Verbeter de wereld, begin bij jezelf zegt het spreekwoord. Of bij je baby, door voor wasbare luiers te kiezen. Hoewel het nog steeds het meest gangbaar is om wegwerpluiers voor je kleintje te kopen, wil dat niet zeggen dat het de beste keuze is. Sterker nog: behalve het gemaksargument zijn er eigenlijk alleen maar nadelen aan die milieuvervuilende, dure en chemische plastic luiers. Is je interesse voor wasbare luiers hiermee gewekt? Lees dit blog dan rustig verder, want daarin worden alle voordelen van de wasbare luier uit de doeken gedaan.

Voordelen voor jullie kindje

Zodra jullie baby op de wereld komt, krijgt hij/zij een luier om. De overgang vanuit die veilige, warme, kabbelende omgeving naar de felle buitenwereld is sowieso al groot. Als die eerste luier er een van ademend katoen is, is dat een stuk comfortabeler voor de kleine dan zo’n verstikkend wegwerpexemplaar.

Ook het ontbreken van chemische, superabsorberende korrels is veel prettiger voor de billen. Hierdoor droogt de huid minder snel uit en is er een veel lagere kans op luieruitslag.
Baby’s met wasbare luiers krijgen ook veel minder vaak last van spuitluiers dan hun ‘collega-baby’s’, wat zowel voor henzelf als voor jullie als ouders prettig is.

Ten slotte is het voor je kindje zodra het iets ouder is heel leuk om een ‘lievelingsluier’ te hebben: met al die schattige en grappige opdrukken, is het alleen maar logisch dat het daar een voorkeur in ontwikkelt. Dat draagt ook weer bij aan de een gezonde identiteitsontwikkeling.

Voordelen voor jullie als ouders

Een groot voordeel van wasbare luiers voor jullie is de kostenbesparing die het oplevert: in vergelijking met wegwerpluiers kosten ze 500 euro minder voor een eerste kindje. Bij een tweede kindje loopt de besparing in totaal zelfs op tot 1500 (!) euro omdat je ze dan al hebt en niet opnieuw hoeft aan te schaffen. Ik hoef jou als aanstaande of kersverse ouder niet uit te leggen wat je met zoveel uitgespaard geld kunt doen in plaats van het – letterlijk – in de vuilnisbak te gooien.

Het andere niet te onderschatten voordeel is het positieve effect dat wasbare luiers op de zindelijkheidstraining (kunnen) hebben. Het is een mogelijkheid, omdat er ook altijd veel betrokkenheid en sturing van jullie als ouders aan te pas komt om je kindje zindelijk te laten worden, daar ontkom je niet aan. Maar als die er is, voelt je kindje met een wasbare luier beter wanneer er iets inzit en dat helpt bij het controle krijgen over blaas en darmen.

Zoals je ziet wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen, dus aarzel niet langer en kies voor wasbare luiers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like