Vandaag een handige gids met een aantal stappen die je als nieuwe papa moet nemen, of juist moet laten wanneer jullie net ouders zijn geworden. Stappen die er voor zorgen dat mama zicht goed voelt, maar ook de vrede in huis bewaren. Het periode net na de bevalling is natuurlijk voor jullie beiden spannend en nieuw, en al is haar rol van moeder zijn meteen een full-time functie weet jij als papa soms even niet wat je moet doen. Dus helpen we je:

 1. VERSCHOON LUIERS
  Ze heeft de baby 9 maanden mee lopen sjouwen, ze is net bevallen en wellicht worstelt ze ook met het geven van borstvoeding. Ze is moe, hormonaal, gewond en vindt het allemaal onwerkelijk. Ze zal het waarschijnlijk zelf willen doen, maar wees haar voor. Laat haar de baby voeden, pak deze vervolgens op en verschoon hem/haar. Je moet het toch leren, en als mama het zelf probeert te doen gooi jij het maar op “bonding with the baby” Grote kans dat mama in slaap valt voordat de baby van droge billen is voorzien.
 2. DOE DE BABY IN BAD
  Het eerste badje is voor alle ouders prachtig om mee te maken, maar laat mama maar lekker de foto’s nemen, of in bed blijven liggen als ze veel pijn heeft of moe is. De kraamhulp zal je hierbij helpen en ook hier is het fijn dat je alvast leert en mama de rust om te genezen geeft.
 3. VOED HAAR
  Je hoeft geen held in de keuken te zijn, maar vaak weet jij veel beter wat zij lekker vindt en hoe ze haar brood smeert – dan de kraamhulp. Koop lekkere boodschapjes, maak gezonde snacks en sapjes voor haar, zet regelmatig thee en breng het naar haar. De nieuwe mama zal de eerste paar dagen (weken…) niet veel in de keuken zijn, dus zal ook geen idee hebben wat er in de keuken is, en het is aan jou om haar elke keer blij te maken met wat ze lekker vindt. En aangezien ze zo met de baby bezig zal zijn vergeet ze zelf goed te eten en te drinken, terwijl ze juist op kracht moet komen – het is aan jou om haar hier bij te helpen.
 4. GA NAAR DE WINKEL
  Heeft ze ergens trek in? Loop dan even naar de super. Bedenkt ze iets nodig te hebben? Koop het gauw. Ga niet in discussie over of het wel of niet nodig is, je zal haar toch niet van gedachten doen veranderen en je wilt haar nu echt niet van streek maken. Waarschijnlijk gaat het om kleine babydingetjes die opeens mega belangrijk lijken. Ze is nu zo hormonaal en ziet dingen zo anders dat je maar mee moet doen met alles wat ze verzint, dus als crèmekleurige sokjes niet goed zijn en ze opeens beige sokjes nodig denkt te hebben, doe hier gewoon aan mee en stel geen vragen.
 5. STA ‘S NACHTS OP
  Als de baby wakker wordt ga jij deze oppakken. Of je nou een flesje klaarmaakt of de baby aan mama geeft zodat zij kan borstvoeden, maak het haar makkelijker zodat zij niet hoeft op te staan of zich in te spannen. Wat je ook doet, ga niet als een wild dier naast haar snurken terwijl zij voor de baby probeert te zorgen. Toon solidariteit en blijf samen met haar wakker, en verschoon de baby na het voeden eventueel weer.
 6. WEES LIEF VOOR HAAR
  Ze heeft niet alleen een topprestatie geleverd, haar hormonen zijn ook helemaal van slag. Dit is hét moment om op je allerliefst tegen haar te zijn, haar te complimenteren, naar haar te luisteren, haar kraamtranen weg te vegen en haar steun en toeverlaat te zijn. Haar kraamperiode is maar kort, maar hoe jullie de eerste dagen als ouders doorbrengen zal haar voor altijd bijblijven, geloof ons maar, je moet hier op je best zijn, anders vergeeft ze het je nooit.
 7. KOM OP TIJD THUIS
  Jij bent maar even thuis en gaat daarna werken, de kraamhulp is na een week weg en voor ze het weet zal ze hele dagen alleen met de baby zijn terwijl ze hier lichamelijk nog helemaal niet klaar voor is. Dit is niet de tijd om over te werken, later thuis te komen en haar alleen te laten. Als ze belt om te vragen wanneer je thuis bent bedoelt ze eigenlijk dat ze niet meer kan wachten, dus schiet op. Oh, en als je thuis bent – ga niet voor de deur met de buren kletsen, al is het over de baby. Ze hoort je dan wel, en wordt nog ongeduldiger. Ga gauw naar haar en je baby toe.
 8. WEES ENTHOUSIAST OVER EN BETROKKEN BIJ JE BABY
  Alles wat je baby doet is nieuw en leuk, en natuurlijk houd je ontzettend van je kindje, maar weet je wat pas écht leuk is? Tegen mama zeggen dat ze even lekker uitgebreid moet gaan douchen en wat tijd voor zichzelf moet nemen, eventueel een stukje gaat wandelen en dat jij ondertussen met de baby blijft. Zo ben jij ook alleen met je kindje en delen jullie momenten die alléén van jullie zijn, wat natuurlijk geweldig is. Ook kan het zo zijn dat wanneer jij de hele dag hebt gewerkt je even helemaal geen zin hebt om met de baby bezig te zijn, maar desondanks kun je maar beter enthousiasme faken als mama super trots vertelt over hoe de baby naar zijn/haar eigen vuistje heeft gestaard. Want je grootste fout als papa is mama het idee geven dat het je niet kan schelen.
 9. ZEUR NIET!
  Over hoe moeilijk het is met gebroken nachten, over hoe lastig het is om je aan alles aan te passen, over hoe stressvol je baan is, over het gebrek aan seks, over wat dan ook – neem het van ons aan, zij heeft het moeilijker. Wat jij ook meemaakt, het moet maar even wachten. Hier kunnen we lang over praten, of je gewoon in het kort vertellen: zij is bevallen en de baby is op dit moment belangrijker dat jij. Suck it up. 
 10. ZEG NOOIT, MAAR DAN OOK NOOIT DAT JE AAN HET BABYSITTEN BENT
  Jij bent geen babysitter, jij bent de vader, ouder, opvoeder. Als je leven je lief is – maak deze fout nooit! En aangezien je net zo verantwoordelijk bent voor de baby als zij laat je papainstinct maar meteen zijn gang gaan – bescherm de baby voor alles en iedereen, zoals kraamvisite die de handen nog niet heeft gewassen of te lang op de bank blijft hangen dan jullie uitkomt. Help de mama zo veel als je kunt en gooi bijvoorbeeld een was uit de wasmachine de droger in (kijk wel uit met kleertjes die niet de droger in mogen) zet de vaatwasser en stofzuiger eens aan, maak de sierkssens op de bank eens netjes. Dingen waar je vroeger niet naar omkeek, doe ze nu voor haar. Ze zal het de eerste weken misschien niet merken, maar als ze een beetje van de shock is bijgekomen zal je voor altijd haar grote held zijn.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like