Het liefst heb je natuurlijk dat alles in je huishouden werkt naar behoren. Maar wanneer je jouw elektrische apparaten niet goed onderhoud, kan dit ervoor zorgen dat er veel meer stroom gebruikt zal worden dan nodig is, of dat ze het niet meer zullen doen. In het ergste geval heb je zelfs nog kans op brand. Hierom is het dus verstandig dat je regelmatig even langs al je apparaten gaat om te kijken of ze nog helemaal goed zijn, of dat ze juist onderhoud nodig hebben. Hieronder een lijstje met apparaten en klusjes die je zeker niet moet vergeten om af en toe te checken.

De open haard

Wanneer je een open haard hebt of een andere vorm van een kachel, dan moet je zeker één keer per jaar de schoorsteen laten vegen door de zogenaamde schoorsteenveger. Wanneer je de open haard of kachel namelijk aansteekt, zal er in de rookkanalen een aanslag van teer ontstaan. Dit kan heel makkelijk in brand vliegen en is daarnaast niet makkelijk om te verwijderen. Hierom is het dus belangrijk dat je een specialist laat komen om het teer weg te halen en zo brand te voorkomen. Naast dat je dan een stuk minder kans hebt op brand, is er ook nog eens een kleinere kans op een koolmonoxidevergiftiging. 

De cv-ketel

Wanneer de cv-ketel geplaatst wordt, krijg je er ook altijd een soort gebruiksaanwijzing bij. In deze gebruiksaanwijzing staat bijvoorbeeld hoe vaak de cv-ketel gecontroleerd moet worden en hoe vaak je hem zou moeten onderhouden. Over het algemeen is deze termijn tussen de 1 tot 3 jaar. Helaas gebeurt het relatief vaak dat zo’n controle of onderhoudsbeurt wordt overgeslagen, wat als gevolg kan hebben dat je woning in brand zou kunnen vliegen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk om de controlemomenten goed aan te houden. Het kan namelijk zijn dat je cv-ketel kapot is, of niet goed is geïnstalleerd. Dit kan allemaal leiden tot waterschade, lekkage en dus zelfs brand. Wanneer je cv-ketel zo’n 15 jaar oud is, dan is het verstandig om een nieuwe aan te schaffen. Deze is dan namelijk zuiniger en je hebt minder kans op storingen. 

De magnetron

Ook de magnetron is een apparaat welke zo af en toe eens grondig schoongemaakt moet worden. Dit vergeet je al snel, maar het is gelukkig zo gedaan. Je hoeft alleen maar een bakje met citroensap of schoonmaakazijn in de magnetron te zetten en hem dan te laten draaien totdat het water verdampt is. Vervolgens kan je heel makkelijk de wanden schoonmaken.

De wasmachine

Als laatste in dit rijtje komen we bij de wasmachine. Zowel iedereen heeft wel eens last gehad van de zogenaamde stinkende wasmachine. Het vervelendste hieraan, is dat de geur niet alleen in de wasmachine zit, maar ook nog eens in je was gaat zitten. Het is daarom belangrijk om maandelijks je wasmachine schoon te maken. Dit kan al heel eenvoudig door reinigingsmiddel in de wasmachine te doen en een programma op 90 graden te draaien met een lege trommel. Op deze manier kan je jouw wasmachine ontvetten en zorg je ervoor dat er geen wasluis of vetluis meer aanwezig kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like