We hebben het de afgelopen tijd uitgebreid over natuurlijke cosmetica gehad. Shampoo, douchegel, creme, lotion, make-up en zelfs tandpasta. Voor alles is er een natuurlijke, milde oplossing zodat je nooit aan irriterende en mogelijk gevaarlijk chemicaliën blootgesteld hoeft te worden. Jij niet, je kind niet, en ook de baby in je buik niet. Het is dan ook tijd om de laatste stap op het gebied van natuurlijke producten waar we dagelijks in contact mee komen te delen, en het is er één waar je wellicht zelf nog niet bij hebt stilgestaan. Namelijk de schoonmaak en wasproducten.Je leest wel vaker dat het voor pasgeboren baby’s niet aan te raden is om wasmiddel met parfum of überhaupt wasverzachter te gebruiken, omdat die kleine, tere huidjes via kleding met de chemicaliën die in wasproducten zitten in contact komen. Uiteraard zullen niet alle baby’s hier heftig op reageren, maar de kans dat de huidjes rood en geïrriteerd worden is wel degelijk aanwezig omdat er restjes van wasmiddel en wasverzachter in kleding achterblijven.Vooral ouders met parfumallergieën kunnen hierover meepraten, want die moeten zelf ook altijd speciale wasmiddel gebruiken om hun huid gezond te houden. Geldt overigens ook voor de cosmetica die ze gebruiken. Daarnaast is schoonmaakmiddel ook een groot problemen en heb ik kennissen die door alle parfums die aan allesreinigers en afwasmiddelen toegevoegd zijn altijd handschoenen tijdens het schoonmaken moeten dragen. Zelf heb ik gelukkig geen last van allergieën en merk ik enkel dat mijn handen droog en stug aanvoelen na een dag poetsen. Wat er in deze producten zit is dan ook zeker slecht voor de huid en kan maar beter vermeden worden.Toch zijn het niet de parfums die het grootste probleem bij was en schoonmaakproducten zijn. Net als alle andere vloeibare producten zitten deze middelen vaak vol synthetische en chemische ingrediënten zoals conserveermiddelen, en een tiental andere irriterende, voor het milieu én mens gevaarlijke stoffen. Deze ingrediënten zorgen er voor dat een huis schoner wordt, lekkerder ruikt, kleding witter en zachter wordt, maar kunnen ook je huid en hormonen aantasten. Maar al deze stoffen, waarvan al langer bekend is dat ze schadelijk kunnen zijn, zoals fenolen, bleekmiddelen en chemische oppervlakteactieve stoffen hoeven niet aanwezig te zijn. Ze worden toegevoegd omdat het makkelijker, sneller en goedkoper is, en wij de generatie van de quick fixes zijn. We willen alles meteen schoon hebben, alle was extreem wit hebben en super zachte lakens voor een luxe gevoel. Daarom komen producenten met heel veel weg, terwijl de natuurlijke oplossingen over het hoofd gezien worden, onder het mom van geitenwollensokken.

Maar door te kiezen voor natuurlijke oppervlakteactieve stoffen en ingrediënten zoals groene zeep, plantaardige en biologisch afbreekbare oliën en zouten ben je wel een enkele euro duurder uit, maar krijg je wel waar voor je geld. Je krijgt was en schoonmaakmiddelen met natuurlijke ingrediënten die je lichaam respecteren, en níet aantasten, waarmee je kinderen binnen en buiten je buik veilig mee zijn, én waarmee je het milieu niet aantast. Dit is niet alleen fijn voor de bloemetjes en bijtjes, maar ook je eventuele huisdieren.

Mocht je geen idee hebben welke natuurlijke schoonmaak en wasproducten er zijn, vandaag vertel ik wat meer over wat ik zelf veel gebruik. Naast natuurlijke huidverzorging voor zowel mij als mijn kinderen was ik namelijk ook ons kleding en lakens met natuurlijk wasmiddel. Dit heeft met name bij mijn oudste dochter een belangrijke rol, omdat haar eczeem na gebruik van standaard wasmiddel elke keer weer actief wordt. Ik heb dan ook lang nodig gehad om te begrijpen waarom Elena zoveel jeuk had, ondanks alle milde producten waar ik haar mee insmeerde, en het kwartje viel toen ze na een nachtje slapen in versgewassen lakens, die overigens heerlijk roken, bebloed uit bed kwam omdat ze de hele nacht bleef krabben. Nu ik natuurlijke, en dus vele malen mildere wasmiddel en wasverzachter gebruik heeft ze nergens last van. Wel moet ik er voor zorgen dat ze voor haar zwemles goed ingesmeerd wordt met een zalf, omdat ze anders last krijgt van chloor in het water, maar thuis gaat het helemaal goed.Goed, ik gebruik dus wasmiddel en wasverzachter van Ecover, omdat ze in de supermarkt te koop zijn, de wasmiddel geconcentreerd is, lang meegaat en goed wast, lekker ruikt en wasverzachter de kleding lekker zacht en fris maakt. Verder zijn de verpakkingen van recycled materiaal gemaakt, worden er prima ingrediënten gebruikt en is de prijs niet opvallend hoger dan bij de A-merken wasmiddel en wasverzachter. De A-merken zijn overigens vaker in de aanbieding, dat is mijn enige verleiding om toch maar weer eens Robijntje in huis te halen, maar ik weet waar ik het voor doe en ik weet hoe mijn dochter daar op reageert. Zeker voor de gevoelige babyhuidjes is een natuurlijke variant zoals Ecover dan ook aan te raden.

Maar Ecover is voor mij al jaren favoriet, lang voordat ze wasmiddel hadden gebruikte ik de schoonmaakmiddelen voor in huis en met name voor de babykamers, zoals je hier kunt lezen. Daarnaast heb ik ook Marcel’s Green Soap helemaal ontdekt en vind ik het assortiment geweldig, gebruik ik de allesreiniger en afwasmiddel het vaakst en ben ik benieuwd naar de toiletreiniger, aangezien ik nu nog steeds chloor in de wc giet en me hier elke keer weer schuldig over voel.Natuurlijke, biologisch afbreekbare producten voor wassen en schoonmaken hoeven niet altijd duur te zijn. Je kunt ze in de aanbieding in de supermarkt scoren, of zoals ik vorige week deed – geheel toevallig in de Action tegenkomen. Deze spotgoedkope schoonmaakproducten van een merk genaamd “A Good Clean – naturally” zijn een complete mysterie. Ik weet niet waar ze vandaan komen, hoe lang ze nog beschikbaar zullen zijn en wat de prijzen in andere winkels ervan zouden zijn, maar de 100% natuurlijke producten maken goed schoon, ruiken opvallend lekker en anders, zijn goedkoper dan chemische schoonmaakproducten en zien er zelfs leuk uit. Zo kan het dus ook!

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like