Dat ouder en vooral moeder zijn niet makkelijk is weten we allemaal. Het is dan ook niet voor niets dat er talloze boeken zijn die je adviseren, tips geven, een hart onder de riem steken en helpen om de beste ouder die je kunt zijn te worden. Boeken over hoe je de meest uiteenlopende situaties aan kunt pakken en hoe je je moet opstellen, wat je het beste kunt doen en wat echt belangrijk is bij het opvoeden van je kind.
Dit is niet zo’n boek. Heavy Shit is geschreven is door twee moeders die samen maar liefst ZEVEN dochters hebben en alles wat zij vroeger hadden willen weten in een eerlijk en komisch boek samenvoegden.

 

Manon Abbel, moeder van vier dochters en Brigiet Bluiminck, moeder van drie dochters besloten een boek te schrijven over de grootste en meest ingrijpende verandering van je leven. Moeder worden. Whoa. Maar ze maakten het niet al te zoet. Openhartig schreven ze over deze bizarre omschakeling in je leven en wat het ouderschap met je doet. Want wat als je niet als ouder geboren bent, wat als je jezelf volledig in je zwangerschap verliest en hoe moet je jezelf weer vinden?

Zelf begrijp ik heel goed waar ze het over hebben, want totdat ik hoorde dat ik geen kinderen zou kunnen hebben heb ik nooit over moeder zijn nagedacht. Dat komt wel, dacht ik, als ik een jaar of 30 ben ofzo, ik ga eerst lekker mijn leven leiden voordat ik überhaupt aan kinderen krijgen ga denken. Maar toen ik zwanger bleek te zijn was ik compleet overrompeld door alles wat hierbij kwam kijken en wist even niet meer hoe ik me moest voelen. Ik faalde naar mijn idee nog voordat ik een mama werd, omdat ik niet een gat in de lucht van vreugde sprong of hoe je ook op zo’n moment moet reageren deed. Ja, wist ik veel? Ik wist alléén dat ik moet overgeven…

 

 

Manon en Brigiet gaan hier op een eerlijke en grappige manier op in, waarbij ze eigen ervaringen met zwanger zijn bespreken, maar ook tips delen en op een makkelijke manier alle do’s en don’t beschrijven. Niets is taboe, en alles is recht voor zijn raap, wat erg geruststellende leesstof is voor alle vrouwen die het overgeven, moodswings, vreetbuien, slaapgebrek en dik zijn meer dan zat zijn.

Nadat ze alles over de zwangerschap en wat dit allemaal met zicht meebrengt hebben gehad gaan ze over tot een baby krijgen. Ook hier zijn ze heel eerlijk met wat zij hebben meegemaakt en hoe ze het hebben aangepakt, waardoor je het gevoel hebt dat je met twee vriendinnen in gesprek bent die het al hebben meegemaakt. Natuurlijk vind je ook hier pagina’s aan informatie en tips, leuk en simpel geschreven stof dat je heel gauw uitleest, terwijl de komische leidraad constant aanwezig blijft.

In andere hoofdstukken wordt het redden van je relatie besproken, omdat je door gebrek aan slaap en vrije tijd niet eens tijd hebt om je tanden te poetsen, laat staan romantisch te doen met de man die je in deze situatie geplaatst heeft, maar ook hoe je jezelf in de rol van een drukke mama terug moet vinden, en hoe je met het niet eten, slapen, uitgaan of vriendinnen hebben moet doorkomen. Want wennen is het heel erg.

De laatste hoofdstukken van het boek gaan over het huisje, boompje beestje manier van leven, genieten van je kind, je rol als moeder en de fase van je leven dat eigenlijk nooit ophoudt. En als afsluiter herinneren ze je er ook even aan waarom je dit wilde, waarom je het opnieuw zou doen en wat er zo heerlijk aan moeder zijn is.

Kortom, een grappig boek die je met groot plezier en een lach op je gezicht uit zal lezen, terwijl je gerustgesteld wordt, omdat je niet de enige bent die wat je op dit moment ook voelt, meemaakt. Een Nederlandse variant op Shitty Mom, waar ik ook erg enthousiast over was, maar dan een stuk informatiever!

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like