Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over vrouwen die er dagen na de bevalling pico-bello uitzien. Vrouwen die met een baby op één arm vrolijk op Instagram poseren, alsof er helemaal niets gebeurd is. Supermodellen die er superstrak bij lopen, zonder een enkele striem of gram vet aan de zwangerschap te hebben overgehouden. En dan zijn er nog talloze sites die van alles vertellen over het kwijtraken van babygewicht door middel van dieten en sporten. Als klap op de vuurpijl verscheen Kate Middelton onlangs een paar uur na haar bevalling in perfecte staat voor honderden fotografen om haar letterlijk pasgeboren baby te laten zien, dus besloot ik een blogje te wijden aan mijn eeuwige joggingbroek, en waarom dat meer dan ok is!

Laten we beginnen met het feit dat ik geen team om me heen heb die me dagelijks mooi maakt, voor me kookt, en me vertelt hoe ik het beste kan poseren om en goed op foto’s uit te zien. Verder is er naast papa niemand die er voor kan zorgen dat ik ’s nachts lekker doorslaap, en aangezien hij de volgende dag moet werken en geen melk produceert, is het niet meer dan logisch dat ik vaker degene ben die voor mijn kleintje zorgt. Dat is natuurlijk het magische van moederschap, maar heeft wel als gevolg dat ik er de volgende dag niet bepaald opgewekt uitzie.
Maar dat hoeft ook niet, want dat vind ik op dit moment niet belangrijk.
Wat ik wel belangrijk vind is dat ik dat hele moederschap door heb, en met de constante zorg die een baby nodig heeft leer omgaan. En als mijn baby me al vier keer heeft ondergespuugd, is het vinden van schone kleren bijna niet meer te doen, een joggingbroek is meer dan welkom.

En schone kleren, dat is met een pasgeboren baby wel echt een luxe. Zodra kraamhulp niet meer dagelijks een wasje komt draaien, en ik zelf moet gaan wassen en strijken valt het op dat ik niet alléén veel voor de kleine moet wassen, maar zelf ook veel sneller vies ben dan voorheen. Melk, poep, plas, de baby deelt alles maar al te graag, en voor ik het weet heb in mijn laatste vieze joggingbroek aan terwijl ik wacht tot de andere droog zijn. Lang leve de droger.

Het wennen aan moederschap duurt even. Dat hele “slapen wanneer de kleine slaapt” is niet helemaal vol te houden, vooral als je nog je huis een beetje schoon wilt houden en je ’s avonds warm eten op tafel wilt toveren. En met wennen aan moederschap bedoel ik een kopje thee voor mezelf zetten en het koud opdrinken wanneer ik het drie uur later weer tegenkom, geen tijd hebben om langer dan vijf minuten te douchen, en de kat vergeten te voeren. Make-up? Daar denk ik nu niet aan, ik weet niet eens waar mijn mascara ligt. Aankleden? Vanuit mijn pyjama rechtstreeks mijn joggingbroek in, ja.

EEN TROTSE JOGGINGBROEK MOEDER

Maar, mijn belangrijkste reden om mijn dagen, weken, maanden na de bevalling in een joggingbroek door te brengen heeft vooral met mijn lichaam te maken. Mijn lichaam, dat zojuist een volgroeide baby op wereld heeft gezet, en hier van moet herstellen. Het lijkt me heerlijk om na een bevalling gauw weer op te knappen, maar in praktijk zijn alle vrouwen anders en alle bevallingen verschillend. Sommige van ons zijn niet alléén veel aangekomen, maar hebben ook gecompliceerde bevallingen met een lange nasleep gehad. We hebben er niet alléén oppervlakkige dingen zoals muffin tops en striae aan overgehouden, maar hebben te maken gehad met dingen waar de gemiddelde man enkel met afschuw op kan reageren, zonder zich te kunnen voorstellen wat wij meemaken. Pijn, bloedverlies, hechtingen, darmen die op hun plek terug proberen te komen, hele voortplantingssysteem dat naar zijn normale grootte en werking krimpt… om maar even iets te noemen… Het is heel veel, maar heeft wel een kleine mens gemaakt! Daarom vind ik het prima om mijn dagen in een comfortabele joggingbroek door te brengen, en gun ik mezelf tijd om bij te komen. Negen maanden zwanger zijn en negen maanden ontzwangeren, ik vind het een goed plan!

Waar ik naartoe wil is dat vrouwen die er na een bevalling snel goed uitzien niet voor niets in de kranten en op televisie verschijnen, het is zeker niet de norm om er zo snel weer geweldig uit te zien, al willen we het stiekem allemaal wel, dus worden stukken over strakke mama’s nou éénmaal veel gelezen. Maar onthoud nou alsjeblieft dat naar je lichaam luisteren het allerbelangrijkste is, en jezelf de tijd geven om van een bevalling bij te komen niet meer dan normaal is.

De trend om gedurende de zwangerschap ijverig te blijven sporten en er na de bevalling zo snel mogelijk weer strak uit te zien zal voorbij gaan, daar ben ik van overtuigd, want vrouwen zijn niet gemaakt om constant te blijven gaan – werken, sporten, bevallen, opvoeden, werken, nooit tot rust komen. Het is niet goed voor je, gun jezelf de tijd om van alles bij te komen! Wees trots op je muffe joggingbroek en ongekamd haar, want als er maar één moment in je leven is wanneer dit absoluut acceptabel is, dan is het wel nu, wanneer je aan deze nieuwe, voor eeuwig durende hoofdstuk van je leven bent begonnen – moederschap!

Oh, en als je net-net bent bevallen, de joggingbroeken van papa zijn extra comfortabel 😉

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like