In bijna elk huishouden vind je wel vaatdoekjes. De welbekende doekjes waarmee je snel even het aanrecht kan schoonmaken, of juist de kruimels van de tafel kan vegen. Vaatdoekjes zijn daardoor ook gelijk een bron van bacteriën, welke de slechte eigenschap hebben van het snel vermenigvuldigen. Zo kunnen er bijvoorbeeld na ongeveer 24 uur al meer dan 4 miljard bacteriën in een vaatdoekje zitten. Deze bacteriën houden namelijk van een warme en vochtige omgeving. 

Vervang op tijd

Belangrijk is dus, dat je vaak je vaatdoekjes vervangt en weer gaat wassen. Wanneer je dit namelijk niet doet, ben je niet echt aan het schoonmaken, maar meer de bacteriën aan het verspreiden. Dit kan ook nog eens heel gevaarlijk zijn. Wanneer je namelijk met een vies vaatdoekje de keuken afneemt, en vervolgens daar eten op gaat leggen, is er een grote kans dat je voedselvergiftiging krijgt. De meeste mensen die ziek worden van eten, worden dit dan ook vaak in de eigen keuken. Het is dus belangrijk om dit zo goed mogelijk te beperken.

Tips voor een schone vaatdoek

Aangezien vaatdoekjes zo goed als onmisbaar zijn in jouw keuken, zijn hier een aantal tips om het zo hygiënisch mogelijk te houden. Je kan natuurlijk keukenpapier gebruiken, of eventueel wegwerpdoekjes kopen, maar je kan ook prima gewoon een vaatdoekje gebruiken. Het enige waar je dan wel even goed op moet letten zijn de volgende dingen. Als eerste is het belangrijk dat je de vaatdoek goed uitspoelt nadat je deze hebt gebruikt, en laat hem dan ook goed drogen. Ook zou je elke dag een andere vaatdoek moeten gebruiken. Wanneer je jouw gebruikte vaatdoekjes gaat wassen, doe dit dan op minstens 60 graden en zonder wasverzachter. Gooi ook nooit een nat vaatdoekje zomaar in de wasmand, dan gaat namelijk alles stinken en heb je kans op schimmel wanneer je het niet gelijk gaat wassen. Een andere manier om je vaatdoekje weer op te frissen is om hem eventjes een minuutje in de magnetron te leggen op hoog vermogen, op deze manier gaan de bacteriën namelijk dood. 

Gebruik het voor de juiste spullen

Gebruik daarnaast je vaatdoek eigenlijk alleen voor de eettafel en de keuken en niet voor hele vieze dingen. Voor deze vieze dingen kan je namelijk beter een wegwerpdoekje of een stuk keukenpapier gebruiken. Ook kan je, wanneer je niet zo snel een schone vaatdoek bij de hand hebt, de vaatdoek even opfrissen door hem te overgieten met kokend heet water. Net zoals in de was en met de magnetronstraling, zullen hierdoor de bacteriën dood gaan aangezien zij niet tegen zulke hoge temperaturen kunnen. Ook hier is het belangrijk dat je de vaatdoek vervolgens wel weer goed laat drogen.

Al met al komt het er dus voornamelijk op neer dat je elke dag een schone vaatdoek moet gebruiken, en dat wanneer je een vaatdoek gebruikt je deze gelijk goed uitspoelt en vervolgens goed laat drogen. Wanneer je dit niet doet, is het de ideale plek voor bacteriën om zich te gaan vermeerderen en heb je veel meer kans op ziektes en schimmels, wat je natuurlijk wil voorkomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like