Een van de oliën die je als moeder, vrouw, en iemand die gezond bezig is in huis moet hebben is die van kokos. Het is gezonder dat je “gewone” olie, en wordt veel gebruikt op boterhammen of om mee te bakken, terwijl het geweldig voor de huid is en als enige olie ter wereld je haar helemaal penetreert, dus stukken beter hydrateert dan welke masker dan ook. Wij hebben het altijd in huis, en terwijl mijn vriend er zaterdags zijn eitjes mee bakt, gebruik ik het voor cosmetische doeleinden, zoals huid en haar. En omdat het een biologisch, natuurlijk product is, gebruik ik het zelfs voor mijn dochter en ben van plan om mijn nieuwe baby, als die er is mee in te smeren. Goed, wij houden dus van kokosvet, en vandaag vertel ik waarom en waar je het allemaal voor kunt gebruiken.
DROGE HUID
Je kunt gewone, biologische kokosvet in je handpalmen doen en zodra je begint te wrijven zal deze tot een heerlijke olie smelten dat zich op je huid laat aanbrengen. De huid voelt vrijwel meteen soepel en gevoed aan, waardoor droge velletjes en gebarsten huid gauw verdwijnen.

DROGE LIPPEN
Over gebarsten huid en velletjes gesproken, kokosvet op je lippen aanbrengen werkt veel beter dan een labello waar paraffine of andere rotzooi aan toegevoegd is. Doe het in een leeg potje en gebruik het zoals je bijvoorbeeld een potje Blistex ook zou gebruiken, maar let op dat het niet smelt. Het wordt bij afkoelen vanzelf weer harder, maar het zou niet fijn zijn als zo’n potje olie in de tas gaat lekken. Wel is en blijft het een natuurlijk product dat eindeloos gebruikt kan worden en je lippen van de kou beschermt, geneest en gezond houdt. In tegenstelling tot synthetische lippenbalsems kun je kokosvet ook probleemloos van je lippen aflikken, het is nog goed voor je ook.

MAKE UP VERWIJDEREN
Een erg doeltreffende manier om make-up van het gezicht te verwijderen, dat ook goed werkt voor het verwijderen van waterproef mascara en lippenstift. Even in handpalmen smelten en op gezicht aanbrengen, goed inmasseren tot de make-up los heeft gelaten en afspoelen met facewash. Dit om het vettige van je gezicht weg te halen, er zijn namelijk mensen die goed tegen kokosvet op gezicht kunnen en het laten zitten, terwijl anderen er verstopte poriën van krijgen en dus puistjes kunnen verwachten. Wil je ook je gezicht met kokosolie insmeren? Probeer het eerst even uit – het kan wonderen voor je gezicht doen, maar je kunt er ook puistjes van krijgen, het verschilt per persoon.

MASSEREN
Wanneer je kokosolie als bodylotion hebt gebruikt zal je merken dat het na een tijdje intrekt en je verder met je dag kunt, maar wanneer je aan een massage toe bent, om wat voor reden dan ook, kies dan ook gewoon voor kokosvet, want het blijft een heerlijk gevoel. Zere spieren, geïrriteerde huid, alles heeft baat van een laagje goed ingemasseerde kokosvet.

WONDJES ONTSMETTEN
Kokosvet werkt ook antiseptisch, wat betekent dat het wondjes desinfecteert en zowel je huid als wondje schoonhoudt. Wanneer je bijvoorbeeld lelijk gekrabd bent door een kat zorgt smeren met kokosvet er voor dat de boel niet gaat infecteren en sneller geneest.

HAARMASKER
Wanneer je haar droog is kun je het natmaken met warm water, hier lekker veel kokosvet in smeren, wat door de warmte al gauw in olie zal veranderen en zich door je haar laat verspreiden. Wikkel je haar in een plastic tasje en een handdoek en laat het zitten terwijl je een filmpje kijkt, in bad ligt, of lekker gaan slapen. Was het daarna zoals je gewend bent en geniet van bijzonder zacht en gezond haar. Er is geen ander haarproduct of olie dat helemaal door een haar wordt opgenomen, behalve kokos. Al het andere brengt slechts een laagje over een haar heen, terwijl kokosolie haar helemaal penetreert en het tot de kern gezond maakt. Echt, er is niks beters voor je haar dan kokosolie. Je kunt ook voor een quickfix kiezen en enkel de onderkant van je haar met wat kokosolie inwrijven, of het nou net gewassen of droog is, slechts een klein beetje is voldoende om droog haar soepel en glanzend te maken.

