Hoe je gaat bevallen, wat je kunt verwachten, hoeveel pijn het zal doen – allemaal onderwerpen waar veel over is geschreven. Maar heb je ooit stilgestaan bij wat een baby van die hele bevalling meekrijgt en hoe het zich voelt wanneer mama weeën heeft? Dit zijn de vijf dingen die een baby tijdens een bevalling ervaart:

1. Wanneer mama uitgerekend is en ’s nachts nog wat probeert te slapen of simpelweg op de baby aan het wachten is, beslist de baby dat het tijd is om er uit te komen. Het begint dan op het geboortekanaal te duwen waardoor de baarmoeder langzaam opengaat. Daardoor begint mama wat pijn te krijgen, belt ze papa waarschijnlijk op dat hij nu thuis moet komen omdat het begonnen is en begint het stressen. Ondertussen maakt mama wel oxytocine aan, wat een gelukshormoon is en waar de baby lekker rustig van wordt. Dus terwijl de mama strest om op tijd het ziekenhuis te bereiken is de baby lekker aan het chillen.

2. Terwijl mama de weeën probeert weg te puffen, zorgen de samentrekkingen er voor dat de baby steeds minder ruimte heeft. Dit doet de baby geen pijn, maar zorgt er wel voor dat er ook minder zuurstof is, vandaar dat goed ademen voor mama zo belangrijk is bij het puffen. Al heeft de mama pijn en is er geen ruimte meer, de baby kan hier prima doorheen slapen.

3. Nu de weeën heftig zijn en mama ze bijna niet weg kan puffen heeft de baby echt geen ruimte meer om te bewegen. Het moet er uit. Er is nauwelijks zuurstof over en de mama moet haar best doen om te ademen, zodat er nog zuurstof bij de baby komt. Mama’s die nu voor pijnbestrijding kiezen worden rustiger, maar ook de baby wordt er slaperiger van. De baby wordt doorgaans alert en hongerig geboren, maar bij medicatie zal het eerst even een dutje doen.

4. Bij volledige ontsluiting gaat de baby het geboortekanaal in, wat makkelijk gaat vanwege de nog flexibele schedel van de baby. Die vormt zich naar het geboortekanaal terwijl het er doorheen geperst wordt, en de baby is hier van nature goed op voorbereid, dus kan dit goed verdragen. Belangrijk is wel dat mama rustig blijft, want als zij nu in de stress schiet zal de baby dat inmiddels wel meekrijgen en zelf ook van streek raken, omdat hij vanuit mama signalen krijgt dat er iets ergs aan de hand is.

5. De baby wordt geboren en dit voelt als een schok. Het is zo anders dan alles wat ze gewend zijn en ze hebben even nodig om dit te begrijpen. Ja, het is kouder, feller en luider, maar mama’s stem klinkt beter en tegen haar aan liggen voelt nog wel bekend, dus wordt de baby hier rustig van. Ondertussen gebeurt er van alles met mama’s lichaam bij dat eerste contact, maar ook de baby leert hoe mama ruikt, en kan met haar steun zijn hartslag en ademen onder controle krijgen. Het liggen bij mama is lekker warm en vertrouwd, alleen merkt de baby dat het honger krijgt. Er is namelijk geen voeding meer dat via de navelstreng binnenkomt, en begint het smakgeluidjes te maken, een tepel te zoeken, en als dat niet werkt te protesteren, oftewel huilen!

Comments

comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like