Er zijn kindjes die bij het krijgen van tandjes nergens last van hebben en opeens met een nieuwe witte tandje wakker worden. Er zijn helaas ook veel baby’s die juist heel erg last hebben van pijn aan tandvlees, en zelfs goed ziek kunnen worden van doorkomende tandjes en vooral kiesjes. En omdat na het doorkomen van het allereerste tandje er ongeveer elke maand weer een nieuwe verschijnt leek het me handig om een paar tips voor het verlichten van de pijn, rood tandvlees en een prikkelbare baby uit te tikken – misschien komen jij en je baby deze periode dan makkelijker door.

Je merkt dat je baby tandjes gaat krijgen wanneer het meer gaat kwijlen, alles in zijn mondje stopt en zieliger, prikkelbaarder of onrustiger is dan voorheen. Het is ook niet niks, al die scherpe tandjes die je tandvlees doorboren, dat doet gewoon pijn. Dus is het aan jou als moeder om je kind tijdens deze periode zo comfortabel mogelijk te maken, zodat jullie allebei ’s nachts beter kunnen slapen.

EERSTE TANDJES, 5 TIPS DIE BIJ ONS HEBBEN GEWERKT:

1. Een bijtring dat de koelkast in gaat in fijn, al zal deze niet zo lang koud blijven, je kunt dus zelf een speentje invriezen en deze aan je kleine geven. Wil je het nog kouder en langer koud hebben, neem dan een speentje met afneembare zuigertje, die je vervolgens leeg knijpt, zodat de lucht er uit is, met water vult en weer in elkaar zet om het dan in de vriezer legt. Je hebt dan een zelfgemaakte bijt/zuig speen dat de zwelling en roodheid van de tandvlees zal verminderen.
Je bent wellicht geen voorstander van speentjes, maar wanneer je deze al aan je kind geeft is een ingevroren speen een prima middel om de baby naast gerust te stellen ook (tijdelijk) van zijn pijn af te helpen.

2. Geef je jou kleintje geen speen? Ga er dan ook niet mee beginnen alléén vanwege de tandjes, maar kies liever voor ingevroren voedsel, zoals banaan, watermeloen, erwtjes of zelfs een bevroren broodje! Is je kleine nog te jong voor vast voedsel? Koop dan een sabbelzakje en vries hierin je kinds favoriete fruitsoort.

3. Je kunt zelf ook allerlei ingevroren ijsjes maken door verschillende (fruit)hapjes te pureren en dan in te vriezen, maar ook ijskoude appelmoes of yoghurt werkt goed, het idee is simpelweg de zwelling en roodheid minder te maken door middel van ijskoud eten. Doe het echt niet de hele dag door, of als het buiten koud is zorg dat het binnen lekker warm is, want je wil niet dat je kindje ook nog eens verkouden wordt. Je kind zal trouwens pas ziek worden wanneer het veel bevroren voedsel eet, maar deze hoeveelheden, waarbij ze meer sabbelen en spelen zijn geen probleem.

4. Masseer het tandvlees van je baby. Je kunt dit doen met schone koude vingers of de achterkant van een (gekoelde) lepel, het zachtjes wrijven zal de baby aanzienlijke verlichting brengen, al kunnen ze je wel bijten 🙂
Er zijn verhalen van ouders die met een koude lepe ook tegen de kaken van de kleine duwen, om een tand het tandvlees door te laten prikken, dit raad ik je niet aan. Het idee dat je je kleine bewust pijn doet om hem sneller van een probleem te verhelpen lijkt me niet heel slim. Laat de natuur lekker zijn gang gaan en probeer eerder de pijn te verzachten in plaats van erger te maken.

Geef je kind alvast een baby tandenborsteltje, ook hier kunnen ze op kauwen en eventueel een tandje eerder laten doorkomen, maar nog belangrijker: het went ze aan een tandenborstel, zodra het eerste tandje er is moet je beginnen met dagelijkse poetsen van de tand(en). Dit omdat een melktandje geen glazuur heeft en veel sneller bederft dan een tand van een volwassene. Je wilt dus niet dat je kleine binnen een paar maanden gele en zelfs zwarte tandjes heeft, dus is poetsen erg belangrijk!

5. Merk je toch dat de kleine heel veel pijn heeft, kun je op medicijnen overstappen. Je kunt dit doen door druppels op natuurlijke basis te gebruiken zoals Chamodent, of een welbekende middel Dentinox, dat je zonder recept bij de drogist kunt terugvinden. Merk je dat de pijn echt erg is kies dan voor wat vloeibare paracetamol of een zetpilletje, zodat je kleine en jij goed de nacht doorkomen. Als het echt erg is en je gewoon merkt dat je kleine pijn heeft is het niet erg om wat paracetamol te geven, het wordt bij doorkomende tandjes juist veel gedaan bij baby’s die het van de pijn uitkrijsen of koorts krijgen. Voor de rest is het aan jou om veel geduld op te brengen, je kleine veel vast te houden, omdat ze liggend zelfs meer pijn ervaren, goed voor hem of haar te zorgen omdat ze diarree, luieruitslag of andere lichaamsongemakken kunnen krijgen en niet te vergeten dat het maar een periode is dat heus wel voorbij gaat. Sterker nog, je gaat het missen!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like