Vorige week verschenen nieuwsberichten dat vele kinderstoelen eigenlijk helemaal niet veilig zijn. Bizar, babyproducten gaan toch hele strenge (internationale) veiligheidsprocedures door en worden gekeurd voordat ze op de mark gebracht worden? De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit onderzocht 24 kinderstoelen en kwam tot de conclusie dat maar liefst 10 daarvan niet aan de (Nederlandse) veiligheidsvoorschriften voldoen.
Er werden instabiliteit, mogelijkheid om uit de kinderstoel te vallen of het beknellen van kindervingertjes of ontbrekende waarschuwingen van de fabrikant gevonden, en waren er stoelen die per direct verboden uit de verkoop gehaald moesten worden.

Zo werd de RENS kinderstoel per direct verboden, en dienen ouders die deze stoelen hebben aangeschaft deze terug naar de winkel te brengen, omdat de stoel onder andere onstabiel is en snel is geneigd om te vallen wat voor serieus (hoofd)letsel kan zorgen. 
Daarnaast zijn er ook heel wat stoelen die aanpassingen nodig hebben voordat ze weer de markt op mogen, waaronder de stoelen van BabyBjorn, Prenatal, en Yaris. De importeur van Yaris was het hier absoluut niet mee eens en liet in een verklaring weten dat NVWA niet gecertificeerd is om zulke onderzoeken en uitspraken te doen, en zouden de stoeltjes niet naar behoren gemonteerd zijn, waardoor ze niet goed functioneerden. Aparte reactie.

Maar, er is ook goed nieuws! Zo zijn de populaire stoeltjes van Ikea, Nuna en Stokke zonder opmerkingen de test doorgekomen en worden ze dus als veilige kinderstoelen beschouwd. Wij kozen vroeger voor de budgetstoeltje van Ikea en hebben inmiddels een nieuwe (roze!) Stokke Tripp Trapp aangeschaft aangezien deze vanaf dag één gebruikt kan worden. Met oog op het feit dat dit ons tweede kindje is leek dit ons wel handig, maar daar zal ik waarschijnlijk een aparte blog over schrijven. Beide door ons gebruikte kinderstoeltjes zijn dus veilig verklaard en dat is een geruststellende gedachte. 
NVWA testte op:

  • vingerbeknelling;
  • openingen die ervoor zorgen dat een kind eruit kan vallen;
  • stabiliteit;
  • aanwezigheid van een bescherming tegen vallen;
  • kleine onderdelen;
  • mogelijkheid tot onbedoeld inklappen;
  • chemische stoffen (zware metalen);
  • waarschuwing op het product dat het kind niet zonder toezicht gelaten mag worden;
  • identificatiegegevens verantwoordelijke ondernemer.

Kijk voor meer informatie op de site van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

Comments

comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like