In Nederland zijn dit de twee de grootste aanbieders op het gebied van babyvoeding accessoires en doen heel erg hun best om elkaar te overtreffen en op nummer één te komen staan, maar, waar heeft je kind nou het meeste baat bij? Welke is nou echt beter? Vandaag mijn persoonlijke verhaal en voorkeur.
Toen Elena geboren was deed ik heel erg mijn best om borstvoeding vol te houden, maar kwam er na een paar panische dagen achter dat dit niet ging lukken, omdat ze met haar kleine mondje de tepel niet goed genoeg vast kon pakken. En ik deed nog zo mijn best: kolven, voeden met een vinger en een spuit naast, haar constant aan de borst proberen te krijgen…
Uiteindelijk, na een dag of vier kon ik het niet meer aan en kookte de flesjes die ik al had staan uit om haar maar een flesje te geven. “Genoeg, zij gaat nu eens goed eten” dacht ik.
Haar eerste flesje was een Avent en ze dronk zo ontzettend gretig, dat tranen over mijn wangen rolden – opluchting, vreugde en teleurstelling in mijzelf, alles in één. Het belangrijkste was: zij at! Zodra het flesje leeg was viel ze in een diepe slaap en hing al slapend over mijn schouder, terwijl ik haar probeerde te laten boeren. Lief, ze zit lekker vol en kan eindelijk tevreden slapen dacht ik. Voor ik het wist begon ze alles onder te spugen: zichzelf, mij, mijn bed, vloerkleed…ramen, muren, buren… nou ja, je snapt het 🙂
En dat veranderde niet snel, na elke flesje gooide ze er grote hoeveelheden weer uit. “Het is nou eenmaal een spugertje, sommige baby’s spugen veel meer dan de andere” zei de kraammevrouw, iets te nonchalant. Totdat de lactatiedeskundige langskwam om te kijken of we borstvoeding toch op gang zouden krijgen en toekeek hoe ik Elena een flesje gaf. Ik kolfde af, goot het in een flesje en gaf haar melk.
De lactatiedeskundige vertelde dat ik helemaal geen Avent moet gebruiken, omdat deze zo smal en lang is zou hij teveel lucht in de mondhoeken van de baby toelaten en hapte ze evenveel melk als lucht. Door alle lucht in haar maagje spuugt ze niet alleen sneller, maar krijgt ze ook sneller krampjes en last van een opgeblazen buikje. “Koop nou gewoon een Difraxje met de kleinste speen en kijk maar of het helpt.”
“Oh”, dacht ik bij mezelf met mijn set van vier flessen, magnetron sterilisator, afwasborstel, speentjes, uitlek rekje en zelfs bakjes met dekseltjes: ALLES van Avent.
“Nou, als het helpt, vergeet alles maar, we stappen meteen over op Difrax” en stuurde ik papa meteen naar de winkel. Nu ik de kleine aan het drinken heb gekregen was onze volgende stap zorgen dat ze haar melk ook binnenhield.
Het viel inderdaad op dat er een groot verschil in de vorm van deze twee drinkspeentjes zit. De Avent speen is lang en smal, terwijl de Difrax als het ware een bobbeltje heeft, die helemaal in het mondje van de kleine gaat, waardoor deze geen extra lucht binnenkrijgt.
Maar of het nou echt zo veel scheelt…?
Als ik heel eerlijk ben spuugde ze wel minder, maar ondanks de Difrax speen, gooide de baby naar mijn mening nog steeds te veel melk er weer uit. Het heeft dus een beetje geholpen, maar niet ons probleem opgelost.
Wel bleef ik de Difrax speentje/flesje gebruiken en kocht er uiteindelijke nog een aantal bij, omdat de vorm me meer aan een tepel deed denken. En aangezien ik het borstvoeden ook nog bleef proberen leek een vorm dat op een tepel lijkt me het handigst. Het is namelijk bekend dat zodra een baby aan een speen went je borstvoeding kunt vergeten en ik bleef het nog een maand of twee proberen.
