Ben jij iemand die alle schoonmaaktaken over de week heen verdeeld? Je doet dit waarschijnlijk omdat je geen zin hebt om een heel dagdeel bezig te zijn met je huis schoonmaken. Maar als je ervoor kiest om je huis in een keer op te ruimen tijdens een wekelijkse of tweewekelijkse schoonmaak heeft dit ook een hoop voordelen. Doordat je alles in één keer schoonmaakt zorg je ervoor dat je woning altijd netjes en schoon blijft. In het begin moet je misschien even wat tijd investeren omdat je wat achterloopt, maar op den duur werpt het echt zijn vruchten af. Het vuil krijgt tenslotte minder de kans om op te hopen doordat je telkens de plekken schoonmaakt. Bovendien ontdek je door de schoonmaakroutine die je telkens uitvoert handigheidjes en boek je ook tijdwinst. 

Grondig schoonmaken

Kies je er toch voor om de wekelijkse opfrisbeurt te verdelen over meerdere momenten in de week dan zijn er meerdere opties om dit te doen. Je kan kamer voor kamer afwerken maar bijvoorbeeld ook klusje voor klusje. De ene dag stofzuigen en de andere dag alles afnemen met een doekje… Zo kan je de taken in het huishouden goed verdelen. Je kan er ook voor kiezen om delen van je huis mee te nemen in je routine. Je kan tijdwinst pakken door taak voor taak af te werken. Je hoeft dan niet elke keer weer je schoonmaakspullen weer te pakken. Kijk een keertje of je na het avondeten alles kan afnemen met een vochtig doekje of de vloer kan dweilen. Een keer per week schoonmaken duurt meestal twee en een half tot drie en een half uur. Tenzij je een heel groot huis of een klein huis hebt. In het laatste geval ben je sneller klaar. 

Opruimen in je huis

Als je begint met je opruim rondje en dit naast je routines doet ben je nog sneller klaar. Je hebt waarschijnlijk meerdere rommel plekken in je huis. Dit is heel normaal. Het opruimen rondje is echter niet bedoeld om deze rommel plekken op te ruimen. Als je dit doet ben je veel te lang bezig. Het opruimen rondje is echt bedoeld om ruimtes in je huis schoon te maken. Het is handig als je ervoor zorgt dat rommel dicht bij elkaar staat zodat je hier makkelijk om heen kan werken. Plan dus momenten voor je rommel plekken in je huis zodat je deze naast je routines op kan ruimen. 

Zorg voor een goede planning

Het is dus belangrijk dat je zorgt dat je alle taken op het juiste moment kan doen. Zorg ervoor dat alles in je routine inslijt. Ook taken waarvan je misschien zou denken dat deze minder belangrijk zijn zoals het geven van water aan je planten of het vervangen van vuilniszakken moet je rekening mee houden in je planning. Als je ervoor zorgt dat je deze taken overal in het huis in één keer afmaakt dan bespaar je een hoop tijd. Als je zorgt dat niet heel je huis een rommeltje wordt doordat alle zooi steeds maar ophoopt dan is het opruimen van je huis sowieso minder werk . Kijk dus waar de mogelijkheden liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like