Regelmatig blog ik er over hoe ik vanuit Rotterdam weg ben gegaan om samen met mijn vriend in Tilburg te gaan wonen. Al geniet ik enorm van de Brabantse gezelligheid, eens in de zoveel tijd kan ik het niet laten om een dagje Rotterdam in te plannen en hier herinneringen op te halen, vrienden te bezoeken, nieuwe hotspots te ontdekken of heerlijk te gaan shoppen. Soms vind ik het zelfs heerlijk om in mijn eigen stad de toerist uit te hangen en plekken die ik al kende opnieuw te ontdekken, zoals de top van de Euromast en tegenwoordig Centraal Station.

Vandaag deel ik met jullie graag mijn favoriete bezienswaardigheden in deze moderne en wereldberoemde stad.

 

Toen ik naar Nederland kwam, eind jaren ’90 kwamen we in een kleine appartementje terecht nabij  het centrum. Hier ging ik naar mijn eerste Nederlandse basisschool en leerde de taal, maar had nog geen eigen slaapkamer, terwijl ik al aan het puberen was. Al gauw verhuisden we naar de andere kant van Rotterdam, naar Rotterdam Zuid. Het verschil was enorm en ik had moeite met het aanpassen, want waar ik voorheen maar even de tram pakte en zo bij de Koopgoot was, kwam ik hier tussen de sociale huurwoningen en in een veel asocialer omgeving terecht, waar ik me niet op mijn gemak voelde. Het heeft een paar jaar geduurd voordat ik daar weg kon en ik vermoed dat hier mijn sociale angst vandaan komt. Toen ik wat ouder was koos ik een vervolgopleiding in het centrum, nabij Hofplein en kon weer elke dag genieten van al het mooie wat Rotterdam te bieden heeft. Om mezelf en jullie er weer aan te herinneren wat er zo leuk aan Rotterdam is en wat je er allemaal kunt doen, heb ik een lijst van plekken die je in Rotterdam gezien moet hebben samengesteld:

 

 

Shoppen shoppen shoppen
Ok, dit is typisch, het eerste waar ik aan denk zijn winkels. Zal m’n vriend leuk vinden 😉
Je kunt in Rotterdam geweldig winkelen omdat er naast grote warenhuizen zoals de Bijenkorf en V&D ook heel veel leuke winkels zijn, maar dat is niet wat er zo speciaal aan shoppen in Rotterdam is. Het leuke van de winkels in Rotterdam is dat een groot gedeelte zich in de Koopgoot bevindt, wat behoorlijk bijzonder is.

De Koopgoot is eigenlijk uniek in de wereld en de gemeente organiseert er regelmatig leuke events, er komen kunstenaars om werk tentoonstellen, veel kinderen komen bij het “springende water” spelen en er worden regelmatig goede promoties gehouden, waarbij er gratis dingen uitgedeeld worden. Ook zit de World Trade Center er, eveneens als verschillende banken en bedrijven dat allemaal gevestigd zijn in nieuwe gebouwen, omdat Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd was.

 

Bruggen
Al rondlopend in het centrum valt het op dat er inderdaad heel veel torenhoge en nieuwe gebouwen zijn, maar in een havenstad zoals Rotterdam ben je nooit ver weg van water. Vroeger vond ik het heerlijk om naast de brug met mijn BFF te zitten, al kijkend naar de voorbijgaande bootjes, maar je moet een keer over de Erasmus en Wilhelminabrug heen hebben gelopen, of je hebt Rotterdam niet meegemaakt. Vooral Erasmusbrug is heerlijk voor een wandeling, maar je kunt als toerist in Rotterdam ook een auto huren om over beide bruggen een rondje te rijden.
Erasmusbrug is voor mijn bijzonder omdat ik tijdens de opening koningin Beatrix van dichtbij heb gezien, al had ik toen geen idee wie ze was, omdat ik net in het land was! haha! Verder heb ik er Oud en Nieuw gevierd, omdat er een altijd een grote vuurwerkshow te zien is, en heb de Red Bull Air Race van dichtbij meegemaakt. Het is een mooie en imposante brug, zowel overdag als wanneer het donker is en wordt door de Rotterdammers liefelijk de Zwaan genoemd.