BABYOLIE
Een goede, biologische, onbehandelde kokosvet is natuurlijk niet alleen goed voor ons, maar doet ook wonderen bij baby’s! Begin met het insmeren van je zwangere buik om je huid elastisch te houden en striemen te voorkomen en smeer daarna je baby in met kokosolie, en laat een te dure babyolie maar staan. Zelf smeerde ik mijn baby na badjes regelmatig in met wat kokosvet die ik op de verwarming liet smelten. Een klein beetje is genoeg om een beschermend laagje op de baby achter te laten, en een tere huidje op een natuurlijke en veilige manier gezond te houden. Ook zere tepels die nog aan borstvoeding moeten wennen kunnen met kokosvet ingesmeerd worden, en enkel afvegen voor een voeding is genoeg. Zorg er uiteraard wel voor dat het een goede kokosvet is, dat biologisch is en voor consumptie bedoeld is.

VOEDING
Natuurwinkels staan er niet voor niets vol mee, kokosvet. Er werd vroeger gedacht dat kokosvet juist slecht zou zijn, omdat het, ondanks dat het plantaardig is een onverzadigde vet is, en dus cholesterolverhogend zou zijn, inmiddels weten we wel beter. Kokosvet werkt goed bij afvallen, het versterken van de immuunsysteem, verteren, versterken van botten en er zijn zelfs studies die claimen dat het Alzheimer helpt bestrijden. Bij mannen werkt het testosteronverhogend, en helpt het bloedspiegels en energie op peil te houden. Ook werkt het ontsmettend aan de binnenkant van je lichaam en helpt het verschillende infecties bestrijden, terwijl het ook spierweefsel helpt opbouwen. Het is een gezonde, maar dure frituurvet, en ook zwangere vrouwen hebben er baat bij. Het zit vol vitaminen A, D, E en K, en verschillende mineralen die voor een goede gezondheid zorgen. Kokosvet helpt op een natuurlijke manier griep en andere virussen te bestrijden, terwijl het voor een goede stoelgang zorgt en zelfs brandend maagzuur “blust.”
Je kunt kokosvet in plaats van boter op je brood smeren, in plaats van olijf en zonnebloemolie gebruiken om te bakken en zelfs in plaats van frituurvet gebruiken. Een of twee theelepels kokosvet in je smoothie zorgen voor betere hersenfunctionaliteit en soepele gewrichten.

Ook kun je kokosvet in een mixer gooien en minutenlang opkloppen tot je een luchtige mousse hebt dat een basis kan zijn van allerlei heerlijke haarmaskers en bodybutters. Daarnaast kun je het als scheerschuim gebruiken, verschillende scrubs mee maken, droge huid, haar, lippen en nagelriemen mee verzorgen, en zelfs pluizend haar mee in bedwang houden. Veel mensen gebruiken het om wondjes en zere oren te behandelen, terwijl anderen het als bescherming tegen muggen gebruiken. Meng het met wat citroen, rozemarijn en pepermuntolie en je hebt geen dure producten tegen muggen en spinnen nodig. Het lijkt me inmiddels duidelijk, kokosvet in huis hebben is altijd een goed idee.

Koop wel goede, biologische kokosolie, dat geschikt is voor consumptie. Zo weet je dat je het niet alleen op een kwetsbare babyhuid mag smeren, maar het gerust ook mag eten, en dat het op een goede manier geproduceerd is, wat ook erg belangrijk is voor de kwaliteit. Een goede olie kun je in natuurwinkels, de Tuinen, online of zelfs bij de bio afdeling van Albert Heijn terugvinden. Hieronder zie je voorbeelden van kokosvet dat niet gegeten kan worden, dus wel geschikt is voor huid en haar, en daaronder kokosvet dat wel geschikt is voor consumptie, dus ook bijvoorbeeld op zere tepels bij borstvoeding gebruikt mag worden.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like