Vaak zijn er op internet van die “10 dingen die niemand je vertelt over…” vul maar wat in lijstjes… en vaak zijn het redelijk normale, vanzelfsprekende dingen en zoals “het doet pijn.” Dit is niet zo’n lijstje. Dit zijn echt de 10 goorste, raarste en pijnlijkste dingen die je na een bevalling kunt verwachten, want het zijn dingen die ik ook graag had willen weten. Maar niemand vertelde het me. Dus doe ik het nu – ik vertel het aan jou. Van vriendin tot vriendin, bereid je maar voor want na je bevalling:

 1. GA JE BLOEDEN
  En veel. Je kunt de eerste dagen zelfs stolsels ter grootte van een vuist uit je voelen glijden en het is glibberig, raar en eng. Maar ook volkomen normaal. En na een paar dagen houdt het op. Totdat je na een weekje weer langzaam begint te lopen en ze weer een dag of twee kunt verwachten. Daarna wordt het echt stukken minder en wordt de weg naar het stoppen van vloeien steeds korter. Overigens draag je van die dikke matrassen in je onderbroek en het je het gevoel dat iedereen kan ruiken dat jij leeg aan het bloeden bent.
 2. DOET PLASSEN PIJN
  Of je nou gescheurd of geknipt bent, of heelhuids vanaf bent gekomen, je onderkant heeft toch een flinke beating gehad. Dat had ik verwacht. Ik had echter niet verwacht dat het plassen na een bevalling zou voelen alsof ik met mijn blote flamoes op brandnetels ben gaan zitten. Schep ik zo een duidelijk genoeg beeld voor je? Het prikt namelijk ongelooflijk, en ik had graag gehad dat iemand met daar voor had gewaarschuwd. Een verloskundige, een familielid, een vreemde op straat, wie dan ook. Want daar zat ik dan, 4 uur ’s ochtends, alleen op het toilet in een koude ziekenhuis, helemaal in paniek! Bij de tweede nam ik een flesje water met een sportdop mee om het tijdens plassen te gebruiken, maar kwam in een modern ziekenhuis terecht waar een douchekop naast het toilet stond om de boel te blussen terwijl je plast. Hallelujah!
 3. KUN JE NIET POEPEN
  Veel vrouwen krijgen tijdens zwangerschap met verstopping te maken. Maar dat is niks vergeleken met wat er na de bevalling gebeurt. Dagenlang, soms een week, heb je gewoon geen gevoel dat je moet… drukken. Een van de bezoeksters vertelde onlangs dat het bij haar twee weken duurde voordat ze naar het toilet kon en dat ze dacht dat haar ogen er uit zouden springen toen het eindelijk zover was. Mag jij de rest zelf invullen.
 4. ZIJN AAMBEIEN TE VERWACHTEN
  En als je dan eindelijk je ding gaat doen kom je er ook nog eens achter dat je aambeien hebt. Gezien hoe hard je tijdens het bevallen, en wellicht nu op het toilet hebt zitten persen dus te verwachten, maar met alles wat er daar al aan de hand was, is dit wel het laatste waar je op zit te wachten. En toch komt het regelmatig voor.
 5. IS JE SCHAAMTE ALS SNEEUW VOOR DE ZON VERDWENEN
  Het speelt bij veel vrouwen een rol – hoe doe je dat nou, je benen spreiden voor verloskundigen, dokters, zusters? Er zijn zelfs speciale bevallingsjurken en lange shirts voor de verlegen aanstaande mama’s, maar ik kan je vertellen dat als die kleine er uit probeert te komen je daar zo gefocust op bent dat het je echt niet kan schelen of er nou een enkeling of een hele stadion naar je onderkant in volle glorie staat te kijken. Niet dat het voor hen geen probleem is omdat ze zoveel vagina’s op een dag zien, nee, het kan jou niet schelen. Als de baby er uit is gaan ze het ook nog eens met mondkapjes en vergrootglazen onderzoeken, schijnen ze er zelfs een licht op om het beter te zien, maar jij hebt dan een baby in je armen en voelt dat niet eens.
  Zodra je thuis bent komt ook je kraamhulp elke dag om je verband vragen, onderzoekt ze je vagina en meet ze rectaal je temperatuur. En dan komt de verloskundige, een stagiaire, je moeder, zus en buurvrouw ook nog even kijken hoe het gaat en realiseer je je pas als ze weer weggaan dat je geen onderbroek aanhad.
 6. NAWEEEN ZIJN EEN BITCH