 
Water
En de mooie bruggen zijn er natuurlijk niet voor niets! Rotterdam is één van de grootste havens ter  wereld, maar dat zie je vanuit de binnenstad niet. Wel zie je de Maas, waar leuke bootjes op varen, waarbij de watertaxi een echte attractie is. Deze supersnelle bootjes schieten over water en zijn absoluut een aanrader. Bovendien is de Spido de grootste toeristentrekker omdat het langs verschillende dokken en werven vaart, en in 75 minuten de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad laat zien. Zelf ben ik gek op de Pannenkoekenboot, omdat het ook een cruise is, maar geweldig is voor ouders met kinderen en je er lekker kunt eten, spelen en al varend van Rotterdam kunt genieten. Maar je kunt bijvoorbeeld ook op een Chinese hotelboot overnachten of schepen spotten vanaf de kade, Rotterdam wordt regelmatig bezocht door enorme cruiseschepen zoals de Queen Elizabeth en Queen Mary II, die vaak groter zijn de de gebouwen waar ze langs varen!

 

Architectuur
Omdat Rotterdam het tijdens de Tweede Wereldoorlog zo moeilijk heeft gehad moest hij vrijwel helemaal opnieuw gebouwd worden. De stad is daarom grotendeels nieuw en modern, met vele bijzondere gebouwen van wereldberoemde architecten, waarbij je soms niet weet of het een functioneel bouwsel is, of een kunstwerk. Denk maar bijvoorbeeld aan de kubuswoningen, waarbij het moeilijk voor te stellen is dat dit ook werkelijk woonhuizen zijn en Blaakse Bos genoemd worden. Dit omdat ze hoog op een stam staan en dus op boomhutten lijken. Voor de nieuwsgierige  onder ons: één van de woningen is een modelwoning met een museumfunctie, die je voor 2,50 kunt bezoeken om te zien hoe de mensen nou in zo’n aparte woning leven.
En naast alle moderne en hoge gebouwen zoals de Delftse Poort, Maastoren, de Millenniumtoren, de Rotterdam en The red Apple, kun je in Rotterdam ook historische gebouwen zien dat wel goed bewaard zijn.
Gebouwen zoals de het Witte Huis dat Nederlands eerste wolkenkrabber was en al in 1890 gebouwd werd, Sint Laurenskerk wat Rotterdams grootste kerk is, of hotel New York wat ooit het hoofdkantoor van de Holland-Amerika lijn was.
Maar als je echt oud mee wilt maken dan breng je een bezoekje aan het oude gedeelte van Delfshaven, dat ontstaan is rond 1400, vol gevelversieringen en eeuwenoude panden en pakhuizen is en een prachtige historische gebied laat zien. Een wandeling hier voelt niet anders als een wandeling langs de Amsterdamse grachten.

 

Musea, kunst en cultuur
Naast het historische gedeelte van Rotterdam kun je er nog veel meer cultuur snuiven in de verschillende musea, theaters, festivals, concerten en evenementen. Voor een overzicht aan musea kijk je hier, want het zijn er echt veel! Qua theaters zijn er het oude en nieuwe Luxor theater waar de grootste voorstellingen en musicals te zien zijn, maar je kunt ook zalen als Theater Zuidplein, de Doelen, theater Hofplein en zelfs Ahoy bezoeken, waar er wereldberoemde muzieksterren regelmatig te zien en horen zijn. Je kunt natuurlijk ook de Kuip bezoeken voor een evenement of concert, want al ben je geen sport liefhebber, de Kuip hoort ook bij Rotterdam!

Uiteraard zijn er ook vele openlucht evenementen in de zomer, met Dunya als groot favoriet bij de Rotterdammers zelf. Deze multi-culti feest is vol muziek, blije mensen en lekker eten van de verschillende bevolkingsgroepen dat in Rotterdam terug te vinden zijn. Zelf kom ik er ook graag! Overigens is museumpark ook heel leuk om te bezoeken.

