Het groeien van jouw kindje is zeker in de eerste jaren van zijn leven het allerbelangrijkste. 

Het kind heeft goede voeding nodig om te kunnen groeien en alle werkingen van het lichaam goed aan te leggen. Daarbij zijn voor kleine baby’s vitamine K en vitamine D extra nodig. In dit artikel lees je waarom dit zo is en hoe je dit kunt doen.

Extra vitamine D: wanneer en waarom

Het toedienen van genoeg en de goede vitamines is voor de groei en ontwikkeling van het kind essentieel. Vitamine D is goed voor het aanmaken van voldoende calcium voor de groei en versterking van botten, waaronder ook de kaakbotten en de tanden. Vitamine D dien je extra te geven bij zowel borstvoeding als flesvoeding. Vitamine D is voor de groei van kinderen erg belangrijk maar ook voor het opbouwen van weerstand. 

Kinderen met een getinte of donkere huid hebben dit nog eens extra hard nodig omdat zij door het pigment in de huid minder vitamine D van zichzelf aanmaken bij aanraking met de zon.

Vitamine D is niet alleen belangrijk voor baby’s maar dien je eigenlijk extra toe vanaf de geboorte tot een jaar of vier. Deze jaren zijn essentieel voor de groei en aanleg van het kind zijn lichamelijke functies. 

Vitamine K: wanneer en waarom

Vitamine K is goed voor goede bloedstolling van het kind. Hierdoor zal het kind een betere doorbloeding hebben en bij het hebben van een wondje dat het wondje goed een korstje zal krijgen en het bloed zal stollen. Vitamine K wordt meestal meteen toegediend vanaf de geboorte tot het kindje drie maanden oud is. 

Daarentegen hoeft vitamine K niet extra worden toegediend als de baby flesvoeding krijgt. In flesvoeding zit al extra vitamine K. 

Hoe dien je extra vitamines toe

Vitamine D en K kun je kopen bij de apotheek of drogist. Om het toe te dienen bij een kind kun je kijken naar verschillende druppels. Er zijn druppels op waterbasis waar suiker aan toe gediend is en er zijn druppels op oliebasis die geen extra suiker heeft.

De druppels zijn vaak goed toe te dienen als je deze op een lepeltjes doet met een fruithapje of andere voeding voor de baby. Vooral de druppels op oliebasis zijn vaak niet geliefd bij kleintjes en kunnen dus als deze direct op de tong worden gedruppeld geweigerd worden. 

Ook voor het groeiende kind

Niet alleen voor de kleinste baby’s is de extra vitamine goed, ook voor kinderen die volop in de ontwikkeling zitten zijn extra vitamines goed. Denk ook aan kinderen die niet erg veel groentes of fruit lusten en dus in ieder geval via de voeding al niet erg veel vitamines binnenkrijgen. 

Daarbij is het ook belangrijk om op de vitamine C te letten, dit helpt bij het opbouwen van een weerstand van een kind, wat extra belangrijk is voor kinderen die steeds meer in aanraking komen met buiten en andere kinderen. Vaak hebben vitamine snoepjes een lekkere smaak dus zouden deze vrij simpel te geven moeten zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

20 MOOISTE MEISJESNAMEN

We zetten de 20 mooiste meisjesnamen voor je op een rij. En ja, ze betekenen allemaal letterijk mooi, zodat je je meisje elke dag zo kunt noemen!