De herfst is alweer aangebroken en dat betekent dat de koudere dagen er aan komen. Wij volwassenen kunnen onszelf nog goed tegen de kou beschermen, maar hoe kun jij je kindje het beste warm houden? In dit artikel lees je daar alles over!
Overdag
Het belangrijkste om te weten als je je kind wilt aankleden in de winter, is dat laagjes essentieel zijn. Hoe meer laagjes, hoe beter. Tussen de kledinglagen zit namelijk lucht. De lucht wordt verwarmd door de lichaamswarmte van je kind. De laagjes hebben hierbij dus een isolerende werking. Wanneer je kind het tóch iets te warm krijgt, kan hij of zij makkelijk het bovenste laagje uittrekken. Is het dan weer te koud, dan gaat het bovenste laagje weer aan. Hoe meer laagjes, hoe beter de warmte bij het lichaam wordt gehouden. Je kunt hierbij denken aan een laagje ondergoed, eventueel een laag thermokleding, een broek en shirt met lange mouwen en daaroverheen weer een trui of vest met een jas. De handen en voeten moeten we zeker niet vergeten. Deze worden immers als eerste koud, omdat de bloedvaten hier heel dicht aan de oppervlakte liggen. Zorg dus voor lekkere dikke sokken en goede schoenen. Voor de handen zijn winddichte en waterafstotende handschoenen belangrijk. Doe nog een wollen sjaal om je kind en zet hem of haar een warme op en je kind is klaar om de kou te trotseren!
Uit bad
Er gaat niets boven een heerlijk warme douche of een warm badje als het buiten guur en koud is. Zodra je kindje uit bad of uit de douche komt, is het belangrijk om het direct warm te houden. Hiervoor heeft badjasparadijs een oplossing. Gooi tijdens het badderen de handdoek en pyjama voor een paar minuten in de droger of hang ze over de verwarming. Op die manier zijn de handdoeken en de pyjama lekker warm als je kind klaar is. Over de pyjama zou je ook nog een badjas kind kunnen aantrekken. Ook hierbij geldt; hoe meer laagjes, hoe beter!
Tijdens het slapen
Een lekker warme pyjama houdt de lichaamswarmte van je kindje goed vast. Om het bed ook te verwarmen, zou je een extra fleecedeken over het dekbed kunnen leggen. Een fleecedeken lijkt vaak heel dun en niet te werken, maar niets is minder waar. Ook hierbij geldt weer het laagjesprincipe. Tussen het dekbed en de fleecedeken wordt de warme lucht geïsoleerd. Hierdoor blijft je kind lekker warm tijdens de nacht. Een warme kruik is natuurlijk ook een goede manier om extra warmte te verkrijgen voor je kind. Denk er wel om dat je altijd een beschermhoes om de kruik gebruikt, anders kan je kindje zich aan de kruik verbranden.