Jippie, Valentina is drie maanden oud! Waarom ik daar zo blij mee ben? Nou ja, ik ben als moeder blij met alle leeftijden, periodes en fases die ik mee mag maken, maar die pasgeboren baby’s, die zijn maar saai. Nu Valentina drie maanden oud is begint de lol pas!Als ze een maand of drie oud zijn, zijn ze wat aangesterkt. Dat betekent dat ze hun eigen nekje kunnen ondersteunen en rechtop dragen makkelijker wordt. Met één hand bijvoorbeeld. Waardoor ik ook iets anders kan doen, en niet meer zo voorzichtig moet zijn als ik met een fragiel pasgeboren mini mensje was. Dat betekent ook dat het aankleden een stuk makkelijker is en ik een armpje net wat vlotter door een mouw weet te manoeuvreren, zonder panisch te zijn dat ik vingertjes breek of permanente schade aanricht met mijn lompheid. Betekent overigens ook dat het aankleden een stuk sneller gaat, wat natuurlijk mooi meegenomen is.

Naast het aankleden is het wassen ook een stuk makkelijker te doen en is die vervelende bad met standaard permanent naar de zolder verhuisd aangezien wij grotendeels douchen of de kleine in de badkuip neerleggen, scheelt gesjouw, maar is voornamelijk leuker om te doen: lekker ongeremd spetteren in de badkamer.

Ook herkent een baby van drie maanden duidelijk mama’s gezicht, en kunnen ze je van een meter of twee afstand hun allerschattigste lach toewerpen als ze je zien, wat voor instant happiness zorgt. Dat geldt trouwens niet alléén voor mama, ook papa krijgt een vrolijk bekje te zien als hij thuiskomt waardoor we allemaal meteen een stuk blijer worden.En het is niet alleen glimlachen, nee die vrolijkerds kunnen hardop lachen, schaterlachen en geluksgilletjes produceren waar je spontaan tranen in je ogen van krijgt. Ook reageren ze op gekke bekken, geluiden, kietelen, spelen en zingen en ben je als moeder geneigd om je urenlang aan te stellen, om van die heerlijke geluid van je lachende babytje te genieten. Wat een geluk!

Nu hebben ze lachen ontdekt, maar ze hebben ook hun eigen stemmetje ontdekt. Spelen met de stembanden hoort hier ook bij en het gebeurt regelmatig dat een baby van ongeveer drie maanden al liggend in de box of bedje de grappigste en raarste geluiden en gilletjes produceert. Ze creëren hun eigen liedjes, de “gu” “ga” en “rrrrr” hebben nog nooit zo interessant geklonken en ik betrap mezelf regelmatig op gewoon naar de babyfoon luisteren, of in plaats van een blog uit te typen naar de box kijken en luister wat voor nieuws ze vandaag op het repertoire heeft. Ook proberen ze terug te praten en smelt ik wanneer Valentina met duidelijk aankijkt en iets probeert te vertellen, met een glimlach als kers op de taart.

Ook zijn handjes een compleet nieuwe ontdekking en beginnen ze armpjes te draaien, super serieus aan te kijken, dingen op te pakken en richting hun mondje te manoeuvreren. Verder wordt op de buik draaien een ding is de hilariteit van een baby terug op zijn/haar rug draaien een dagelijkse bezigheid. Yup, met een ontwikkelende baby in huis heb je geen tv nodig, alles wat ze zien, ontdekken, leren en uitproberen is een plezier om naar te kijken, vooral als je bedenkt dat dit allemaal voor het eerst gebeurt, en jij het gewoon mee mag maken. Hoe bijzonder is dat?!Met een beetje geluk heeft een baby van drie maanden een goede ritme ontwikkeld, mede dankzij jou, goed gedaan mama! Dat betekent ook dat er vaste tijden voor voeden, dutjes, badjes, verschonen en spelen zijn, en jullie aan elkaar gewend zijn, elkaar goed kennen en je weet wat je van je dag kunt verwachten. Wanneer de baby pasgeboren is heb je helmaal geen ritme en vraag je je af of je dit wel aankunt, maar na een paar maanden zitten jullie goed in the flow en geniet je hier van. Met een beetje geluk slapen ze ook nog eens door en is moederschap een feest.

Reizen met een baby van drie maanden is ook heel goed te doen! Ze zijn wat sterker, flexibeler en gezelliger, maar wel jong genoeg om in slaap gewiegd te worden tijdens het reizen en hebben alleen melk nodig. Of het nou le boob is, of poeder en water, veel hoef je niet met je mee te nemen, en dat is stukken makkelijker dan wanneer je aan verschillende maaltijden, hapjes, sapjes en snacks moet denken. En al zijn ze wel een stuk groter dan toen ze er net waren, en al is het alsof ze er altijd al waren, baby’s van een maand of drie zijn een stuk knapper dan toen ze op een rozijn leken, maar ze zijn nog wel écht baby baby, en ik geniet er uiterst en compleet van. Het is fijn om mama te zijn!

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Australian koffiecups
Verder lezen

Australian koffiecups!

Inhoudsopgave Hide Welke koffiecups het lekkerst?Kunnen Douwe Egberts cups in een Nespresso apparaat?Welke koffiecups zijn van aluminium?Welke koffiecups…