  Ok, na je eerste bevalling vallen de naweeën mee, maar worden na elke baby steeds heftiger. Toch is het belangrijk om te weten dat je na je bevalling hevige buikpijn kunt verwachten, iets tussen ongesteldheid en weeën in, wat even schrikken is als je ze niet verwacht. Vooral als jij met borstvoeding aan het worstelen bent, de baby eindelijk aan het drinken hebt gekregen en eerste momenten van sereniteit voelt krijg je opeens flinke krampen. Maak je geen zorgen, dit is juist goed! Doordat de baby drinkt wordt er een signaal aan je baarmoeder gegeven om samen te trekken, waardoor deze sneller terug naar haar originele grootte en plek zal krimpen. Ook als je geen borstvoeding geeft kun je de naweeën verwachten, deze zijn dan wat milder, maar het duurt dan wel langer tot het verkrampen en bloedverliezen ophoudt.
 7. IS JE BABY NIET ROZE
  Sommige kindjes komen er grijs, paars, of blauw uit, sommigen zitten helemaal onder je bloed, en soms lijken het net kleine alienrozijnen die onder witte smurrie zitten. Dat witte heet trouwens vernix en is een vettige laag dat voor een soepele bevalling zorgt, maar ziet er gewoon heel raar uit, met name als je het niet verwacht! Nadat ze geboren zijn worden sommige baby’s rood of geel en gaat bij sommigen de huid in de eerste dagen heel erg vervellen. Allemaal heel normaal, maar heel apart als je een roze, teder, fluweelzacht engeltje verwacht. Worden ze uiteindelijk wel!
 8. WAT GEBEURT ER MET MIJN BORSTEN?!
  Je kunt het je niet voorstellen, hoe dat borstvoeden nou gaat voelen als het eenmaal zover is. Maar wanneer je na het bevallen het idee hebt dat het niet goed komt begint het rond dag vier ineens alle kanten op te spuiten, lek je door alle shirts heen, zuigt de baby stukken harder dan je voor mogelijk hield en voelen je tepels alsof ze in de fik staan. Ze worden ook rood, warm, gespannen (dat heet stuwing btw) kunnen gele of bloederige korstjes krijgen en is dat harmonieuze momentje dat je op alle flyers hebt gezien ver te zoeken. Als je grotere borsten hebt ben je ook nog bezig om een goede houding aan te leren, en als je vlakke tepels hebt is het helemaal een feest. Doe je iets fout? Waarschijnlijk niet, maar laat je toch adviseren door je kraamhulp en lactatiedeskundige, en onthoud dat het zeker een maand gaat duren voor je het idee hebt dat je weet waar je mee bezig bent, dat het niet meer pijn doet en dat je dat heerlijk rustige gevoel van het samenzijn met je kind krijgt. Onzekerheid is bij vrouwen die borstvoeding geven heel groot, maar ook mama’s die flesvoeding geven hebben positieve aanmoediging nodig. Zelfvertrouwen is heel belangrijk, maar het constant afvragen of je het goed doet hoort er net zo goed bij.
 9. EMOTIONELE WRAK
  Moeder worden is het meest ingrijpende wat je ooit is en zal overkomen. Zo’n hulpeloos wezentje dat door jou op de wereld is gezet, waar jij 100% voor verantwoordelijk bent…Het is doodeng! Babyblues zijn dan ook niet zo raar, want er is niks beters dan je gevoelens even flink uithuilen. Mijn kraamhulp begon er voorzichtig over, maar ik had geen idee wat ze bedoelde tot ik mezelf huilend in de badkamer zag zitten. Natuurlijk probeerde ik uit te zoeken waarom ik moest huilen, maar veel verder dan hormonale schommelingen, gebrek aan vitamines en toeschieten van melk theorieën kwam ik niet, want er is nergens bewijs voor. Het enige wat we wel weten is dat zo’n grote verandering in je leven in combinatie met slapeloosheid bij 40 tot 80% van de vrouwen voor een flinke dosis kraamtranen kan zorgen, die soms een dag of drie, maar soms ook twee weken kunnen duren. Het is dus volkomen normaal dat je geen zin hebt in kraambezoek, verdrietig en geïrriteerd bent, of simpelweg niet lekker in je vel zit. Probeer er wel over te praten met iemand die dicht bij je staat, want bij ongeveer 10% gaat het om een postnatale depressie en die duurt een stuk langer dan de kraamtranen. 
 10. IS JE BUIK NET ZO GROOT ALS VOOR DE BEVALLING!
  Om één of andere reden dacht ik dat mijn buik na het bevallen helemaal leeg zou lopen, maar zo gaat het dus niet. De baarmoeder is nog heel groot, de buikspieren erg uitgerekt, en mag je het ziekenhuis uit waggelen in je zwangerschapsbroek, maar dan wel met een baby in je armen. Dus ach, dat komt heus wel weer goed. Ooit. Toch? Iemand? 

Overigens kloppen ook alle clichés die je ooit te horen hebt gekregen en is je mooiste, geweldigste, uniekste en meest bijzondere wondertje het allemaal waard en zou je het allemaal zo nog een keer doen. Anders was er geen vrouw ter wereld met meer dan één kind, yours truly included.

Bron foto’s: Shutterstock.com en mijn eigen Instagram 🙂 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like