Borstvoeding, het blijft een magisch iets. Melk dat uit jou lichaam komt geeft je baby de kracht om te groeien en ontwikkelen. Er is geen flesje kunstmatige melk dat ooit zo goed zal zijn als pure natuurlijke moedermelk. Mama’s die dan ook borstvoeding blijven geven zijn in mijn boekje helden.

Maar wat als je merkt dat je baby na voedingen niet helemaal lekker is, dat ze krampjes hebben, of overgeven en diaree krijgen, of zelfs spruw? Wat doe je dan? Heb je je weleens afgevraagd of het niet aan jou voedingspatroon ligt?

Vandaag vertel ik je wat meer over producten die je beter kunt laten liggen als het bij jou en borstvoeding geven komt, om zo je melk nog lekkerder voor je kleintje te maken!

Wat kun je beter overslaan wanneer je borstvoeding geeft?  

 • Alcohol en roken, dit is nooit goed, vooral niet wanneer een zuigeling ook van je afhankelijk is – laat deze absoluut staan! 
 • Bonen
 • Spruitjes
 • Broccoli
 • Bloemkool
 • Verschillende soorten kool: witte kool, boerenkool, spitskool
 • Uien, knoflook
 • Mais
 • Tomaten
 • Komkommers
 • Peterselie
 • Heet voedsel – rode pepers, te heet, te peperig, te scherp gekruid
 • Citrusfruit
 • Pepermunt
 • Aardbeien
 • Chocola
 • Prikdrank

Bij mij was bloemkool een groot probleem, ik merkte op een gegeven moment dat ze extreem hevig daarop reageerde – ik hoorde haar buikje werken, waarna ze haar knietjes omhoog trok en begon te krijsen. Zelfs maanden later, toen we met hapjes waren begonnen reageerde ze altijd slecht op bloemkool en heb ik het op een gegeven moment maar laten staan.

Verder is het niet raadzaam om teveel koffie op een dag te drinken, aangezien cafeïne ook je kleine wakker kan houden, een kopje per dag is geen probleem, maar het moet niet veel meer worden.

Hoe merk je dat een baby niet goed reageert op je melk? 

Heb je op een gegeven moment het idee dat je kindje anders is dan gewoon? Dat het veel drukker is, meer huilt of explosieve poepluiers heeft, veel overgeeft, niet kan slapen, loopneusjes heeft en overal de indruk wekt niet lekker te zijn? Vooral wanneer dit een uur tot twee na een voeding is kan het goed zijn dat je baby reageert op je melk en dat deze net wat anders is dan de vorige keer. Vraag jezelf dan af wat je anders hebt gegeten en ga na waar het aan zou kunnen liggen. Kom je er niet uit, maar merk je wel dat je kleine slechter eet en zelfs de borst begint te weigeren? Misschien is het een goed idee om een maaltijd dagboek bij te houden waarin je schrijft wat je eet en hoe je kleine uren later of de volgende dag hierop reageert.

Vraag jezelf ook af of je kleine ergens sneller op reageert dan anders. Bij Elena merkte ik bijvoorbeeld uitslag als ik aardbeien had gegeten, terwijl andere kinderen snel op uien reageren. Hou ook rekening met lactose intolerantie wat erg vaak voorkomt. Dit heeft te maken met het feit dat wij als mensen producten van andere dieren tot ons nemen, wat eigenlijk onnatuurlijk is en wanneer we dit via de melk aan onze baby’s doorgeven kan het een allergische reactie uitlokken.
Andere voedselgroepen die allergische reacties kunnen uitlokken zijn bijvoorbeeld soja, gluten, schelpdieren of eiren. Kom je er niet uit, vraag dan een allergie test aan via de consultatiebureau of huisarts, zodat je zeker weet waar je kleine allergisch voor is.

Is het je eerste keer dat je borstvoeding geeft?

Hou vol! Je kan het echt wel, al lijkt het in het begin zo ontzettend veel en moeilijk allemaal, zodra je je draai hebt gevonden wordt het een makkie, vooral wanneer je je bedenkt dat het gratis is, je geen flesjes moet voorbereiden, wassen, uitkoken en afdrogen en je kind het allerbeste en natuurlijkste wat er is simpelweg van jou krijgt. En dat helpt je kleine niet alleen bij het groeien en ontwikkelen nu, maar zorgt ook voor een uitgebalanceerd en gezond persoon later. Een paar maanden je lievelingseten laten staan is dan toch een kleine prijs?

Blijf ook vooral genieten van de connectie tussen jou en je kind, dit zal je voor de rest van je leven koesten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

baby-eten

baby’s feeding by spoon Comments comments Misschien vind je deze artikelen ook interessant: Wat moet je tijdens borstvoeding…