Wanneer je een zuigeling hebt is het overstappen op vaste voeding een grote en spannende stap. Wat geef je als eerste hapjes en vooral wanneer? Zo ook voor mij! Omdat mijn kleine een uk was ben ik al snel overgestapt op bijvoeden met groente en fruit in de hoop dat zij sneller zou groeien en in gewicht toe zou nemen. Vandaar dat zij met vier maanden al banaan en worteltjes aangeboden kreeg.

Het verschilt per baby wanneer je met bijvoeden moet beginnen en er zijn ook verschillende etenswaren dat je kunt aanbieden. Vandaag hebben we het over de eerste hapjes van je kleine, waarbij ik ook vertel hoe het bij ons begonnen is.

Wanneer beginnen met bijvoeden?

Grotendeels beginnen moeders met fruithapjes als de kleine 6 maanden oud is. Dit omdat de darmpjes van de kleine genoeg ontwikkeld zijn om andere etenswaren dan melk te kunnen verteren en dus ook minder gevoelig zijn voor voedselallergieën. In sommige gevallen kun je al met 4 maanden fruithapjes gaan geven, soms kun je ook tot 7/8 maanden wachten, bijvoorbeeld wanneer je kind goed op schema doorgroeit.Erg belangrijk is om je kind in de gaten te houden. Begint deze smakgeluidjes te maken, zelfs na een melk voeding te hebben gehad, of kijkt hij erg geïnteresseerd wanneer jij aan het eten bent, dan geeft je baby zelf aan dat hij klaar is voor de volgende stap in voeding.

 

Hoe heb ik het gedaan?

Zoals ik al aan het begin aangaf was mijn dochtertje kleiner dan gemiddeld, iets wat mij erg dwarszat. Hierdoor ben ik een week voor haar vierde maand een banaan gaan pureren en heb deze haar aangeboden. Langzaan begon ik haar ook groente aan te bieden en met 6 maanden at zij twee keer per dag “vast” voedsel. Uiteraard heel erg gepureerd, aangezien ze geen tanden had.

Ze at maar een paar hapjes per keer, het was allemaal nieuw en wennen, en melk drinken bleef het belangrijkste. Knoeien, kokhalzen en uitspugen hoorde er allemaal bij.

Inmiddels heb ik geleerd om haar geen eten op te dringen en gewoon van eten te laten genieten. Ze geeft zelf aan wanneer ze vol zit en ik stres veel minder wanneer zij niet wil eten.

 

 

Wat geef je een baby?

Wanner je begint is afhankelijk van jou en je baby, maar wat je aan je baby geeft is een ander verhaal. Er zijn wel richtlijnen waar je je aan moet houden om je kind een rustige start te geven. Je kan bijvoorbeeld met rijstebloem beginnen: een paar schepjes door het flesje melk wat je aan de kleine geeft. Dit is heel licht en makkelijk verteerbaar dus erg makkelijk als eerste stap. Maar het is niet echt eten.
Wanneer je de kleine echt met een lepeltje een hapje gaat aanbieden is banaan een groot favoriet: het is zacht en zoet en er is geen baby die het niet lust. Misschien omdat een gepureerde banaan bijna vloeibaar is en aan melk doet denken. Melk is trouwens ook zoetig dus dat kan ook een reden zijn waarom dit bij een baby bekend smaakt en makkelijk naar binnen glijdt.
Verder kun je langzaam ander fruit gaan introduceren, waarbij je zorgt dat dit zacht en rijp is.
Een aantal fruitsoorten die je geleidelijk kunt geven zijn perziken, abrikozen, nectarines, mango’s, papaja’s, peren, pruimen en natuurlijk appels.
Sommige van deze fruitsoorten kun je bij natuurwinkels ook gedroogd terugvinden, waardoor je ze een nachtje in water kunt laten weken, terwijl andere soorten ook eerst gekookt kunnen worden.
Qua groente zijn je ook talloze mogelijkheden die aangeboden kunnen worden. Begin bijvoorbeeld met gekookte worteltjes, en introduceer langzaam ook andere groente. Beperk je niet tot een ding, er zijn ontzettend veel soorten groente en na het introduceren van een aantal kun je ook verschillende dingen bij elkaar koken en pureren. Naast worteltjes zijn baby’s trouwens gek op pompoen! Maar denk ook aan broccoli, courgette, bloemkool, koolraap, sperziebonen, rode bieten, peulen, pastinaak en artisjokharten.Om je kind een voller gevoel te geven kun je na een paar weken groente ook met wat granen beginnen: zilvervliesrijst, amarant, gierst en quinoa kunnen niet alleen aan groentehapjes toegevoegd worden, maar gaan net zo goed samen met fruithapjes.

Daarnaast raad ik je ook aan om je kind van goede vetten te voorzien: doe bij je groentehapje een eetlepel koudgeperste olie. Beperk je niet alleen tot zonnebloemolie maar denk ook aan pompoen, vlas, sesam en hennep! Allemaal terug te vinden in winkels die gezonde voeding verkopen.

