Het is bijna Kerst en ik kan niet anders dan weer iets wat met deze belangrijke feestdag te maken heeft te publiceren. Elena is namelijk twee en een half en begint het idee van Kerst te snappen, voor zover dat mogelijk is voor een peutertje. Kerstboom kent ze in ieder geval wel en ik wilde hier samen met haar wat meer tijd aan besteden omdat ze het zo interessant vindt. Nou heeft zij ook interesse in koken laten blijken, en komt dagelijks met een krukje bij het aanrecht staan om te zien wat mama doet en wil heel graag “helpen.” Vandaag gaan we dus samen aan de slag, en gaan en de keuken in en de kerstboom versieren. Kijk mee hoe wij zelf versieringen voor in de Kerstboom maken.

Het idee is simpel, je maakt deeg, rolt het uit, maakt er vormpjes mee en laat het drogen tot je het in de boom kunt hangen. Nou komt het leuke: voeg lekker veel kaneel aan je deeg toe en voorzie niet alléén je kerstboom van een heerlijke winterse geur, maar ook je hele woonkamer.

 

 

Wat doe je?
Neem een kopje gewone tarwebloem, voeg er een halve kop zout aan toe en doe er ook een halve kop kaneel bij. Meng dit door elkaar en voeg er iets meer dan een halve kop erg warme water aan toe. Kneed het tot je een fijne massa hebt die je kunt uitrollen en ga hiermee aan de slag: uitrollen en vormpjes maken.
Wij hebben ooit een cookie set in Albert Heijn gevonden waar en een deegroller en vormpjes bij zitten en hebben nu een goede manier gevonden om deze te gebruiken.

 

 

We bleven sterren maken en overige deeg opnieuw uitrollen om zo nog meer sterren te maken. Dit hebben we een keer of 4/5 gedaan en hadden ruim 20 sterren, daarna liet ik Elena met het overgebleven deeg spelen terwijl ik de sterren opzij legde om uit te drogen.

Wanneer je vormpjes hebt gemaakt moet je wel even met een rietje een gaatje prikken aan de bovenkant zodat je er achteraf een lintje doorheen kunt halen. Laat de ornamenten dan een dagje goed droog worden, je zal merken dat ze helemaal uitharden, waarna je ze of kunt verven of – als je dat mooi vindt – meteen de boom in kunt hangen. Wil je ze niet verven maar wel van kleur voorzien kun je kleurstof in je deeg doen, maar wees hier wel voorzichtig mee aangezien het en je handen kan vlekken en hele lichte kleuren niet kan pakken door al het kaneel, dat grappig genoeg wel heel licht wordt wanneer het opdroogt.

Zelf heb ik droge sterren ingesmeerd met fotolijm en ingestrooid met glitters, waarna ik ze een kwartiertje in de oven op 50 graden liet uitdrogen.

Het idee was leuk, het uitwerken ook: niet moeilijk, leuk om te doen en ook Elena vond het geweldig om zo bezig te zijn. Na wat knoeien en strooien hebben we de volgende dag wel mooie zelfgemaakte siersterren voor onze kerstboom dat ook nog eens een erg winterse en knusse geur door de kamer verspreidt. Geslaagd middagje spelen met mooi resultaat waar je gedurende de Kerstdagen tegenaan kijkt en een trotse peuter.

 

 

Wil je ze zelf namaken, ga vooral je gang: je kunt naast sterren ook andere vormpjes maken en het enge wat van belang is is de zoute deeg, dat lang goed blijft. Ben je geen liefhebber van kaneel kun je het overslaan, en daarnaast heb je alle vrijheid om ze versieren hoe je zelf wilt!

 

 

Fijne Feestdagen allemaal!

 

xoxo,
Andrea

 

 

 

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like