennen. Thee of koffie zonder suiker is ook lekker, maar ook wennen.

Conclusie

Minder zout, minder vet, minder suiker, is dus beter voor onze gezondheid. Onbewerkte producten zijn een betere keuze. Er wordt verwacht dat in 2025 1/5 van de wereldbevolking ernstig overgewicht heeft. Daar wil ik niet bij horen, dus ik wil echt gezonder gaan eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like