Vandaag een tip die ik na mijn bevalling graag had gehad! Niemand heeft mij namelijk verteld dat je na het bevallen een erg prikkend gevoel “daarbeneden” kunt verwachten. Bij deze dus: wanneer je scheurt, geknipt wordt, hechtingen hebt of andere gezelligheid meegemaakt hebt tijdens je bevalling is een erg pijnlijke en brandende gevoel te verwachten. In combinatie met bloedverlies is het iets waar je niet erg blij van wordt, maar gelukkig duurt het allemaal niet zo lang en weet je uiteindelijk wel waar je het voor doet zodra je je kleintje vastpakt. Goed, ik laat je één van de meest briljante DIY’s voor een net bevallen vrouw zien.

Om je periode van algehele ongemak in je onderbroek makkelijker door te komen zijn er slimme mama’s die zelf verkoelende kraamverband wisten te maken, dat naast aangenaam aan te voelen er ook voor zorgt dat je “poenie” sneller geneest.

 

Hoe? Door bijvoorbeeld Aloë Vera gel te gebruiken! Aloë Vera staat er duizenden jaren bekend om zo’n beetje alle kwaaltjes van je lichaam te kunnen genezen, omdat het gegeten en gesmeerd kan worden, antibacterieel en genezend werkt en simpelweg een geweldige plant is. Wanneer je een blad opensnijdt komt er een slijmerige vruchtvlees substantie vrij die je kunt eten om de darmen te reinigen en kalmeren, of op brand en snijwonden kunt smeren om je huid te verkoelen en het genezingsproces te versnellen.

Nou kun je in Nederland niet zomaar Aloë langs de weg vinden en zul je een potje gel moeten kopen. Dit kan bij verschillende gezonde voeding winkels, maar ook gewoon bij de Tuinen. Het gaat er in ieder geval om dat je echte Aloë Vera gel neemt, dus geen vloeistof, of één dat uit water etc. bestaat – alléén pure Aloë Vera jelly/gel.

 

Een ander ingrediënt dat hier geweldig bij past is Witch Hazel, oftewel Toverhazelaar, in cosmetica meestal Hamamelis genoemd. Dit kan een tikje moeilijker te vinden zijn, ik ben het in ieder geval nog niet in een winkel tegengekomen, maar wel bij verschillende natuurlijke cosmetica webshops zoals KenkKruidenShop.nl  (Ze hebben ook Aloe Gel en lavendel olie!) of Heksenrij.nl. Toverhazelaar heeft misschien een aparte naam, vooral in combinatie met de tweede webshop hierboven, maar is simpelweg een hele goede plant dat ook bekend staat om zijn genezende werking.
Hamameliswater wordt gemaakt door stoomdestillatie van de bast van de toverhazelaar; en wordt veel in cosmetica gebruikt, met name producten voor het gelaat zoals lotions, tonics, facewashes en anti acné producten. Ook wordt het wel in deodorants gebruikt omdat het de huid samentrekt, waardoor je zweetklieren dichtgaan, maar niet verstopt raken, wat in deodorants met aluminium wel het geval is.

 

Tot slot kun je er iets van etherische olie bij doen, denk hierbij aan kamille, calendula of het liefst lavendel, maar niks wat kan prikken (zoals munt of eucalyptus). Kies je voor lavendel dan heb je naast een aangename geur (dat antidepressief werkt, wat je tussen je tweede en derde week na je bevalling wel even zal meemaken) is lavendel geweldig als opwekker, pijnstiller, en antiseptische middel. De olie is makkelijk te vinden bij natuurwinkels en natuurlijk ook in de Tuinen, waarvan we inmiddels wel weten dat het mijn favoriete winkel is 🙂

Nu je weet wat voor producten je nodig hebt lijkt het me tijd om je uit te leggen wat de bedoeling is:

Koop een pak of twee van de grootste en dikste maandverband die je maar kunt vinden, je kunt eventueel ook voor kraamverband kiezen, maar deze heeft geen “vleugeltjes” en deze zijn wel bijzonder handig.

 

Vervolgens ga je alle pads/maandverband/kraamverband één voor één insmeren met Aloë Vera gel. Gebruik de achterkant van een lepel om het goed uit te smeren, alsof je pindakaas op een boterham aan het smeren bent. 🙂 Verdeel er vervolgens één lepeltje toverhazelaar water overheen en druppel er wat lavendelolie op. Een druppel of vijf is voldoende. Smeer het allemaal nog even goed uit en wikkel je verband in. Je kunt hier de oorspronkelijke verpakking voor gebruiken of aluminiumolie, maar ook opvouwen en in een boterhamzakje verpakken werkt prima, zolang je verband niet te nat is.

 

Tot slot doe je het verband – jawel – in de vriezer! Je laat ze lekker invriezen, tot je ze nodig hebt. Daarom is deze DIY heel goed te doen als je nog zwanger bent, of als een lief gebaar voor je zus/vriendin/buurvrouw dat net bevallen is, geloof me, ze zullen je dankbaar zijn.

Mocht al mijn getyp je in de war hebben gebracht, hier nog even in het kort: 

1. Koop kraamverband, of grootste en dikste maandverband die er is – twee flinke pakken
2. Koop Aloe Vera gel, toverhazelaar water (zonder alcohol) en lavendelolie
3. Pak het verband uit, smeer het in met de drie ingrediënten en pak het weer in
4. Stop het in de vriezer en gebruik het naar behoefte na je bevalling.

 

 

Deze ijskoude pads zullen verlichting bij het pijnlijke, brandende gevoel geven, maar door de genezende eigenschappen van Aloë Vera, toverhazelaar en lavendel zal je ook sneller genezen. Door pure ingrediënten te gebruiken kun je deze “magische” maandverband probleemloos in je onderbroek leggen, en als ze hun ding hebben gedaan kun je ze inwisselen voor een nieuwe.

 

Briljant toch?

 

 

xoxo,
Andrea

 

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

PAMPERKONTJES VOOR HET GOEDE DOEL

In samenwerking met UNICEF doneert Pampers van één gekocht pak Pampers-luiers of babydoekjes (met het UNICEF logo op de verpakking) één levensreddend vaccin