Bij het koken is het belangrijk te weten wat voor soort pan je gebruikt. Het soort voedsel dat je kookt bepaalt de beste optie voor je behoeften. Een gietijzeren braadpan is bijvoorbeeld perfect voor het dichtschroeien van vlees en kan in plaats van een braadpan ook als ovenschaal gebruikt worden. Een saute pan zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en is toch gemakkelijk te hanteren. Een frituurpan is geweldig om in te frituren of roerei te maken als dat je ding is! Zoals je kunt lezen heeft iedere pan specifieke eigenschappen waardoor elke pan weer geschikt is voor een ander soort gerecht. In dit artikel gaan we dieper in op enkele veel gebruikte pannen en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen. 

Welke pannensoorten zijn er allemaal?

Er zijn verschillende soorten pannen verkrijgbaar, zoals een braadpan en een steelpan. De meest gebruikte pannen zijn koekenpannen en steelpannen. Een koekenpan is het meest geschikt voor frituren of het maken van roerei, terwijl een steelpan beter is voor het sudderen van sauzen en soepen. 

Wat is het verschil tussen een koekenpan en een steelpan?

Het belangrijkste verschil tussen een koekenpan en een steelpan is dat een koekenpan hogere zijkanten heeft, terwijl een steelpan dieper is. Dit betekent dat er meer voedsel in een koekenpan past, maar dat het moeilijker is om sauzen te roeren in een diepe sauspan. 

Wat is het verschil tussen een gietijzeren braadpan en een braadpan met antiaanbaklaag?

Gietijzeren koekenpannen zijn beter voor koken op hoog vuur, zoals het dichtschroeien van vlees. Ze zijn ook ovenbestendig, wat betekent dat je ze kunt gebruiken om gerechten in de oven te bakken. Braadpannen met antiaanbaklaag hebben een coating die voorkomt dat voedsel aan de pan blijft kleven, waardoor deze gemakkelijker schoon te maken is. 

Wat is een gietijzeren braadpan?

Een gietijzeren braadpan is een type pan dat traditioneel bij het koken wordt gebruikt. Hij is bekleed met ijzer, waardoor hij perfect is voor het dichtschroeien van vlees omdat hij gelijkmatig kan worden verhit. Gietijzeren braadpannen zijn ook ovenbestendig, waardoor ze ook ideaal zijn om gerechten in te bakken. Wanneer je met een gietijzeren braadpan kookt, is het belangrijk geen hoge hitte te gebruiken omdat de pan bij hoge temperaturen krom kan trekken.

Wat is het verschil tussen een saute pan en een koekenpan?

Sauteuses hebben hogere zijkanten dan koekenpannen, waardoor ze beter geschikt zijn om voedsel in te scheppen of sauzen te roeren. Ze hebben ook uitlopende randen, waardoor morsen wordt voorkomen. Koekenpannen zijn het meest geschikt om te frituren of roerei te maken als dat je ding is!

Waar moet je op letten bij het kopen van een braadpan?

Wanneer je op zoek bent naar een braadpan, moet je rekening houden met de volgende factoren:

  • De grootte van de pan: de braadpan moet groot genoeg zijn voor de gerechten die je er mee wilt gaan koken.Heb je bijvoorbeeld een groot gezin, dan heb je een grotere pan nodig dan wanneer je met zijn tweeën bent. 
  • Het materiaal: braadpannen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals gietijzer, aluminium of roestvrij staal. Gietijzeren braadpannen zijn zwaar, maar ze zijn ook zeer duurzaam. Aluminium braadpannen zijn licht en warmen snel op, terwijl roestvrijstalen pannen een antiaanbaklaag hebben en gemakkelijk schoon te maken zijn.
  • De vorm: braadpannen zijn er in verschillende vormen, zoals rond of vierkant. Vierkante braadpannen nemen minder plaats in op het fornuis dan ronde koekenpannen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

HOW TO: PITA!

Inhoudsopgave Hide CommentsMisschien vind je deze artikelen ook interessant: Vandaag deel ik mijn recept voor de lekkerste pita.…