 

Wanneer begin je met vlees?

Groente, fruit en granen kunnen tussen 4 en 6 maanden aangeboden worden, na 6 maanden kun je ook met vlees beginnen. Begin je echter met 6 maanden aan groente en fruit – wacht dat met vlees tot ongeveer 8 maanden. Qua vlees hebben kleintjes in het begin heel weinig nodig. Ongeveer 25 gram is meer dan genoeg. Je kunt met biologische kipfilet beginnen, waarna je ook ander gevogelte gaat introduceren en verdergaat met vis: zalm en makreel, maar ook verse ansjovis en sardientjes (niet uit blik). Daarna kun je ook rundvlees, ander rood vlees en wildvlees gaan geven. Wanneer je met vlees begonnen bent kun je ook olijfolie gaan geven, maar ook kokosnoot en verschillende bonen en linzen.Hoe heb ik het gedaan?

Ik had gelezen dat je aan een baby eerst groente moet aanbieden omdat ze eenmaal gewend aan zoete fruit groente niet zouden lusten. Bij het consultatiebureau werd me verteld dat dit niet waar is en ik gewoon van alles aan de kleine kan aanbieden, waardoor ik haar eerst met gepureerde banaan kennis liet maken. Binnen een week ging banaan zo goed dat ik ook andere fruit ging introduceren, maar appels, peren en abrikozen liever eerst kookte, omdat ik bang was dat al dat rauwe fruit teveel voor haar darmpjes zou zijn. Toen ze eenmaal 6 maanden oud was kookte ik het fruit niet meer, maar pureerde het rauw. Wel zorgde ik er voor dat alles goed rijp was, dus liet ik net gekocht fruit een paar dagen in de zon staan en zette niks in de koelkast. Fruit uit de supermarkt wordt op mooie uiterlijk verkocht, maar is daarom allemaal te hard, onrijp en smaakloos, een tijdje in natuurlijk licht staan doet wonderen!

Na een paar weken in de middag fruit te hebben gegeven introduceerde ik haar aan “avondeten.” Rond 4/5 uur kreeg ze worteltjes, die ik na een paar dagen uitbreidde met pompoen en rijstebloem, na paar weken begon ik wat uitgebreider voor haar te koken: verschillende soorten groente, soms wel 5 soorten, met rijst of aardappels. Deze zelfgemaakte potjes ging ik ook invriezen, zodat ik niet elke dag voor haar hoefde te koken. Op zaterdag gingen we verse boodschappen halen, met groente maakte ik verschillende combinaties, sommige met rijst, anderen met aardappel en deze zette in in de vriezer om zo altijd reserve voeding voor haar te hebben. Soms kookte ik ook wat door de week, soms ook niet, ik haalde die ochtend een potje uit de vriezer. Dit was volgens alle voedingsdeskundigen prima, toch liet ik haar eten niet langer dan twee weken in de vriezer.Toen we met vlees begonnen, zo rond 6 maanden, at ze eerst gekookte vis, daarna kip, weken later begon ze ook rundvlees te eten. Wel haalde ik voor haar biologisch vlees en ging zelfs naar een wildslager. Een wilde hert, bijvoorbeeld, heeft een uitgebreid levenspatroon gehad waarbij het niet doorgefokt werd of volgespoten met antibiotica en groeihormonen. Biologischer en natuurlijker kun je het niet hebben en is wildvlees het gezondste vlees dat je aan je kleine kunt geven. Het is wel duur, dus kocht ik kleine stukjes die ik klaarmaakte en in de vriezer deed.Naast biologisch vlees probeerde ik ook altijd biologische groente en fruit in huis te halen. Zo ook granen, aardappels en olie: alles wat zij kreeg was van de beste kwaliteit die we konden vinden. Verder gaf ik haar veel avocado’s omdat deze meeste vitamines en mineralen bevatten, waardoor er geen betere groente of fruitsoort voor je kleine is! Uiteraard kreeg zij helemaal geen zout tot ze ruim een jaar oud was.

Ook hier moest ik leren om niet te stressen wanner zij iets niet wilde eten en te accepteren dat zij geen honger meer had. Dit is iets waar meeste moeders moeite mee hebben denk ik, maar ik doe mijn best om haar niet te dwingen 🙂

LEES OOK: Mijn ultieme babyhap – Avocadopuree

Trouwens, in de tijden dat zij niet wilde eten was ik zo ten einde raad dat ik ook potjes babyvoeding uit de supermarkt ging halen. Ook hier heb ik geleerd dat er helemaal niets mis is met af en toe een potje aan je kleintje geven. Omdat deze anders samengesteld zijn dan eten dat je zelf gemaakt hebt smaken ze vaker milder en zullen baby’s dit eerder lekker vinden. Verder zitten er geen conserveermiddelen of enge ingrediënten in en ben ik erg blij met de biologische babyvoeding van de supermarkt. Vooral handig als je onderweg bent.

Eet smakelijk allemaal!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like