Dat je wereld een stuk kleiner wordt zodra je een pasgeboren baby in huis hebt is vanzelfsprekend. Je zou het niet anders willen! Maar doordat je zo op je kleine gefocust bent, en al het andere stukken minder belangrijk wordt, zijn er dagen waarop je je afvraagt of je ooit weer normaal gaat functioneren. Of je ooit weer eyeliner zal dragen, of het gevoel van gladgeschoren benen in een panty mee zal maken. Ja, jonge moeder hebben niet veel nodig om blij te worden, en zodra je een stapje achteruit doet en eens goed naar jezelf kijkt kun je er behoorlijk hard om lachen. Vandaag deel ik (met een flinke knipoog) mijn top tien typische mama gelukjes en overwinningen. In hoeveel herken jij jezelf?

1. Op tijd komen. Al is het maar een keer.


Ik was al nooit een held met op tijd komen, maar dat komt doordat ik altijd te vroeg was! Als ik ergens een hekel aan heb is het wanneer mensen hun eigen tijd belangrijker vinden dat die van jou en op zich laten wachten. Zo onbeschoft! Maar toen ik zelf een baby kreeg was op tijd komen Mission Impossible. En als ik dan aankwam kon ik niet uitleggen waarom ik te laat was, want ik wist het niet. Dus wanneer ik het eindelijk voor elkaar kreeg om ergens op tijd te komen, en zowel mijn kind als ik er presentabel uitzagen was ik meteen trots, alsof ik alles voor elkaar had! 

 

2. Langer dan vier uur ononderbroken slapen.

Eeem, ja, baby’s en doorslapen…Je blijft hopen dan ze nu eindelijk een nachtje doorslapen, en toch, zodra je in een heerlijke droom belandt, word je elke nacht weer op een exact tijdstip uit bed getrokken door het gehuil van je kleine. En het enige wat je kunt is hopen dat ze morgen wel doorslapen… Dus wanneer ze een keertje van 11 tot 5 doorslaapt kan je dag niet meer stuk!

 

3. Warme drankjes.

Waar het vroeger heel normaal was om een kwartiertje lang je kopje kruidenthee liefkozend vast te houden en met je lippen te strelen, leef je inmiddels op koude koffie, die je na een uur of twee op een tafel, kastje, dressoir of schoenenkast tegenkomt en beseft dat je die voor jezelf had gemaakt voordat je van alles en nog wat ging doen. Wanneer je dan toch in de gelegenheid bent om of je koffie, waar je inmiddels lichtjes aan verslaafd bent, of je thee in alle rust op te drinken, kun je er intens van genieten. Wat een luxe!

 

4. Een lege wasmand.

Wanneer je alle was hebt gedaan, alles weer netjes in de kast ligt en die lege wasmand je aanstaart voelt het alsof je een marathon hebt gelopen. Helaas duurt het maar een minuut of tien tot er weer iets in ligt, maar het zijn wel hele fijne tien minuten, waar alléén mama blij van wordt.

 

5. Volwassen gesprekken.

Ik hoef het niet over Einstein en zijn relativiteitstheorie te hebben, maar spreken in volle zinnen, geen babygeluiden nadoen of in een hoge stemmetje praten maakt mij stiekem heel erg blij, vooraal wanneer het gepaard gaat met een warme drankje of een wijntje. 

 

6. Zwangerschapshersenen <-> Goed geheugen.

Waar hadden we het over? Waar is mijn telefoon? Waarom ben ik ook alweer naar boven gegaan? Oh nee, afspraak helemaal vergeten! Zodra het ontzwangerperiode voorbij is en die vergeetachtige zwangerschapshersenen weer goed functioneren is het geweldig om te weten wat je in de voorraadkast zocht, en hoe laat je ergens moet zijn.

 

7. (teen)Nagels lakken.

Het lakken van nagels is al luxe, maar wanneer je de tijd hebt gevonden om ook je teennagels in te korten en ook nog van een vrolijk kleurtje te voorzien kan je dag niet meer stuk. Vooral omdat je er inmiddels ook gewoon bij kunt om het zelf te doen. Jippie!

 

8. Babygeluidjes.

Ok, je kunt geen mama zijn zonder overdreven blij te worden van je kind. Zo blij dat er zelfs tranen uit je ogen springen wanneer de kleine tevreden “guu’s” en “gaa’s” produceert, maar zelfs het simpele in en uit ademen van je slapende baby doet je smelten. En terecht 🙂

 

9. Een glas wijn

Is wat ik tijdens mijn zwangerschap o zo miste. Een grote glas goede, rode wijn, het liefst met een crackertje met rauwe kaas erop. Gewoon, omdat het niet mocht toen je zwanger was. Maar nu, als de kleine tevreden ligt te slapen, je wasmand zo goed als leeg is en je even niks hoeft te doen, geeft zo’n wijntje bijna een vakantiegevoel.

 

10. Mooie kleren.

Na maandenlang in zwangerschapskleding en vuilniszakmodel jurken rond te hebben gelopen, is het niet vanzelfsprekend om meteen na je bevalling weer je oude spijkerbroek over je heupen heen te krijgen. Sterker nog, je zal ook na je bevalling zwangerschapskleding dragen, grootste gedeelte van je dag in pyjama’s, huispakken en sweats doorbrengen, en laat ik het niet eens over de vlekken die daar op zitten hebben. Wanneer je dan na een tijdje jezelf weer terug begint te vinden, en je tijd hebt gevonden om je te eens grondig te wassen, scheren, smeren en van de nodige lagen make-up te voorzien; is een leuk samengestelde outfit, compleet met bijpassende schoenen een stukje geluk die niemand van je kan afnemen.
Geniet er dus van!

 

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like