Er is geen gezondere vrucht om aan je kleine te geven dan avocado. Vaak, te vaak worden deze overgeslagen terwijl ze juist zo ontzettend voedzaam, verzadigend en licht verteerbaar zijn.

Wil je jou kind zo gezond mogelijk houden? Geef hem of haar vanaf vier of zes maanden, afhankelijk van wanneer je met vaste voeding begint – meteen avocadopuree!

Waarom avocado’s?
Avocado’s zijn in The Guinness Book of Records opgenomen als het meest voedende vrucht – ooit! Er is geen ander vrucht dat zo vol met goede vetten zit, omdat een rijpe avocado bijna uit kwart aan olie bestaat. Daarnaast bevatten ze zoveel verschillende voedingsstoffen dat ze wel een complete maaltijd kunnen zijn. Er zitten bijvoorbeeld vezels, ijzer, kalium en verschillende B-vitamines in. Al het olie dat in een avocado zit bestaat ook uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren die wonderen voor je geheugen doen. Dit is vooral belangrijk voor kleine hersenen die volop aan het ontwikkelen zijn. Bovendien zitten avocado’s vol proteïnen die voor goede spierontwikkeling zorgen, waardoor je baby sneller groeit en zelfstandiger wordt in bijvoorbeeld hoofdje tillen en zitten, terwijl ze ook energie geven, zodat je kleine vrolijk en opgewekt blijft.
Er zitten nog zoveel verschillende vitamines en mineralen in, maar je snapt me wel. Geef je kind gewoon avocado!Hoe?
Is je baby een beginnende eter, dan kun je een avocado het beste met een beetje warme water pureren tot een zachte, romige hapje. Een zachte, rijpe avocado hoeft niet lang gepureerd te worden, je bent binnen een aantal seconden klaar. Water toevoegen zorgt er voor dat het een hele vloeibare hapje wordt, zodat je baby het moeiteloos naar binnen kan werken.

 

Na een paar maanden, wanneer je kleintje al wat ervaring met eten heeft kun je water weglaten en het alleen pureren. Heeft je kleine al wat tandjes, prak dan een rijpe avocado met een vork.

Wanneer je kindje al aan een boterham kan kauwen kun je hem of haar ook gewoon plakjes avocado geven. Doordat deze erg zacht zijn zullen ze zich hier niet snel in verslikken, maar je kunt er het beste wel bij blijven, om te zorgen dat ze niet alles in één keer naar binnen proppen.

Daarna zijn er eindeloze mogelijkheden om avocado’s in je voedingspatroon te betrekken, dus kun je er samen met je kindje van genieten. Wij maken er héél graag guacamole van, snijden het in een salade, maken er koude soep mee of zelfs gepaneerde ovenfrietjes. Favoriet op dit moment zijn smoothies, waar ik verschillende vruchten in doe, terwijl een avocado het romig maakt, net als een banaan zou doen. Of als ik lui ben, door midden snijden, pit er uitgooien en uitlepelen.Een avocado zal net als een appel snel van kleur veranderen en bruiner gaan worden. Om dit tegen te gaan kun je hem natuurlijk zo snel mogelijk opeten, maar een klein beetje citroensap voorkomt verkleuring. Zo kun je bijvoorbeeld guacamole voor twee dagen maken, mocht het bij jou wel overblijven. Bij ons is het namelijk altijd meteen op. Elena eet het graag, ondanks alle citroen, zout en uitjes die ik er bij doe.

Het is trouwens niet aan te raden om avocadopuree voor hele kleine baby’s in te vriezen, tegen de tijd dat het ontdooit is kun je weer verkleuringen verwachten, maak het altijd dus vers.

Wist je trouwens dat avocado’s de vruchtbaarheid zouden bevorderen en dat ze bijzonder goed zijn om te eten als je zwanger bent? In sommige delen van de wereld staan ze bekend als afrodisiacum, dus mocht je een kindje willen hebben, of al zwanger zijn: eet meer avocado’s!

Door al deze verschillende B-vitamines is avocado olie ook heel erg goed voor je huid en haar. Zelf gooi ik avocado’s nooit weg. Mochten ze te rijp zijn om te eten en bij het doorsnijden al bruin zijn, dan maak ik er een haarmasker van, waar mijn haar geweldig van gaat glanzen. Overgebleven pulp smeer ik ook op mijn gezicht!

Ja, afgesproken? We gaan met z’n allen regelmatig avocado’s eten, ook de allerkleinsten onder ons!

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

5X Zinkzalf

Dat zinkzalf erg belangrijk is bij luierdragende baby’s heb ik pas ervaren toen Elena bijna van de luiers…
Recept: lactatie koekjes
Verder lezen

Recept: lactatie koekjes

Inhoudsopgave Hide Natuurlijke boost voor melkproductieEen voedzaam wondermiddelGezonde energieboost voor mama en babyReceptMisschien vind je deze artikelen ook…