Borstvoeding is een bijzonder fenomeen. De natuurlijke melk die uit jouw lichaam komt, voorziet je baby van alle nodige voedingsstoffen om te groeien en zich te ontwikkelen. Niets kan tippen aan de waarde van pure moedermelk. Moeders die ervoor kiezen om borstvoeding te geven, verdienen bewondering.

Maar wat als je merkt dat je baby na de borstvoeding niet helemaal lekker lijkt te zijn? Misschien hebben ze last van krampjes, braken, diarree, of zelfs spruw. Heb je je ooit afgevraagd of dit te maken kan hebben met jouw dieet?

Vandaag bespreek ik welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden als je borstvoeding geeft, om de melk die je aan je kleintje geeft nog gezonder te maken.

Wat kun je beter overslaan wanneer je borstvoeding geeft?  

Alcohol en roken zijn absoluut uit den boze, vooral als je baby afhankelijk is van jouw melk. Sommige groenten zoals bonen, spruitjes, broccoli, bloemkool, verschillende soorten kool, uien, knoflook, mais, tomaten, en komkommers kunnen problemen veroorzaken. Ook pittig eten met rode pepers en pepermunt, citrusvruchten, aardbeien, chocolade en prikdrankjes kun je beter vermijden.

In mijn geval reageerde mijn baby sterk op bloemkool. Na het eten hoorde ik haar buikje rommelen, trok ze haar knietjes op en begon ze te huilen. Zelfs nadat we begonnen waren met vast voedsel, reageerde ze nog steeds slecht op bloemkool, dus heb ik het uiteindelijk maar laten staan.

  Daarnaast is het ook niet verstandig om te veel cafeïne te consumeren. Cafeïne kan je baby wakker houden, dus beperk jezelf tot één kopje koffie per dag.

  Hoe merk je dat een baby niet goed reageert op je melk? 

  Als je merkt dat je baby na de borstvoeding anders lijkt dan normaal, bijvoorbeeld drukker is, meer huilt, last heeft van explosieve luiers, vaak spuugt, niet goed kan slapen, een verstopte neus heeft of gewoon niet lekker lijkt te zijn, kan dit te maken hebben met je melk. Vooral als deze symptomen een uur of twee na de voeding optreden, kan het zijn dat je baby reageert op iets wat je gegeten hebt. Houd bij wat je eet en observeer hoe je baby hierop reageert, om eventuele patronen te ontdekken.

  Let ook op specifieke reacties. Bij mijn baby merkte ik bijvoorbeeld uitslag op als ik aardbeien had gegeten, terwijl andere baby’s mogelijk op uien reageren. Overweeg ook lactose-intolerantie, wat vaak voorkomt. Het geven van producten van andere dieren via moedermelk kan allergische reacties veroorzaken.

  Andere voedselgroepen die allergische reacties kunnen uitlokken zijn onder andere soja, gluten, schelpdieren en eieren. Als je er niet uitkomt, overweeg dan een allergietest via het consultatiebureau of de huisarts, zodat je zeker weet waar je baby allergisch voor is.

  Is het je eerste keer dat je borstvoeding geeft?

  Als dit je eerste ervaring is met borstvoeding, geef niet op! Het lijkt misschien in het begin overweldigend, maar zodra je je draai hebt gevonden, wordt het gemakkelijker. Bedenk dat borstvoeding gratis is en dat je geen flesjes hoeft voor te bereiden, te wassen of te steriliseren. Je baby krijgt het beste en meest natuurlijke voedsel rechtstreeks van jou. Dit helpt niet alleen bij de groei en ontwikkeling van je baby, maar draagt ook bij aan een gezonde toekomst. Een paar maanden je favoriete voedsel laten staan is een kleine prijs om te betalen.

  Blijf vooral genieten van de connectie tussen jou en je baby. Dit is iets wat je voor de rest van je leven zult koesteren!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  You May Also Like