Welke schoonmaakmiddelen zijn nou het fijnst en het best te gebruiken? Aangezien niet elk schoonmaakproduct gemaakt is voor alle soorten ondergronden en vlekken is het dus belangrijk om het verschil te weten. Daarnaast is het ook handig om te weten wat er tijdens het schoonmaakproces gebeurt, om zo elke vervuiling te kunnen schoonmaken. Wanneer we aan het schoonmaken zijn, denken we eigenlijk niet zo veel na over hoe we schoonmaken. Meestal heb je het geleerd van je ouders, of via internet. Er zijn heel wat verschillende manieren hoe je kan schoonmaken, en voor iedereen is er weer een andere manier welke hij of zij het fijnst vindt om te gebruiken.

De basis van schoonmaken

Schoonmaken is eigenlijk ook heel simpel, het enige wat van belang is, is dat je weet wat je aan het doen bent. Zo kan je namelijk al heel veel schoonmaken met alleen een vochtig schoonmaakdoekje in combinatie met een soort reiniger. Maar niet alles gaat op deze manier makkelijk weg. Wanneer je gaat schoonmaken moet je rekening houden met vier verschillende elementen:

chemie, wat dus het schoonmaakproduct is, de tijd die nodig is om schoon te maken of om het schoonmaakmiddel in te laten werken, de temperatuur die je gebruikt in je sopje en van het water, en als laatste de beweging, wat neerkomt op het wrijven, poetsen of schrobben. Deze vier verschillende elementen hebben allemaal invloed op elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld één van de vier elementen aanpast, zal dit gevolgen hebben voor één van de andere elementen. Wanneer je dus minder tijd aan het schoonmaken wil besteden, zal je een sterker schoonmaakmiddel moeten gebruiken, of juist meer en hardere bewegingen moeten maken. Daarnaast is het belangrijk dat je van tevoren uitzoekt welk schoonmaakmiddel je kan gebruiken voor de bepaalde oppervlakken of voorwerpen die je wil schoonmaken.

Het te reinigen oppervlak

Zoals hierboven al stond, kan je niet elk materiaal in je huishouden met hetzelfde schoonmaakmiddel schoonmaken. Zo kan je bijvoorbeeld marmer en natuursteen alleen schoonmaken met producten die niet zuur zijn. Wanneer je namelijk een zuur schoonmaakmiddel gebruikt voor deze oppervlaktes, dan gaat het bijten in het materiaal en dit krijg je er bijna niet meer uit. Ook aluminium kan niet met alles schoongemaakt worden. Wanneer je namelijk baking soda gebruikt zal het aluminium gaan roesten of verkleuren. Baking soda is wel geschikt om vlekken uit een bank te krijgen. Het is daarom heel belangrijk dat je van tevoren kijkt of het schoonmaakmiddel dat je gebruikten wilt, ook echt geschikt is voor het oppervlak of voorwerp dat je wil schoonmaken. 

Zuur en base reinigers

Je hebt dus schoonmaakmiddelen met zuur, maar ook zonder zuur (basisch). Beide hebben zo hun eigen voorwerpen welke ze schoon kunnen maken. Zure schoonmaakmiddelen kan je bijvoorbeeld gebruiken om kalk weg te halen of roest te verwijderen en wordt dan ook vaak gebruikt in de badkamer en wc. Basische schoonmaakmiddelen zijn vooral goede ontvetters en worden dus gebruikt in onder andere handzeep en douchegel. Naast dat je de ontvetter in de keuken gebruikt, kan je het ook gebruiken om bijvoorbeeld je velgen schoon te maken of juist hout te ontvetten voordat je het gaat schilderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
gadgets huis
Verder lezen

Heb jij deze gadgets al voor je woning?

Inhoudsopgave Hide Digitaal alarmsysteemSlimme verlichtingRobotstofzuigerSlimme koffiemachineMisschien vind je deze artikelen ook interessant: Dankzij de razendsnelle ontwikkeling van de…