Geniet jij ook altijd zo van BBQ’en in de zomer met vrienden en familie? Hoewel het een echt mannending is, kunnen vrouwen hier ook prima mee uit de voeten. Een goed stuk vlees of lekkere groenten perfect grillen op de BBQ is een ware kunst. Aangevuld met heerlijke salades en bijgerechten kun je urenlang genieten van het dineren. Wil je voor dit jaar een nieuwe BBQ kopen? Er zijn veel verschillende soorten BBQ’s op de markt. Graag willen wij er één met je bespreken; de Kamado BBQ.

Wat is een Kamado BBQ?

Een nieuwe BBQ kopen doe je niet elke dag en er is heel veel keus. Wij lichten graag de Kamado uit. Een Kamado is een BBQ met keramiek en zal menig mannenhart sneller laten kloppen. Ze zijn de laatste jaren immens populair geworden, mede dankzij hun bekende eivorm. De Kamado is afkomstig uit Oost-Azië, waar ze heel lang in klei ovens bakten. Het waren de Japanners die de welbekende eivorm bedachten. Wist je trouwens dat ‘kamado’ Japans is voor oven/haard?

Waarom keramiek?

Het grootste verschil tussen een standaard BBQ of een Kamado BBQ is dus het materiaal. De Kamado is gemaakt van sterk keramiek, waardoor de BBQ enorm goed tegen hitte kan en deze hitte ook lang kan vasthouden. Uiteraard kan een standaard BBQ ook goed tegen hitte, maar kan deze de hitte niet langdurig vasthouden. Je zal er iedere keer kolen bij moeten voegen om de juiste temperatuur te behouden. Een Kamado houdt deze warmte langer vast, waardoor jij alleen nog maar hoeft te genieten van het vlees en niet hoeft te werken voor de juiste temperatuur. 

Hoe geef je je Kamado het juiste onderhoud?

Een Kamado is niet goedkoop en dus het belangrijk om hem goed te onderhouden. Zo heb je er heel lang plezier van! Schoonmaken is misschien niet het leukste taakje, maar wel een hele belangrijke. Er zijn een aantal punten van belang als het gaat om de schoonmaak van de BBQ; het rooster, de asbak en de schoorsteen.

Rooster

Wanneer de grill nog heet is kun je het rooster makkelijk schoonmaken met een staalborstel. De volgende keer als je de BBQ aanzet, kun je met wat olijfolie en keukenpapier het overgebleven roet wegpoetsen. 

Asbak

Ook de asbak (firebox) moet je om de zoveel tijd schoonmaken. Vaak wordt aangeraden om eens per kwartaal alle as uit de asbak te verwijderen. Hierdoor is de luchtcirculatie weer optimaal en kun je weer volop grillen en bakken. 

Schoorsteen

Als de BBQ nog heet is kun je met wat keukenpapier en een drupje groene zeep het vet wegpoetsen. Hierdoor zal de schoorsteen weer soepeler openen en sluiten bij gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Overnight oats
Verder lezen

Overnight oats

Inhoudsopgave Hide De basis van overnight oatsFruit erbijSuper foodsMisschien vind je deze artikelen ook interessant: Op internet las…