Laat ik beginnen met dat waar ik vandaan kom baby’s al heel vroeg oorbellen krijgen. Echt heel erg vroeg. Ver voor hun eerste verjaardag, zodat ze op foto’s leuke jurkjes en glimmende oorsiertjes hebben. Iedereen moet tenslotte weten dat je baby een meisje is, en dat je het je kunt veroorloven *rolt haar ogen sarcastisch.* Het wordt zo vaak gedaan dat mensen het als traditioneel zien, iets wat er gewoon bij hoort, en het is een grote eer als je de eerste oorbellen voor een baby mag kopen. We hebben dan ook tientallen verzoeken gekregen om ons meisje van oorbellen te voorzien, haar mee te nemen naar een juwelier om dit te laten doen, en ze heeft zelfs verschillende gouden en diamanten oorbellen als kraamcadeau gekregen. Inmiddels is Elena zes jaar oud, heeft ze nog steeds geen oorgaatjes om oorbellen te dragen en vragen mensen het niet meer, want wij hebben duidelijk laten weten dat wij dit niet gaan doen.Eerst wimpelden we vragen over oorbellen af, maar werd het ons zo vaak gevraagd dat ik uiteindelijk toegaf dat ik baby’s met oorbellen erg kitscherig vind, en mijn baby geen kerstboompje is dat versierd moet worden. Ze is perfect geboren, met alles erop en eraan, en elke vorm van aanpassen is wat mij betreft overbodig. Gaatjes boren in haar schattige oorlellen voelde niet goed. Dat het gevaarlijk kon zijn, ze er aan kon trekken of zelfs oorbellen kon inslikken is iets wat ik pas later hoorde, maar wel iets wat ik logisch vond klinken, een bevestiging van ons keuze om het niet doen. Toch ging het ons daar oorspronkelijk niet om, we vonden het gewoon niet mooi.

Zelf heb ik altijd oorbellen gehad, heb er nooit bij stilgestaan dat het anders kon, en dat er ook vrouwen zonder oorbellen rondliepen. Ik weet nog toen ik voor het eerst een volwassen vrouw tegenkwam die ze niet had en hoe raar ik dat vond. Het was voor mijn namelijk vanzelfsprekend dat je gaatjes in je oorlellen had, of je nou oorbellen droeg of niet. Als puber ging ik zelfs extra oorbellen en piercings dragen en heb ik inmiddels op 10 plekken doorgeboorde oren, terwijl ik me nu niet meer kan herinneren wanneer ik voor het laatst oorbellen droeg.In principe heb ik dus niks tegen oorbellen, maar wel tegen het nemen van een beslissing voor mijn dochter. Als ze een jaar of 16 is denk ik dat we het prima over oorbellen kunnen hebben, maar dan zal ze haar hele leven geen oorbellen hebben gehad en zal het enkel haar eigen beslissing zijn of ze daar verandering in wil brengen. Het enige wat ik zal doen is aangeven dat ik haar perfect vind zoals ze is.

Maar haar oorbellen opdringen, omdat ik wil dat anderen zien dat ze een meisje is, of omdat ik dat mooi vind – dat doe ik niet, want het is haar lichaam. Ik kan me goed voorstellen dat er ouders zijn die het wel doen omdat zij anders denken, en ook dat is prima. Ik zou een ouder daar niet gauw op aanspreken, en ben hier enkel mijn visie aan het ventileren én duidelijk aan het scheppen over waarom mijn meisjes geen oorbellen dragen, maar in alle eerlijkheid vind ik het veel mooier wanneer baby’s gewoon baby’s zijn – precies hoe de natuur ze gemaakt heeft.

WANNEER IS HET OK OM BABY’S OREN TE PIERCEN?

Toch zijn er volgens kinderarts Norina Ocampo nieuwe richtlijnen voor het piercen van kleine oortjes. Zij is van mening dat oorbellen niet verbannen kunnen worden, juist omdat ze als traditioneel gezien worden, maar dat er wel rekening gehouden kan worden met een aantal factoren. Zoals bijvoorbeeld piercen wanneer de baby slechts twee maanden oud is omdat deze pijn niet kan lokaliseren en daarom niet aan de oorbellen kan gaan trekken. Baby’s vanaf een maand of vijf kunnen dit wel en het wordt dan juist lastiger om dit rustig te laten verlopen omdat baby’s simpelweg pijn hebben en aan hun oortjes gaan zitten. Gecombineerd met bijvoorbeeld vieze handjes zou dit juist voor complicaties kunnen zorgen.

Daarnaast is het belangrijk om voor goede kwaliteit oorbellen te gaan en wordt 24 karaats goud aangeraden omdat deze geen infecties en allergische reacties kan veroorzaken. Doorgaans hebben alle allergische reacties met slechter goud waar nikkel aan toegevoegd is te maken en reageren mensen niet op goud maar op nikkel. Ook wordt er door deze kinderarts aangeraden om oorlellen goed schoon het houden met alcohol en oorbellen goed te draaien, ongeveer twee keer per dag.

Nou is haar visie dat het beter is om geen oorbellen bij baby’s te zetten, maar vindt ze ook dat het, omdat het al eeuwen gedaan wordt, ook niet écht kwaad kan. Wat vinden jullie er van, zou je het doen of vind je het juist vreselijk ouderwets? Praat mee op onze Facebookpagina!

 

Bron foto’s – Shutterstock.com

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like