Voor Elena vind ik niks te gek, een flesje natuurlijke babyolie voor 30 euro? Prima, moet kunnen! Tot ik me wat beter in de ingrediënten ging verdiepen en tot de conclusie kwam dat ik zo’n olie net zo makkelijk zelf kan maken, voor veel minder geld. We hebben tenslotte allerlei natuurlijk oliën in bijvoorbeeld de Tuinen te koop, maar toen ik in mijn lokale toko gedroogde calendula tegenkwam viel het kwartje helemaal: ik ga calendulaolie maken!

Waarom calendula?
Calendula wordt vaak in cosmetica gebruikt, Weleda heeft zelfs een hele babylijn bestaande uit Calendula producten.

Het is een geweldige plant, met een felle, oranje bloem, dat zelfs in oud Egypte, duizenden jaren geleden gebruikt werd om zijn verjongende werking. In Engeland heet het Marygold, omdat koningin Mary in de 17e eeuw er dol op was, de Amerikanen gebruikten het tijdens de burgeroorlog om open wonden te behandelen, en hier werd het gebruikt om onder andere kleur aan kaas te geven.

Het is een klein plantje, dat heel veel kan: inwendig versterkt het de afweer, werkt het antiseptisch, schimmelbestrijdend en ontgiftend, en helpt het zelfs tegen krampen. Uitwendig wordt calendula veel bij brandwonden gebruikt, omdat het erg veel voor huidgenezing doet, maar een brede schaal aan huidaandoeningen ook geneest. Calendula wordt daarom in heel veel crèmes en zalfjes gebruikt, aangezien het van een droge huid tot aan open wonden, ontstekingen en schimmels toe helpt genezen.Je kunt Calendula op verschillende manieren tot een olie verwerken, vandaag laat ik je de makkelijkste zien: Ik kocht een zakje gedroogde calendula bloemen voor iets meer dan drie euro bij mijn lokale toko.
Omdat deze voor consumptie bedoeld is weet ik dat er goed voor deze bloemetjes gezorgd is, dus durf ik er olie van te maken voor Elena’s jonge huidje. Naast calendula heb ik nog een olie nodig dat geschikt is voor een babyhuidje en de amandelolie van de Tuinen is prima. Amandelolie wordt ook vaak in huidproducten gebruikt en is met name in babyolie vaak gezien. Naast amandelolie kun je ook voor andere oliën kiezen, bijvoorbeeld avocado, druivenpit, castor en arganolie, ze werken allemaal prima, dus ligt het een beetje aan hoeveel je in huis hebt, en waar je mee wilt combineren. Ik gebruike voornamelijk amandel, scheutje castor en scheutje arganolie, en maakte alles af met een kleine beetje biologische zonnebloemolie. Vergis je niet, ook zonnebloemolie wordt veel en vaak in babyolie gebruikt, met name omdat het prima werkt en goedkoop is. Bovendien is zonnebloemolie wateriger dan de amandelolie, die wat meer aan stroop doet denken, en zorgt het voor een makkelijker uit te smeren eindproduct.

Wat heb je nodig?
– Calendula
– Luchtdichte weckpot
– Goede kwaliteit pure olie: amandel, avocado, en/of zonnebloem
Wat doe je?
Simpel: een handvol bloemetjes in een potje doen, genoeg olie overheen om de bloemen helemaal onder te dompelen en potje goed dichtmaken. Dit laat je vervolgens minimaal drie weken staan, zodat de olie al het goede van de calendula kan opnemen, en de oliën goed door elkaar vermengd worden. Zelf liet ik het een maand op een zonnige plek staan.

Je kunt dit ook met verse calendula doen, maar dat zou je deze eerst in je tuin moeten planten, aangezien ik deze geweldige bloemen nog nergens ben tegengekomen. Ik denk dat ik op zoek naar zaadjes ga, om het zelf ook te kweken!

Goed, na een maand is de olie klaar voor gebruik. Dan zoek je een geschikte verpakking waar je het in kunt bewaren, dit kan een oude flesje olie zijn, of een handige flesje met een pompflacon die je bij de Hema kunt terugvinden. Ik probeerde het ook met een oude flesje bodysplash om olie in sprayvorm te hebben, wat uiteindelijk voor een dunne straaltje olie zorgde, en geen mist. Logisch, aangezien de olie niet waterig is, maar het werkt goed genoeg. Zorg in er in ieder geval voor dat de flesjes of potjes helemaal schoon zijn, eventueel gesteriliseerd, net als een melkflesje, en goed droog zijn voordat je er olie in doet. Zo blijft de olie puur en is het jarenlang houdbaar.

Daarna zeef je de olie en giet je het in een flesje dat klaar voor gebruik is.

Voor een leuk en nog natuurlijker effect deed ik één bloemetje in het flesje, wat ook meteen aangeeft wat voor olie het is, zonder dat ik er een label op hoef te plakken.

Uiteindelijk heb ik voor weinig geld heel veel olie gemaakt waar ik Elena graag na een badje mee insmeer. Zij heeft een erg droge huid en omdat er in zowel in mijn familie, als die van mijn vriend eczeem aanwezig is hebben we van de huisarts begrepen dat Elena er zelf later ook mee te maken zal hebben, waardoor het insmeren voor haar extra belangrijk is.

De calendulaolie werkt voor ons perfect, omdat het vettig is, niet snel intrekt, maar lang een hydraterende werking heeft en haar droge huidje constant blijft voeden, en alle tekenen van eczeem aanpakt. Oh, en als ik haar heb ingesmeerd pak ik meteen mijn eigen handen mee wat voor een mooie huid, elastische nagelriemen en gezonde nagels zorgt, ook weer een bonus!

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like