Borstvoeding geven is niet altijd even makkelijk, en soms is het naast stressvol ook bijzonder vermoeiend. Hoe kan papa hierbij helpen? Deze vijf simpele tips doen wonderen.

1. Doe wat mama vraagt: pak spulletjes waar ze om vraagt, kom of ga wanneer ze het wenst, breng haar een glas water. Stel geen vragen, zorg er simpelweg voor dat je er bent wanneer ze je nodig heeft, zonder haar af te leiden of voor de voeten te lopen. Laat haar al haar aandacht aan de baby schenken, zodat ze rust en concentratie heeft. Dit zal niet altijd het geval zijn, maar in het begin is het nodig.

2. Wees betrokken: Zorg dat andere onderdelen van baby verzorging al klaar zijn. Pak de baby op, verschoon een luier, doe je baby in bad, en geef het bij mama af zodat zijn borstvoeding kan gaan geven. Je kunt als vader dan misschien geen borstvoeding geven, maar al het andere zorgt er ook voor dat jullie band sterker wordt, en geeft mama een extra rustmoment.

3. Help in huis: een mama kan moeilijk van haar rustmoment genieten wanneer er andere dingen in huis gedaan moeten worden. Wassen, strijken, schoonmaken, alles leidt haar af, en ze zal sneller dat aanpakken dan van haar rustmoment genieten. Sta dit niet toe. Pak de stofzuiger, dweil en strijkijzer, creëer een opgeruimde, comfortabele en harmonieuze omgeving voor je haar, zodat zij op een ontspannen wijze zich op borstvoeding kan focussen. Hebben jullie nog oudere kinderen? Neem die over, vermaak en verzorg ze zodat zij even alle aandacht aan de baby kan schenken.

4. Leg je baby op je borst: wanneer mama klaar is met borstvoeden is de kans groot dat ze gaat friemelen met vegen, bedekken en algeheel oncomfortabel zijn, omdat ze haar grotere borsten nog niet gewend is. Je kunt de baby dan overnemen, een boertje laten doen en het vasthouden, in bed leggen of er mee gaan wandelen. Naar de supermarkt bijvoorbeeld, om boodschapjes te halen!

5. Zorg voor mama: wanneer je baby heel klein slaapt het veel. Jij kunt je aandacht dan op mama richten, zodat zij zich goed voelt. Kook voor haar, wees lief en dankbaar voor je baby die zij 9 maanden in haar buik droeg en nu van melk voorziet. Misschien was haar bevalling zwaar, misschien is ze moe, misschien zit ze niet lekker in haar vel; toon hier begrip voor, en wees vooral liefdevol. Wat je ook op je werk hebt meegemaakt, hoe moe jij ook bent, laat haar dit niet merken en wees simpelweg haar partner, steun en toeverlaat.

Deze vijf tips zijn ondanks zo vanzelfsprekend, niet door alle manen begrepen, terwijl ze ontzettend veel betekenen. Een mama zal gauw opknappen, borstvoeding onder de knie krijgen en nooit vergeten hoe lief je voor haar was.

Dus, handen uit de mouwen, en gauw aan de slag papa!

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like