Wanneer je vanaf je bevalling borstvoeding geeft heb je wellicht geen flesjes nodig, of wanneer je ze wel gebruikt kook je ze in het begin elke dag uit. Misschien gooi je ze zelfs in een sterilisator, of heb je een andere geweldige manier om er voor te zorgen dat de flesjes van je baby smetteloos schoon zijn en blijven.

Maar wat als je kindje al wat ouder is, en de hygiëne ook wat minder wordt? Na een half jaar wordt het je zelfs aangeraden: het hoeft niet meer zo steriel schoon te zijn, relax een beetje mama.

Maar ehm, wat als je na een week een flesje onder de bank terugvindt? En wat als er melk in zit? Gooi je het weg? Misschien wel, maar het hoeft niet!

En wat als je flesjes ondanks het wassen en uitkoken muf beginnen te ruiken? Vandaag heb ik een aantal tips voor je om flesjes en drinkbekers weer als nieuw te laten ruiken, waardoor je zeker weet dat je kleine ook niks raars proeft bij het drinken!

Bij mij begon het eigenlijk toen ik merkte dat de babyflesjes niet meer doorzichtig waren, maar een beetje troebel van kleur begonnen te worden. Ik wist in eerste instantie niet hoe ik dit weer schoon moest krijgen en stond op het punt deze weg te gooien. Daarnaast bleef ik maar drankbekers kopen, omdat ze steeds na een paar weken een geurtje begonnen te krijgen, en zelfs wanneer ik er water in deed deze naar Dreft proefde. Ik ging op zoek naar een oplossing om deze weer schoon, geurloos en neutraal te krijgen, zonder steeds nieuwe te moeten kopen.

 

 

 

Zoals vaak pakte ik mijn baking soda er maar bij. Deze heb ik altijd in huis, gebruik het voor alles, en wist wel dat deze ook toegepast kan worden voor babyflesjes. De inmiddels vies uitziende flesjes werden voorzien van een flinke eetlepel bakzout en een theelepel Dreft. Voor de rest vulde ik het met water en deed er tot slot ook een scheutje citroensap in, voor de net wat frissere effect. Ik deed hier niet veel van, omdat ik niet wilde dat de flesjes naar citroen gingen ruiken, maar net genoeg om het allemaal wat schoner te krijgen. Dit geldt trouwens ook voor de afwsmiddel. Ik roerde het goed door en liet de flessen een nachtje staan. De volgende dag waste ik ze en ze zagen er als nieuw uit. Om zeker te weten dat er niks van de schoonmaakmiddelen achterbleef kookte ik de flesjes ook nog even uit en droogde ze goed af, waarna ik ze ook nog op de verwarming helemaal liet uitdrogen. Je mag namelijk never-nooit vochtige spullen in een donkere kastje leggen, wat dan gaan er allemaal enge bacteriën in groeien. Weet je niet zeker of je flesje goed droog is? Zet hem dan liever in de koelkast!

 

 

Toen in een flesje onder een bank vond wilde ik hem eigenlijk weggooien. Klodders oude melk, ik werd al misselijk bij het idee! Maar ik besloot het maar te proberen schoon te krijgen, en mocht het niet lukken kon hij alsnog de prullenbak in. Dus spoelde ik deze flesje goed om, waste hem in de vaatwasser en vulde hem daarna met gewone keukenazijn. Dit liet ik ruim 24 uur staan en waste het daarna opnieuw. Deze zag er vervolgens als nieuw uit: niet alléén waren de geurtjes er uit, alle kalkophoping en alle gebruikssporen waren zo weggevreten door azijn, dat het er compleet nieuw uitzag. Ik vertrouwde het speentje trouwens niet, dus deze heb ik wel weg weggegooid.

 

 

Uitlekbakjes zijn heel fijn, maar het is helemaal geweldig wanneer je deze in je koelkast kunt plaatsen, de bacteriën kunnen in de kou namelijk niet groeien! 

 

 

Dan de verschillende drinkbekertjes waar ik o zo moeite mee had. Sommigen mochten namelijk niet de sterilisator of kookpan in, dus konden niet schoon “genoeg” worden. Terwijl ze wel geurtjes bleven hebben, en soms zelfs naar afwasmiddel roken. Deze besloot ik met een neutrale afwasmiddel te reinigen, waardoor het nergens naar kon ruiken. Geen typische schoonmaakgeur, geen rare nasmaak, niks. Gewoon schoon. De afwasmiddels van Neutral beviel goed en is gewoon in de supermarkt te koop, dus een aanrader. Ook de wasmiddel en wasverzachter zijn absoluut aan te raden voor de kleertjes van pasgeboren baby, maar dat is een andere verhaal.
Daarnaast deed ik haar drinkbekers en flesjes niet meer in de vaatwasser, en stopte met gebruik van drinkbekers met van die rare rietjes waar je nooit echt goed tussenin kunt komen om ze schoon en droog te krijgen. Verkleuringen van deze bekers loste ik trouwens ook op met azijn!

Dit soort rietjes met moeilijke tussenstukjes gebruik ik liever niet!
Zulke borsteltjes zijn daarentegen juist wel handig om rietjes mee schoon te maken!

 
Tot slot, misschien wel het belangrijkste: toen Elena een jaar oud was zijn we gestopt met flesjes. Dit eigenlijk om haar beter aan het eten te krijgen, maar met goed resultaat. Ze leerde snel uit een beker drinken, wat goed voor de ontwikkeling van haar kaken, tanden, mondspieren en spraak was en ze inderdaad beter ging eten. Het is wel belangrijk om snel op gewone glazen over te stappen, en drinkbekers met tuitjes en rietjes zo min mogelijk te gebruiken.

 

In het kort, gebruik azijn, bakzout en neutrale afwasmiddel, kook flesjes nog steeds regelmatig uit en als je het niet vertrouwt gooi ze dan de prullenbak in. Wanneer je kindje wat ouder is vermijd dat drinkbekers waarbij je rietjes en tuitjes niet helemaal schoon en droog kunt krijgen en zet flesjes en bekers het liefst in de koelkast nadat ze goed schoon en misschien net niet droog genoeg zijn. Ow, en let op dat ze flesjes niet onder meubels of in de auto achterlaten, want dat is gewoon vies. 🙂

 

 

xoxo,

Andrea

 

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Babynest
Verder lezen

Babynestje

Inhoudsopgave Hide Een babynestje, wat is dat?Gebruik babynestjeBabynestje, wanneer gebruik je het?Veiligheid en babynestje tipsMisschien vind je deze…