 

 

De Euromast
Deze observatietoren hoort bij het toeristische gedeelte van Rotterdam en ik ben er vaker geweest dan ik op twee handen kan tellen. Zodra er vrienden of familie uit het buitenland op bezoek kwamen was de Euromast het eerste waar ze naartoe meegenomen werden omdat het een unieke beeld van de hele stad biedt. Het is het grootste gebouw in Nederland en je kunt er niet alleen rondkijken, maar een kopje koffie drinken, uitgebreid eten en er zijn zelfs twee hotelkamers.
Gebouwd in 1960, verloor het zijn record nadat er een andere toren gebouwd werd, dus werd er in 1970 nog een gedeelte bijgebouwd zodat het in totaal 185 meter hoog is. Je kunt deze hoogste punt in een draaiende shuttel ontdekken, maar je moet dan wel tegen kleine ruimtes en hoogte kunnen. Ben je wel zo’n adrenalinejunk, dan bestaat er zelfs de mogelijkheid om van de Euromast te abseilen, maar of ik je dat nou aanraad… Hij durfde het wel, kijk maar:  

 

Diergaarde Blijdorp
Eerlijk gezegd heb ik een haat/liefde verhouding met dierentuinen, vooral wanneer deze zich in hele drukke steden bevinden. Mijn idee is dat de dieren maar met rust gelaten moeten worden en niet opgesloten in kooien hoeven te zitten. Helaas is de natuur dusdanig aangetast dat er dieren zijn die juist doordat er dierentuinen zijn blijven voortbestaan, omdat hier verschillende fokprogramma’s en uitwisselingen plaatsvinden. Blijdorp is een dierentuin waar ik graag kom omdat zijn ontwerp anders is dan je van een gemiddelde dierentuin zou verwachten. Dieren zitten helemaal niet opgesloten en hebben redelijk veel vrijheid en stimulans om zich niet te vervelen, er wordt goed voor ze gezorgd en ze hebben ook ruimte om zich te verstoppen wanneer ze genoeg van ons hebben. Er werken hier mensen die veel van dieren weten en ik voel me niet alsof ik geld uitgeef aan een baas van een dierentuin, maar aan goede verzorging van de dieren die ik kom bezoeken. Wist je trouwens dat je in de buurt van Bijdorp ook buiten de dierentuin leeuwen hoort brullen? Kippenvel als je er ’s ochtends langs fietst!
Ik bezoek er graag alle grote dieren, maar vind het leuk om de giraffen te gaan aaien en sluit de dag altijd af met een uurtje Oceanium, waar ik gefascineerd naar de haaien sta te kijken. Ik wil daar nooit weg! Deze unieke beleving van onder de zee met vissen, schildpadden en haaien zijn moet je een keer meegemaakt hebben en het is natuurlijk ook heel leuk  en educatief voor kinderen.

 

Eten Eten Eten!
Rotterdam is een drukke, bruisende en levendige stad, maar heeft ongelooflijk veel leuke plekjes om bij te komen van de dag. Restaurants, clubs, cafe’s, kleine en grote eetgelegenheden, heuse cupcake shops en geweldige cocktail bars. Plekken zoals De Bazaar waar je in een schattige interieur kan genieten van Midden-Oosterse en Mediterrane keuken, of Hotel New York die ik al noemde als het hoofdkantoor van de Holland-Amerika lijn: ook hier kun je lekker eten en drinken en in de zomer kun je er buiten zitten en van de Maas genieten. Helemaal cool vind ik de Izkaya restaurant, Nederlands eerste horeca gelegenheid waar je talloze Aziatische gerechten via touchtabels bestelt. Ja, de tafels hebben echt een aanraakscherm!
Maar je kunt ook voor Hamburg kiezen: deze echte hamburgertent maakt verse, zelfgemaakte, hamburgers en gebruikt alleen biologische ingrediënten, geen kleur, geur en smaakstoffen en koopt een groot aantal van de ingrediënten op de lokale markt. Plus het is ontzettend lekker allemaal! Mocht je meer trek in zoet hebben kun je de Ten to Three Bakery bezoeken waar je de lekkerste en mooiste cupcakes scoort, maar je kunt er ook ontbijten, lunchen, high tea-en of een kopje koffie/thee drinken, maar je zal een cupcake absoluut niet kunnen weerstaan 😉

Zoals je ziet valt er in Rotterdam veel te zien en te beleven, dus mocht je het nog niet ontdekt hebben, kan ik het je van harte aanraden, want waar je ook woont, je bent er zo! Je hoeft namelijk niet het land uit om iets nieuws te ontdekken, je kunt je in je eigen land ook prima vermaken!
En dan heb ik het niet eens over discotheken, cocktailbars en terrasjes gehad 😉

 

Wat vind jij van deze plekken en mocht je Rotterdam kennen laat in je reactie achter met wat jou favoriete plek in deze hippen havenstad is!

 

 

xoxo,
Andrea

 

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like