Vandaag wilde ik met jullie delen hoe makkelijke het is om je eigen zeep te maken. Dit kan een handzeep zijn of een algemeen bodywash die je in een handzeep flacon doet, waardoor je met een pompje makkelijk kunt doseren. Aangezien je maar twee ingredienten nodig hebt is dit een hele makkelijke do it yourself.
 

Zoals je misschien wel weet ben in echt een liefhebber van Lush en vooral van de Karma lijn. Naast dat ik er een shampoo, lichaamspoeder en bodylotion van heb gebruik ik ook al jaren de Karma bar – een zeepje dus, om mee te douchen.

Maar, omdat je dagelijks douchet, wordt dat zeepje nooit echt droog en smelt hij door onder de douche, het is gewoon een beetje onhandig. Bovendien wilde ik graag ook bij het wassen van mijn handen die lekkere geur van Karma op mijn handen hebben, dus besloot ik het anders aan te pakken.

Van een Lush Karma bar heb ik bijna twee liter vloeibare wash gemaakt, waarbij ik in de keuken een flesje heb staan, op mijn wastafel in de badkamer en ook nog eentje bij de douche. Ook heb ik nog een extra fles in de kast staan om het bij te vullen. Niet slecht toch.

Hoe maak je de zeep?
Behalve de zeep naar je keuze heb je ook wat glycerine nodig. Die kun je bij een drogist voordeling terugvinden, deze van mij komt uit de Etos en heeft € 2.39 gekost. Je hebt er niet veel van nodig maar gelukkig kun je de glycerine voor andere doeleinden gebruiken.

Daarnaast heb je een zeepje nodig. Let er wel op dat dit niet een crème zeep kan zijn, dus een witte romige zeep valt niet te gebruiken. Je hebt echt zo’n “doorzichtige” zeepje nodig, net als de Karma zeepje bovenin. Ook de zeepjes van Sabon zijn hier geschikt voor, maar je kunt doodleuk een zeepje van 50 cent gebruiken.

Dat zijn je ingrediënten, nou aan de slag.

Snij je zeep in kleine stukjes en zet hem in een pan. Doe er anderhalve liter water bij en laat het zachtjes koken. Wanneer je zeep begint te smelten doe je er ook  een scheutje glycerine bij. Al snel zul je merken dat je water romig wordt en de geur van je zeep door het hele huis spreidt. Wanneer alle stukjes zeep gesmolten zijn is je zeep klaar. Zet het vuur uit en laat het een nachtje afkoelen. De volgende ochtend ruikt je huid nog steeds heerlijk en kun jij je zeep in de door jou gewenste potjes schenken.

de volgende ochtend

Alle extra’s kun je in een grotere fles in je voorraadkast opslaan, om zo maanden lang hier gebruik van te kunnen maken.
Mijn zelfgemaakte zeep heb ik oude potjes handzeep gedaan, dus geen nieuwe flesje moeten aanschaffen. Verder kan het zo zijn dat je zeep de volgende ochtend hard geworden is. Schrik niet, dit gebeurt alleen als je teveel glycerine bij hebt gedaan en kan met een handmixer opgelost worden!

Om de zeep in te koken heb ik een oude pan waar ik babyflesjes in steriliseerde gebruikt, maar aangezien het toch maar zeep is, kun je welke pan dan ook gebruiken, ook die waar je mee eten kookt, als je maar achteraf goed wast.

Tip, doe dit een dag voordat je visite krijgt, aangezien je huid de volgende dag nog steeds heerlijk ruikt :)
Happy DIY-ing!

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like