Onlangs verscheen er een kleinschalige studie die de eerste 70 minuten van een pasgeboren baby volgt, en aangeeft wat de baby ervaart, probeert en doet. Het is dan wel je eerste uur en tien minuten, maar dat maakt het niet minder bijzonder: Lees hieronder de 8 stappen die we allemaal hebben meegemaakt en die de toekomstige moeders onder ons kunnen verwachten:

 

Minuut 0
Zodra de baby de koude lucht van de buitenwereld ervaart, produceert het een harde en boze schreeuw, dat zijn longen met lucht doet vullen, en hij goed begint te ademen.

 

Minuut 2
Na goed op adem te zijn gekomen, neemt de baby even de tijd, al op mama’s buik liggend, om te relaxen, en ligt het perfect stil. Er is zelfs een theorie dat baby’s dat instinctief doen om geen roofdieren aan te trekken, maar dat kunnen we nu natuurlijk niet meer bewijzen.

Minuut 3
Langzaam wordt de baby wakker en doet het zijn ogen open, gaat het zijn hoofdje ook bewegen en beweegt het de handjes richting het mondje.

 

Minuut 8
Nu hij steeds actiever wordt, en hij zijn ogen al 5 minuten open heeft, begint hij om zich heen te kijken. Tijdens deze actieve periode ontwikkelt de baby ook zijn interesse in voedsel, aangezien hij geen voedingstoffen van mama meer krijgt, en begint het die heerlijk smakgeluidjes te maken. Ook gaan zijn handjes duidelijk en opvallend naar zijn mondje, zodat mama gestimuleerd wordt om hem te voeden.
Minuut 18
Uitgeput van al dat werk dommelt hij weer in slaap.

 

Minuut 36
Na de powernap wordt de baby uitgerust wakker en gaat het op zoek naar eten. Zijn hoofdje beweegt heen en weer, al zoekend naar een tepel. Hierbij ziet de baby niet veel en is het volledig afhankelijk van zijn reukvermogen. Hij mag dan niet veel weten, maar de geur van zijn mama herkent hij absoluut.

 

Minuut 62
De baby is inmiddels aan de borst aangelegd, en drinkt kleine slokjes colostrum waarmee hij zijn eerste moleculen aan immuniteit en veel proteïnen binnenkrijgt. Ook stimuleert hij zijn mama om melk aan te maken, en helpen zijn zuigende bewegingen bij het samentrekken van mama’s baarmoeder.

Minuut 70
Poe, wat een karwei heeft de baby alweer achter de rug! Moe maar voldaan valt hij weer in slaap.

 

Eigenlijk zal de baby pas weer wakker worden wanneer het honger heeft, en zal het weken duren voordat zijn slaap en voeding ritme zich in iets meer ontwikkelt, en je baby actiever wordt.

 

Hebben jullie dit ook zo ervaren of ging het bij jullie net wat anders?

 

xoxo,
Andrea

 

 

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like