Wat was ik blij toen wij een aantal jaren geleden een nieuwe keuken kochten mét een vaatwasser erin. Echt dolgelukkig was ik ermee, die vaatwasser was echt een uitkomst. Lekker makkelijk hoor, niet zelf afwassen en geen vuile vaat meer op het aanrecht. Ik kon echt niet meer zonder dat wist ik heel erg zeker.

Mensen die gewoon zelf afwassen en zeggen geen vaatwasser nodig te hebben kon ik echt niet meer begrijpen. Je weet niet wat je mist zei ik dan. Iemand die zelf afwast terwijl ze wel een vaatwasser in hun keuken hadden verklaarde ik echt voor gek.

Toen gebeurde het: de vaatwasser begon te lekken. Eerst dacht ik nog dat ik hem misschien te vol hadden geladen of verkeerd had geladen zodat hij niet goed sloot, dit bleek niet het geval. Er liep water onderuit. Ik heb zelf geprobeerd te ontdekken wat er mis was, maar kon er niks aan doen. Het leek erop dat de deur er niet goed meer in hing en dus niet goed afsloot.

Omdat we pas kosten hadden gehad aan de wasmachine en droger ( zal je altijd zien ) en net een nieuwe auto hadden gekocht, besloten we de reparatie van de vaatwasser even uit te stellen en begonnen we dus met zelf afwassen. Niet altijd leuk, maar toch ook niet zo erg als ik dacht.

Uiteindelijk is het nu zeker 6 maanden later en is de vaatwasser nog niet gemaakt. Geen geldkwestie meer, maar er zijn andere redenen voor. Het is beter voor de energierekening en beter voor het milieu. Dat vind 2 belangrijke redenen om zelf af te wassen. Zelf afwassen heeft dus ook voordelen, daar ben ik nu weer achter gekomen.

Voordelen van zelf afwassen:

  • je gebruikt minder water
  • je gebruikt minder energie
  • het is beter voor het milieu
  • je vaat wordt over het algemeen schoner
  • het is een sociale bezigheid, als je het samen doet
  • geen herrie in huis van de vaatwasser

Hoe ben je milieubewust met afwassen?

Een vaatwasser gebruikt ongeveer 10 tot 15 liter water per wasbeurt en de meeste mensen gebruiken een vaatwastablet per keer. Deze vaatwastabletten zijn slechter voor het milieu dan gewoon afwasmiddel. Ook gebruikt de vaatwasser erg veel energie: het water wordt opgewarmd tot wel 60 of 70 graden en bij het drogen moet de vaatwasser nog zeker 30 tot 45 minuten verwarmd blijven om alles goed te drogen.

Als je zelf afwast kun je ook heel wat water gebruiken, dit kan ook zo oplopen tot een liter of 10. Om het milieu te sparen ( en je energierekening) kun je zo het beste afwassen:

  • voorspoelen met koud water
  • afwassen in warm water
  • afwassen in een teiltje
  • weinig afwasmiddel gebruiken

Nu ik dus al een half jaar zelf afwas heb ik er eigenlijk helemaal geen hekel meer aan. ’s Morgens na het ontbijt hebben we altijd een beetje afwas en die afwas doe ik meteen in de ochtend. Na het avondeten was ik ook af en is mijn aanrecht ook weer leeg en schoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like