Dat het de afgelopen jaren steeds hotter is geworden om voor volledig natuurlijke verzorging te gaan is duidelijk. Dat ik hier graag aan meedoe is ook wel vaker voorbij gekomen, en vooral voor mijn baby koos ik voor zo natuurlijk mogelijk. Er kwamen op mijn blog veel leuke merken natuurlijke babyverzorging langs, maar ik ben nog geen goede, natuurlijke babydoekjes tegengekomen. Dus wat doe je als moeder wanneer je natuurlijke billendoekjes wilt hebben, of je kind simpelweg uitslag krijgt van parfum, of één van de vele andere ingrediënten van babybillendoekjes? Dan maak je ze gewoon lekker zelf!
Heb je weleens naar de ingrediënten van billendoekjes gekeken? Wat een lijst! Vaak wordt er aangegeven dat er geen alcohol of parfum in zit, en toch zijn billendoekjes regelmatig dé oorzaak van irritaties, allergische reacties, en pijnlijke plekjes en vooral bij kinderen zoals die van mij, die gevoelig voor eczeem zijn. Geirriteerd door valse beloftes en Elena’s constant rode billen ging ik op zoek naar een oplossing.
Al rondneuzen op het wereldwijde web kwam ik een interessante hype tegen: het zelf maken van billendoekjes. Het ging hier wel om katoenen doekjes, die je na gebruik in de was gooit en weer hergebruikt, maar als ik heel eerlijk ben zie ik mezelf dat niet doen. Echt helemaal niet. Stel je eens voor, spetterpoep…ugh. Zo “natuurlijk georiënteerd” ben ik dus niet, ik kreeg bij het idee alleen al de kriebels, vooral toen ik las dat de ouders die dat gebruiken zelf ook geen wc papier kopen, maar doekjes gebruiken en in de was gooien. Ik hou er maar over op en ga gauw verder met hoe ik het aanpakte.
Wat ik gebruikte:
- Oude billendoekjes verpakking
- Keukenrol
- Favoriete babywash
- Goede huidolie
- Water
Wat ik deed:
- Ik sneed een keukenrol doormidden
- Daarna deed ik in een glas water één eetlepel babywash en één eetlepel amandelolie
- Ik roerde het zachtjes tot alles goed vermengd was
- Het doormidden gesneden keukenrol deed ik in de billendoekjes doos
- Langzaam maakte ik de keukenrol vochtig
- Deksel van billendoekjes doos erop, klaar voor gebruik!
Kan het echt zo makkelijk zijn om billendoekjes te maken? Ja! Paar minuten werk en het was af. Compleet vrij van alle “enge” ingrediënten, door het gebruik van een natuurlijke wasgel en amandelolie goed reinigend, verzorgend, zonder kans op irritatie, en na gebruik makkelijk weg te gooien, dus geen poepdoekjes in de was.
Wel zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Ben je van plan om deze doekjes dagelijks te gebruiken, dan zullen ze na een paar dagen op zijn, en hoef je er verder niks aan te doen. Ben je echter van plan om je doekjes langer houdbaar te maken, of simpelweg meerdere tegelijkertijd te maken, zodat je ze langer hebt, zal je je water eerst moeten steriliseren. Dit kan bijvoorbeeld door het eerst te koken. De zelfgemaakte doekjes hebben namelijk geen conserveermiddel, iets wat in principe goed is, maar er wel voor zorgt dat je stilstaand water krijgt en de doekjes niet langer dan een week houdbaar zijn.
Ook kun je extra ingrediënten aan je doekjes toevoegen, zoals essentiële oliën: Kamille om het huidje te kalmeren, jasmijn voor de geur, lavendel voor herstel of tea tree voor extra hygiëne. Een paar druppels toevoegen zorgt voor extra werking en geur, maar kan bij open wondjes wel wat prikken, dus wees daar voorzichtig mee, vooral met de tea tree.
Verder is het ook belangrijk dat je goede kwaliteit keukenpapier gebruikt. Goedkoop papier is dunner en zal sneller scheuren, waardoor het moeilijker uit de verpakking komt, en minder goed zijn werk doet. Daarnaast moet je ook opletten met tekeningen en verf op keukenpapier, vooral wanneer je keukenpapier te nat maakt kan het gaan afgeven. Zoek dus naar keukenpapier met meerdere lagen en zo min mogelijk sier.
Eigenlijk is het werken met een weckpot, emmertje met deksel, of iets ronds nog makkelijker, mijn glazen pot had een net te kleine opening hiervoor, maar het was wel het meest praktische geweest.Maar, deze plastic Pampers verpakking werkt ook prima, zolang je niet teveel water gebruikt en doekjes te nat maakt, want anders gaan ze scheuren. Ik gebruikte uiteindelijk maar halve glas water.
Het resultaat is echt fijn: natuurlijk doekjes, die billen goed schoonmaken en verzorgen. Ik gebruik ze ook gerust voor handjes en gezichtjes, en uiteindelijk is het een stuk goedkoper dan steeds billendoekjes kopen, terwijl er geen kans op irritaties bestaat. Geweldig toch?!
Comments
comments