First time moms, opgelet. Vandaag doe ik je een lol en bespaar ik je wat geld, dat je waarschijnlijk in andere nutteloze babyproducten gaat steken. Hallo jurkjes in maat 56!Het is absoluut logisch dat je alles koopt, bang bent dat je niet genoeg hebt en door nesteldrang een shopverslaafde wordt, en eerlijk is eerlijk, babyspulletjes kopen is één van de leukste dingen aan zwanger zijn. Toch deel ik vandaag wat items die ik kocht en achteraf niet nodig had. Dit is verspreid over meerdere zwangerschappen, ga er dus maar vanuit dat ik weet waar ik het over heb. Ha! Laten we maar beginnen:

1. EEN LUIEREMMER
Denk er even over na. Je koopt voor tientallen euro’s een plastic emmer, waar je regelmatig cassettes voor moet bijkopen, om in de babykamer poep en plas te verzamelen. Er geloof me maar, die emmers ruiken echt niet fris. Niet wanneer de baby echt klein is, en zeker niet als ze wat groter worden en vast voedsel te verwerken krijgen. Eventueel een pedaalemmertje die je elke dag leegt is nog te doen, maar persoonlijk gooi ik vieze luiers meteen de kamer uit en neem ik ze mee wanneer ik de trap af loop. Het is niet alleen goedkoop, maar ook een stuk frisser voor de babykamer.

2. BABYFOON MET CAMERA
Eerste keer moeders zijn extreem beschermend. Dat is ook logisch, je moet je innerlijke momma-bear echt niet onderdrukken, maar het is ook niet nodig om jezelf helemaal gek te maken met constant naar je slapende baby staren. Heb je echt helemaal niks aan. Een gewone babyfoon werkt prima en als je gevoel zegt dat je even naar de baby moet gaan kijken dan doe je dat. Zal je met een camera babyfoon ook nog blijven doen, dus erg nuttig is het niet. Duur wel. En dat terwijl je de eerste weken toch wel bij de baby bent en de babyfoon helemaal niet nodig hebt.
3. EEN VERSCHOONTAFEL
Want een aankleeedkussen op een commode of dressoir werkt prima en kan later als meubilair gebruikt worden. Sterker nog, als je een rustige kamer wilt zijn planken vol spullen eerder rommelig dan handig. Een grote commode zorgt er voor dat alles netjes en uit zicht is opgeborgen, zodat de baby niet tussen teveel spullen slaapt. Gelukkig zijn we in Nederland lekker nuchter en wordt een commode veel vaker gebruikt, maar aangezien verschoontafels bij o.a. Ikea te koop zijn en merken zoals Stokke ze ook hebben, dacht ik – ik zeg het maar voor de zekerheid. Een commode is the way to go!

4. BABYSCHOENEN
Hoe verleidelijk is het om helemaal los te gaan met kleding shoppen voor de kleine spruit? Complete outfits, mét bijpassende schoenen, we doen het allemaal. Ik kocht zelfs bijpassende haarspeldjes voor mijn kleine poppetje. De tweede baby is kaal en heeft ook geen schoenen. Want ze hebben het niet nodig! Die kleine voetjes passen er nauwelijks in, ze kunnen er niet op lopen, de benen zitten vaak in dekentjes gewikkeld, en naast het afmaken van een outfit hebben ze geen functie. Koop liever broekjes met sokjes eraan zodat ze geen koude benen krijgen, en als je er écht behoefte aan hebt – slofjes zijn makkelijker aan en uit te trekken. Schoenen worden pas na een mand of negen interessant!

5. CAPOUCHONJASJES 
Waarom zijn er voor baby’s geen winterjassen, maar wel vesten met capuchons? Mijn baby had 6 lagen kleren aan toen ik haar uit het ziekenhuis meenam, en dat is geen leuk karweitje wanneer je een huilbaby hebt en net een zware bevalling achter de rug hebt – zoveel lagen kleding, zulke kleine vingertjes… Ik heb nergens een winterjasje in maat 56 kunnen vinden! Maar vesten met capuchons, die dan als “jas” verkocht werden – die had je overal! Hoe dan ook, capuchons zijn ruk: ze zitten niet lekker, kruipen alle kanten op, blijven echt niet op baby’s hoofd zitten als het nodig is en zijn in het kort mega onpraktisch. Een muts is prima, een capuchon – frustrerend!

