Vandaag was het tijd voor Elena’s eerste schoolfoto. We stonden een kwartiertje eerder op, poetsten haar tandjes en snoetje extra goed, en ik borstelde haar lange lokken goed uit. Niet ideaal, omdat ze krullen heeft, maar, stukken beter dan het vogelnestje dat achter op haar hoofd zit wanneer ze wakker wordt. Een leuk speldje erbij, die haar haar uit haar ronde gezichtje moest houden, en ze was er bijna klaar voor. Qua outfit hield ik het bij een grote fluffy trui die ik vorig jaar bij Primark kocht en een comfy broek van de C&A, met de inmiddels versleten laarzen van de H&M. Zo zag ze er wel lief uit, maar kon ze ook de rest van de dag spelen, aangezien ze een kleuter uit groep 1 is. Prima zo, vond ik.Tot ik op haar schoolplein andere kinderen, vastklampend aan hun moeders zag staan. De jongens waren prima, maar de meisjes… Ik kon het niet geloven! Met de kou die we nu meemaken stonden er kleine meisjes in korte rokjes en hakjes(!) bibberend op de schoolbel te wachten. Toen de schoolbel ging en we naar binnen liepen viel mijn mond langzamerhand steeds meer open. Prinsessenjurkjes met glitter kroontjes, outfits die ik persoonlijk meer voor Halloween geschikt vind, perfecte kapsels met glitter haarspray, volledig in de krul gezet. Meisjes van vijf die met mascara, blush, fel gekleurde lipgloss en nagellak onhandig op hakjes hun plekje proberen te bereiken. Het leek net een aflevering van Toddles and Tiaras! Ze misten alléén nog de neppe tanden om het plaatje “compleet” te maken.
Zijn de moeders vergeten dat de kinderen vandaag gym hebben? Of is dat simpelweg niet belangrijk? En wat doe je als ze niet als eerste aan de beurt zijn en pas halverwege de dag op de foto gaan? Al dat make-up en haar zal er heel anders uitzien. Dat zijn maar een paar praktische vragen die in me opkwamen. Maar mijn hoofdvraag was en blijft – Zijn al die moeders gek geworden?! Wat doe je je kind aan?! Een verkleedpartijtje van tijd tot tijd is best leuk, maar je kind zo de hele dag op school te laten zitten, dat doe je haar toch niet aan? En nee, je kunt mij niet wijsmaken dat de meisje zelf voor zo’n kapsel hebben gekozen, dit is echt wel mama’s werk.

Ook Elena merkte dat de meisje er anders uitzagen en vroeg of er een feestje was. Afgeleid door alle klatergoud mompelde is tussen mijn tanden door dat het bijna Halloween was en keek nog even of haar speldje goed zit. Terwijl ik haar school uitliep, met de geur van haarspray nog vers in mijn neusgaten vroeg ik me af of dit normaal is. Gebeurt dit elk jaar, op elke school? Elena zit pas in groep één en ik kan me niet voorstellen dat we deze circus elk jaar weer moeten aanzien. Wel kan ik nu al vertellen dat ik daar absoluut aan weiger mee te doen. Verkleedfeestjes zijn er voor andere gelegenheden, en ik ben ook niet van plan Elena op hakken rond te laten lopen. Maar wie is er hier nou gek? Die andere moeders of ik?

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like