Met nog een paar dagen te gaan heeft mijn nesteldrang de controle over mijn leven genomen. Ik ben niet alléén constant alles aan het verplaatsen en heb de wildste plannen voor het herinrichten van ons huis, ook het schoonmaken heeft een beginnende vorm van een obsessie aangenomen. Vandaag vertel ik over hoe ik de babykamer smetteloos schoonmaak en bijhoud, wat ik daarvoor gebruik en hoe ik er over denk.

Om te beginnen heb ik mijn vriend de hele bovenverdieping laten verbouwen, en heb ik voor frisse, witte muren én vloeren in de babykamer, maar ook Elena’s en onze kamer gezorgd. Toen het oude laminaat er uit ging werd zelfs het beton goed schoongemaakt en werden alle hoekjes en gaatjes opgevuld, zodat de basis al goed schoon is. De witte, schone muren hielpen ook heel erg mee, en een nieuwe commode en fauteuil in de babykamer zorgden voor de nodige frisheid. Omdat we Elena’s ledikant en wieg (her)gebruiken heb ik daarvoor nieuwe matrassen gekocht, en heb ik de Aerosleep op 90 graden gewassen. Niet de bedoeling natuurlijk, hij is zelfs wat gekrompen, maar ik wilde het zo schoon hebben dat het niet van nieuw te onderscheiden is. Elena heeft er tenslotte een half jaartje op gelegen, en of er nou wat spuug of doorgelekte luierinhoud op is gekomen, het heeft ook nog eens een paar jaar op de zolder gelegen dus leek me nodig om dit goed schoon te maken.Het wiegje en ledikant heb ik met een natuurlijke schoonmaakmiddel en stoomreiniger aangepakt, beiden zijn niet agressief of potentieel schadelijk om in te ademen, iets waar ik rekening mee houd omdat daar straks een pasgeboren baby in ligt. Een stoomreiniger wordt goed heet en doodt heel veel bacteriën, dus is het één van mijn favoriete, wat duurdere aankopen die ik kocht toen ik van Elena zwanger was. Sindsdien gebruik ik hem een paar keer per jaar, en ben elke keer weer ontzettend blij met mijn aankoop, zo ook vandaag toen ik weer aan het schoonmaken sloeg en besloot om alle lamellen in huis zo schoon te maken. Blijkt ook erg goed te werken. Ik liet trouwens mijn stoomreiniger in actie zien in dit filmpje van ons woonkamer.Nu haar wieg en ledikant goed schoon zijn heb ik beiden aangekleed met beddengoed dat op 60 graden gewassen is met een milde wasmiddel en wasverzachter, eentje waarvan de baby straks geen uitslag zou kunnen krijgen. Robijntje is hier wel echt favoriet, maar er schijnen heel wat baby’s niet tegen de ingrediënten te kunnen dus gebruik ik of mijn zelfgemaakte wasmiddel met Zwitsal geur of een milde Ecover variant.

Dit ruik zo lekker!

De lamellen en radiator zijn ook met een stoomreiniger aangepakt, het raam, vensterbank, deur, commode en vloer worden allemaal met een milde schoonmaakmiddel – het vaakst Ecover, omdat het een frisse citroengeur heeft – schoongehouden. Als ik het gevoel heb dat alles goed schoon is, en er eigenlijk niks meer schoon te maken valt, bedenk ik me dat ik de babykamer steriel schoon wil hebben tot de baby een paar maanden oud is, en dan pak ik nog een microvezel doek en alcohol en maak ik nog even voor de zekerheid oppervlaktes die veel aangeraakt worden of in contact met de baby komen goed schoon. Ook ontsmet ik zo alle deurhendels en lichtschakelaars, en houd ik een nieuwe flesje alcohol altijd in de buurt. Wanneer ze geboren is zal bijvoorbeeld haar navel ontsmet moeten worden en zullen alle mensen die op kraamvisite komen hun handen met deze moeten reinigen. Inmiddels zijn mijn eigen handen behoorlijk uitgedroogd door al dat alcohol, maar ik blijf het doen omdat ik niet wil dat de baby door iemand anders ziek wordt, zelfs door haar eigen zus die allerlei virussen uit school meeneemt.Natuurlijk ben ik me er van bewust dat kinderen hun immuunsysteem versterken door met van alles in contact te komen, maar dit is pas van toepassing wanneer de baby een paar maanden oud is en wat is aangesterkt. In het begin MOET alles dus goed schoon zijn en mogen huisdieren niet in haar kamer, of bij ons in bed, en zijn ze zelfs naar de salon voor een goede knip en wasbeurt geweest.
De stoomreiniger die ik gebruik.

Voor mijn gevoel heb ik er alles aan gedaan om er voor te zorgen dat de baby het bij ons goed heeft en denk ik dat wat ik doe correct is. Wat vinden jullie? Zijn jullie ook zo rigoureus aan het schoonmaken geslagen voor de baby, of ben ik een beetje doorgeslagen? 🙂

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Kraamvisite: hoe ga je om met het bezoek?
Verder lezen

Kraamvisite: hoe ga je om met het bezoek?

Inhoudsopgave Hide Informatie op geboortekaartjeLekkers in huisGrenzen aangevenBaby wel of niet vasthoudenMisschien vind je deze artikelen ook interessant:…