Een kwestie waar ik jaren mee worstel bij het gebruik van al mijn cosmetica: dierenleed. Jaren heb ik bepaalde merken bewust vermeden, om niet mee te betalen aan verschrikkelijke martelingen van puppy’s, kittens, appjes, hamsters en konijntjes.

Ook heb ik alle mogelijke petities getekend, mijn best gedaan om mensen in mijn kringen duidelijk te maken wat die kleine beestjes mee moeten maken, alleen zodat wij er beter bij kunnen lopen. Nu nog, raakt het me als ik me bedenk dat miljoenen babydieren verschrikkelijke levens hebben gehad en op tragische, onnodige wijze doodgemarteld zijn.

 

Maar, er is eindelijk goed nieuws.

 

Na twintig jaar van inzet is het vanaf maart 2013 toch echt zover: Er mag in de Europese Unie geen cosmetica meer verkocht worden dat op dieren getest is. Dit geld niet alleen voor make-up, maar ook crèmes, shampoos, zeep en zelfs tandpasta. Als je mij vraagt: GEWELDIG NIEUWS! Ik kan wel stuiteren.

 

Hoe is deze verbod gekomen?
Een organisatie genaamd Cruelty Free International is zich ruim twintig jaar hard aan het inzetten om een verbod tot stand te laten komen. De afgelopen jaren zijn er verschillende overwinningen geboekt, zoals in 2004 toen er een verbond op het testen van cosmetische eindproducten een feit werd. Hierdoor mocht er in de Europese Unie geen lipstick, mascara, of crème op dieren getest worden. Dit was echter niet een volledige overwinning aangezien het alleen op eindproducten sloeg. Ingrediënten van alle producten werden nog wel volop op dieren getest, wat nog steeds diep tragisch was.

 

In 2009 werd een verbod op het testen van ingrediënten in Europa ingevoerd, daarnaast werd het invoeren en verkopen van deze ingrediënten verboden. Hoe groot deze overwinning ook was, het was nog niet helemaal compleet, helemaal niet zelfs, aangezien er buiten Europa nog teveel dierenleed was. Het is namelijk nog bij ruim 80% van de wereld wel toegestaan om op dieren te testen. Cosmetica huizen bleven dus in het buitenland de ingrediënten en eindproducten op dieren testen.

 

Met ingang van 11 maart 2013 gaat een algemeen verbod op dierenproeven van start, waarmee het in de Europese Unie niet meer toegestaan is om wat voor cosmetica dan ook op dieren te testen, waar die test ook uitgevoerd is. Dit geld ook weer niet alleen voor de cosmetica, maar ook voor de ingrediënten.

 

Wat betekent dit voor de grote merken?
Een onmisbaar punt in dit hele verhaal is dat één van de grote strijders tegen dierproeven The Body Shop is, terwijl deze een aantal jaar terug door L’Oréal overgenomen is. Voor wie het nog niet wist, L’Oréal is één van de grootste merken dat deze verbod probeert te bestrijden. Vaag verhaal dus.

Er zal voor deze grote merken dus niet veel veranderen, aangezien zij al maatregelen hebben getroffen. Of ze nou alle ingrediënten hebben getest voordat deze verbod van start is gegaan, of ze alléén ingrediënten voor de Europese markt niet op dieren testen weet ik niet, maar ik kan je wel verzekeren dat er vuil spel zal blijven bestaan. Sterker nog, in China is het verplicht om alles op dieren te testen, voordat het überhaupt China inkomt. Dit is dan ook een grote struikelblok voor merken die wel dierproefvrij zijn, maar in China op de markt gebracht worden. Ze worden dan alsnog op dieren getest, dus zijn uiteindelijk niet dierproefvrij en komen op sites zoals die van PETA niet op de groene lijst te staan. Er worden dan ook regelmatig verzoeken door verschillende organisaties die tegen dierproeven zijn bij deze merken ingediend om niet meer in China te verkopen! Helaas werkt dat meestal niet, China is een enorme markt, groter dan die van Europa en bedrijven kijken naar winst en niet naar ethiek.

 

Het feit dat er in Europa geen dierenproeven zullen zijn is uiteraard super, maar is volgens Cruelty Free pas hoofdstuk één. Zij zullen pas out of business zijn wanneer er nergens ter wereld dieren gemarteld worden.

 

In Europa zijn we gelukkig al zover.

 

Ik, als liefhebber van dieren, en baasje van een hond en een kat kan dan ook opgelucht en tevreden zijn over het feit dat ik, en wij allemaal, in Europa met een gerust hart kunnen gaan beautyshoppen!

 

En jullie, letten jullie een beetje op wat je koopt? Worden jullie net zo blij als ik van het verbod?

 

xoxo,

Andrea

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

soep en buiskits

Comments comments Misschien vind je deze artikelen ook interessant: soup and buiskits bloemkool soep.jpg wortel bloemkool soep soep…