Regelmatig komt het ter sprake, het meertalig opvoeden van kinderen. Ik schreef zelf een uitgebreid stuk over hoe wij het doen en waarom, en grappig genoeg heeft zich als bijzonder handig bewezen toen we in Servië waren, waar mijn meisje van vier tolk was voor Engels én Nederlands sprekende bezoekers aan het land. Echt, meerdere talen kennen is een superpower!

Voor 1960 dachten onderzoekers dat meerdere talen spreken een handicap voor kinderen was. Echt waar, een handicap. Tweetalige kinderen reageerden namelijk trager op bepaalde tests en daaruit werd de conclusie getrokken dat meerdere talen spreken kinderen trager zou maken.

Nieuwe onderzoeken laten echter weten dat het juist een bijzonder goede manier is om de hersenen te helpen ontwikkelen, en een geweldige oefening om hersenen sterk en gezond te houden. Mia Nacamulli (in het filmpje hieronder) legt uit dat een tweede taal kennen je niet percée slimmer maakt, maar je wel helpt om je hersenen sterker, complexer en scherper te maken, wat met name voor kinderen belangrijk is. Ook geeft ze aan dat het hier om tweetalige of meertalige kinderen gaat, die op een dagelijkse basis tussen talen schakelen, en het niet enkel gaat om een taal herinneren. Kun jij je brugklas Frans herinneren“Je voudrais un glacé?” 

Wat doet meertalig opvoeden voor een kind specifiek?

  • Het verandert de structuur van de hersenen.
    Neurologisch onderzoek heeft getoond dat bij meertalige hersenen neuronen en synapsen dichter op elkaar staan, en dat de grijze massa in hersenen simpelweg veel meer activiteit toont wanneer er tussen talen wordt geschakeld. Het komt er op neer dat het een complete workout voor de hersenen is!
  • Het versterkt de capaciteiten van de hersenen.
    De grijze massa in hersenen bestaat uit cellen die niet alleen de complete zenuwstelsel laten functioneren, maar ook spieren, geheugen, en jawel – spraak reguleren. Nieuwe onderzoeken hebben getoond dat het trager reageren te maken heeft met de verwerkingswijze van hersenen, met name de dorsolaterale prefrontale cortex, die verantwoordelijk is voor probleemoplossend denken en plannen. Deze wordt getriggerd om harder te werken, wat op korte termijn wellicht als trager overkomt, maar op lange termijn juist voor betere hersenfunctionaliteit zorgt.
  • Het stelt Alzheimer en dementie vijf jaar uit.
    Cognitief onderzoek toont dat door meertaligheid goed getrainde hersenen, ook sterker zijn wanneer het op achteruit van hersenfuncties gaat. Helaas is de afname van hersenactiviteit na een jaar of vijf vrijwel gelijk, maar, een vijf jaar is niet weinig, vooral wanneer het om bejaarden gaat.
  • Meertalige kinderen zijn ook emotioneel meertalig.
    Dit is wel erg apart en nogal bijzonder! De delen van hersenen die door meertaligheid versterkt worden blijken niet alleen de analytische en logische te zijn. Ook delen van hersenen die voor emotionele ontwikkeling verantwoordelijk zijn worden aanzienlijk ontwikkeld. Dit betekent niet alléén dat je emotioneel intelligente kinderen opvoedt, maar zou ook de reden zijn dat kinderen woorden, spreuken en dingen die niet echt te vertalen zijn veel makkelijker oppakken dan volwassenen, die een taal voor het eerst leren.

Waar het in het kort op neerkomt is dat het kennen van meerdere talen niet alléén handig is, maar het oefenen van meerdere talen met jonge kinderen er voor zorgt dat ze beter probleemoplossend kunnen nadenken, sterkere, gezondere, en beter ontwikkelde hersenen ontwikkelen, en emotioneel en sociaal intelligente volwassenen worden. Dus zet voortaan dat tekenfilmpje maar in het Engels aan! 😉

Comments

comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like