Echt, die jonge mama’s die vrolijk door een park wandelen met hun nieuwe kinderwagens en vrolijke gezichten, ze weten niet waar ze mee bezig zijn. Jij als ervaringsdeskundige mag ze best even wat bijleren over moederschap, en je ongezouten mening als hagelslag rondstrooien. Dat recht heb je en zo ben jij nou eenmaal! Vandaag deel ik mijn top 5 tips om zo’n nieuwe moeder zo snel mogelijk van haar roze wolk te gooien, met punten die ze gegarandeerd nog nooit heeft gehoord. Daar gaan we dan.

1. Geef commentaar op hoe ze haar kind voedt.
Als ze een flesje geeft, draaf vooral door over hoe jouw kinderen allemaal borstvoeding hebben gehad en waarom jij er zo’n voorstander van bent. Je zal vast haar mening over tietvoer veranderen. Geeft ze echter borstvoeding, zorg dan vooral dat je je ongenoegen over blote borsten in het openbaar uit, en als het even kan, probeer haar aan het twijfelen te brengen: hoe weet ze of haar kind genoeg krijgt? Weet ze zeker dat haar melk van goede kwaliteit is?

2. Laat haar weten dat haar kroost honger heeft.
Of je de baby nou smakgeluidjes hoort maken of te hard aan een speen ziet zuigen, laat de moeder vooral weten dat jij denkt dat de baby honger heeft. Probeer het meteen aan punt één te koppelen: misschien heeft ze niet genoeg melk, misschien is het flesje van een ander merk dan jij zou gebruiken. Werkt ook prima als de baby vast voedsel begint te ontdekken, geef vooral om de paar minuten aan dat de kleine honger heeft. Vooral wanneer de baby huilt en zij deze probeert te kalmeren, blijf “honger” herhalen!

3. Vraag regelmatig of de baby het niet koud heeft.
In haar onwetendheid weet ze natuurlijk ook niet hoe ze haar kind moet aankleden, ze kan jouw hulp vast wel gebruiken. Wil je het helemaal goed doen? Kijk haar dan niet eens aan, maar wend je tot de baby. “Heb je het koud, is jouw mama je sokjes vergeten mee te nemen?” Vergeet dan ook vooral niet om even de baby aan te raken, zo kun je het beste zien dat een baby het koud heeft, die moeder maakt zich vast geen zorgen om waar jij allemaal met je handen hebt gezeten. Raak vooral het gezichtje en handjes aan, altijd een succes.

4. Vertel haar over jouw opvoedpraktijken.
Dat ze er niet om heeft gevraagd is logisch, ze weet namelijk nog niet wat er allemaal bij moederschap komt kijken. Vertel haar dus uitgebreid dat ze haar kind niet teveel moet dragen, of juist dat ze hem al-tijd in een draagzak met zich mee moet sjouwen. Vertel wat jij van een kind even laten uithuilen vindt, of leg haar uit waarom samen slapen geweldig is. Wat jij ook weet, zij weet dat natuurlijk nog niet. Let hierbij ook op dat je haar veel vragen stelt, maar geef haar absoluut niet de kans om antwoord te geven, ze heeft het toch fout. Vertel haar liever uitgebreid alles wat jij over opvoeden op dat moment kunt bedenken, en als het even kan, herhaal het nog een paar keer, zodat ze het goed onthoudt.

5. Vraag wanneer er een tweede komt.
Niks maakt een moeder zo gauw boos als haar het gevoel geven dat haar kindje niet genoeg is. Vraag dus, het liefst tijdens haar kraamperiode nog, wanneer haar baby een broertje of een zusje krijgt. Hou verder geen rekening met het feit dat er van alles gebeurd kan zijn voordat ze dit wondertje überhaupt konden krijgen, en combineer het met jouw ervaringen van punt vier. Blijf haar dit ook regelmatig vragen, bijvoorbeeld tijdens verjaardagsfeestjes van haar kindje. Werkt gegarandeerd.

Oh, en als je ze dan eindelijk geïrriteerd, boos, of simpelweg emotioneel reageert, laat iedereen gauw weten dat je tegenwoordig niks meer tegen niemand mag zeggen, en dat die nieuwe moeders niks kunnen hebben. Sterker nog, vertel iedereen maar opnieuw hoe jij het allemaal hebt gedaan, wat je er van vindt en hoe jij vindt dat ze het moeten aanpakken. Want zo ben jij nou éénmaal. 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like