Het groeien van jouw kind staat centraal als het gaat om voeding. Daarom is het vaak fijn als jouw baby maar ook kleuter of schoolkind veel lust en daarbij ook genoeg eet om de vitamines binnen te krijgen. In de eerste maanden krijgt jouw baby alleen maar melk maar vanaf wanneer wissel je naar andere voeding en welke voeding zal het beste zijn voor jouw baby, kleuter, peuter of schoolkind.
Het eerste levensjaar
Het eerste levensjaar van een kind zal vooral draaien om de moedermelk en het groeien van pasgeboren baby tot dreumes. daarom zal de meeste voeding het eerste jaar, en vaak ook nog een tijd daarna, draaien om de voeding van de moeder. Als er geen borstvoeding wordt gegeven zal de baby flesvoeding krijgen en soms daarbij nog een fruit of groentehapje. Na ongeveer 5 maanden kun je van enkel melk of flesvoeding wisselen naar dit in combinatie met fruithapjes en stukjes brood.
Dreumes en peuter
Zodra jouw kindje ongeveer twee jaar oud is kan hij een beetje mee gaan eten met de volwassen mensen. Het is hierbij belangrijk dat je natuurlijk let op allergieën maar ook op of iets te pittig kan zijn voor een klein kind. In deze fase zie je vaak dat kinderen bepaalde voorkeuren gaan ontwikkelen en dit kun je stimuleren of juist verhelpen door vooral het eten niet te voeren maar een kind zelf te laten eten met zijn handen, zo kan een kind de textuur en de temperatuur van het eten voelen en zelf bepalen of hij dit gaat eten. Voor deze leeftijdscategorie kun je dus denken aan het avondeten wat jij zelf zal eten, aardappelen, groentes, sla maar ook voor de lunch of een hapje tussendoor een broodje met pindakaas of kaas, een cracker met kaas, pannenkoeken of stukjes fruit. Een kind kan zo van allerlei verschillende maaltijden meemaken en leren welke maaltijden je zult gaan eten als je groter wordt.
Kleuter en schoolkind
Als jouw kind eenmaal naar school gaat en meerdere hapjes op school zal doen is het fijn als jouw kind weet wat hij lekker vindt en wat jij prettig kan verpakken om mee te geven.
Zo kun je denken aan hapjes als stukjes fruit, waar je dan een beetje citroensap overheen kan doen om dit beter te kunnen bewaren maar ook ontbijtkoek, crackers en natuurlijk een goede lunch zoals een boterham met kaas of vleeswaren of een ander beleg. Daarbij is het ook leuk om jouw kind te betrekken bij het eten en dit leuk te maken door bijvoorbeeld zelf een broodje te laten smeren zodat hij weet wat hij kan verwachten. Ook kun je samen een broodspread te maken met groentes of fruit en zo nog meer aandacht van het kind te vestigen op dat eten lekker is en voedzaam.
Voor de afwisseling van het kind hoef je niet elke dag een bruine boterham met kaas mee te geven. Eveneens voor het innemen van voldoende vitamines en mineralen kun je denken aan het meegeven van een mueslireep met een yoghurtlaagje of een gekookt eitje dat het kind op brood kan doen. Zo wordt eten een leuke bezigheid en kan jouw kind ook nog meer leren over voeding.