6. FLESSENWARMERS 
Maar hoe verwarm ik een flesje dan? Nou, borstvoeding kan prima au bain marie verwarmd worden, werkt net zo snel als een flessenwarmer en is echt niet minder handig. Flessenwarmers worden verkocht met verhalen hoe je melk naast je bed kunt opwarmen en dus niet naar beneden moet, maar als je water, fles, melkpoeder en gezond verstand allemaal beneden staan heb je niks aan een flessenwarmer in de slaapkamer.

Ik kocht wel een flessenwarmer van Difrax en telde er bijna 90 euro voor neer, omdat ik een kolfende mama was en borstmelk uit de koelkast makkelijk wilde verwarmen. Wat een verschrikkelijke miskoop. Hij had heel lang nodig om melk uit de koelkast warm te krijgen, een verwarmingselement dat enkel gewassen kan worden, dus niet gesteriliseerd, terwijl dat elke keer in contact met de melk komt. Ook piept hij zo hysterisch hard dat mijn buurvrouw na een paar dagen toch echt wilde weten wat er ’s nachts zo piept (kun je nagaan, ze hoorde mijn krijsende baby niet, maar mijn flessenwarmer wel) maar dat allemaal is niet wat deze flessenwarmer zo slecht maakte. Hij lekte namelijk verschrikkelijk. En mijn melk, dat ik urenlang kolfde, met een kolf van Difrax overigens, lekte nu over mijn aanrecht. Het zit zo: de verwarmingselement gaat het flesje in, maar je moet er een elastiek omheen doen dat lekken zou voorkomen. Wat niet werkte. Het elastiek kon je wel steriliseren, en ik dacht zelfs dat het mijn schuld was omdat ik het nat, uit de sterilisator gebruikte, maar ook kurkdroog lekte hij 8 van de 10 keer. Vele nachten stond ik te kijken hoe er een plasje moedermelk over mijn aanrecht droop onder het apparaat voordat ik besloot het nooit meer te gebruiken. Pannetje water op vuur  met een bekertje melk werkt prima!

Terug naar de rest van flessenwarmers: een scheutje gekookt water met water op kamertemperatuur werkt perfect en is je snelste oplossing voor flesvoeding, ook voor onderweg! Lang leve de thermoskan van HEMA. Borstmelk verwarm je in een pannetje water.

7. NEUSPOMPJES
Hierover verschillen de meningen nogal, maar persoonlijk vind ik de bolle pompjes extreem nutteloos. Ze zuigen namelijk niks eruit, in tegenstelling tot de aspirators waar ik weer wel fan van ben. Het geluid van snot uit de neus zuigen is verschrikkelijk, maar betekent wel dat het werkt. Is je kleine dus verkouden, haal dan bijvoorbeeld een NoseFrida in huis, en laat die lompe bolle dingen lekker liggen.

8. KRUIKEN
Als de baby in december geboren wordt snap ik het wel, maar waarom zou je in hemelsnaam een kruik en toebehoren in juli kopen? Om er ijswater in te doen en onder je kussen te zetten? Hm, ik krijg zojuist een idee om me af te koelen vannacht!

9. TALKPOEDER
Talkpoeder werd vroeger heeeeeel veel gebruikt, maar is tegenwoordig een grote no-no vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s dat het met zich meebrengt. Persoonlijk poeder ik de baby echter wel graag in na het baden, maar gebruik een natuurlijke poeder van gemalen mais, dus GEEN TALK. Je hebt overigens helemaal niet zoveel babyproducten nodig, een baby was je het liefst met alléén water, aangezien moeders high worden van de pasgeboren baby geur. Een flesje wasgel gaat dan ook zo’n jaar mee.

10. VAGE BABYELECTRONICA
Ik vind het nog steeds heel grappig dat mensen hier extreem veel geld voor neertellen. Dingen zoals de digitale oorthermometer, speentje met display, of complete “pocket nanny’s” die je zouden vertellen waarom je baby huilt. Ik bedoel, hoe hebben we hier ooit zonder gekund 😀 

Nou zijn er ook heel veel babyproducten waar de meningen nogal over verschillen. Zo vindt de ene moeder een draagdoek geweldig, terwijl de andere er helemaal niks mee kan. De één vindt een wieg of een co-slaper het einde, de ander vindt het maar geldverspilling, daarom heb ik wipstoelen, e.d. maar niet benoemd, daar zullen moeders het nooit over eens worden. Maar wat vinden jullie, wat was het product waar je achteraf gezien helemaal geen behoefte aan had? Praat mee op onze Facebook pagina!  

Comments

comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like