Uiteindelijk gaf ik het op en hield het bij kolven en voeden met een Difrax flesje. Het handige aan deze flesjes vond ik dat ze ook nog eens op een Medela kolf passen (die ik heb) en ik melk rechtstreeks in het flesje kon kolven en er daarna een speentje op kon draaien. Zo kon ik Elena sneller melk geven en scheelde het ook weer afwassen en uitkoken van extra flesjes.
Bovendien is de S vorm niet alleen esthetisch mooi, maar maakt het oogcontact met een baby houden makkelijker, wat belangrijk is voor binding tussen ouder en kind, en indirect dus melkproductie bevordert. Daarnaast zijn de flesjes door de S vorm makkelijker vast te houden en liggen ze lekker in de hand. Tot slot zit er aan de onderkant van deze flesjes een ventiel dat het vacuüm zuigen voorkomt, waardoor je kindje lekker door kan drinken en geen lucht binnenkrijgt. Ook vond ik het feit dat je ze in onder andere roze en paars kon kopen heel leuk, lekker meisjesachtig.
Al met al, zijn deze flesjes super, maar, er zijn ook nadelen waar je bij Avent geen omkijk naar hebt. Bijvoorbeeld het in en uit elkaar puzzelen van de flesjes. Natuurlijk hebben alle onderdelen een specifieke functie, maar hierdoor loop je eerder kans op met je vermoeide kop de boel niet goed in elkaar zetten, waardoor je lekkage of toch vacuüm krijgt. Bovendien is het wassen en steriliseren van de flesjes een wat uitgebreider proces, omdat er zo veel onderdelen zijn. Tot slot moet naast je speentje ook het ventiel aan de onderkant regelmatig verwisselen en ben je wat duurder uit.
Ook maakte het feit dat ik een Avent sterilisator had het moeilijker om de flesjes van Avent te steriliseren: met de kleintjes ging het nog wel, maar zodra we op een grotere flesje overstapten pasten ze er gewoon niet meer in en moest ik flesjes weer in een pannetje uitkoken, waar ik geen liefhebber van ben. Inmiddels heeft Difrax een magnetron sterilisator op de markt gebracht, dus kunnen liefhebbers van de flesjes een bijbehoren sterilisator kopen.
Na al dat gedoe met de Difrax flesjes en een flesje dat uit het niets begon te lekker stapten wij na een maand of zes weer terug naar Avent: Elena was groter, dronk al sapjes en water en ik had nog een set nieuwe flesjes staan, dus ging daar maar gebruik van maken. De Difrax flesjes verdwenen ergens achterin de keukenkastje, want ze spuugde niet meer, dus was ik ook minder bang voor de gevolgen en maakte haar ochtend en avond flesjes in een Avent flesje. Ze dronk net zo lekker en ik kon deze flesjes veel sneller schoon krijgen, aangezien ik niet 6 onderdelen had, maar gewoon een fles en een dop. Wij bleven met de Avent flesjes Elena melk, sap en water geven, totdat ze overstapte op drinken uit bekers.
Dus welke flesjes zijn nou beter, Difrax of Avent?
Na alles wat wij hebben meegemaakt en uitgeprobeerd kan ik alleen het volgende zeggen: wanneer je niet anders kunt en flesjes moet geven, kies bij een pasgeboren baby voor Difrax. De flesjes zien er leuker uit, helpen tegen spugen en krampjes en de speentjes zijn kleiner, wat makkelijker is voor kleine mondjes. Bovendien zijn het flesjes die ik aanraad wanneer je zowel borst als flesvoeding geeft. Mocht je het daarna een gedoe vinden, kun je net zo goed een andere flesje pakken, bijvoorbeeld die van Avent, of wat je maar fijn vindt.
Comments
comments