Na een lange tijd is het dan eindelijk zo ver. Je bent bevallen van je kindje. De kraamverzorgende is er in deze periode voor je om je te steunen in de kraamperiode. Zeker als het je eerste kindje is kan de kraamverzorgende je helpen met taken aanleren. Zo heb je eerder het vertrouwen dat je alles goed en zelfstandig kan uitvoeren en kun je heerlijk genieten van je baby. Heb je al eerder een kindje gekregen dan zal de kraamverzorgende vooral taken voor je uit handen nemen. 

Hoe werkt de kraamzorg?

Bij de meeste kraambureaus werkt het zo dat je één kraamverzorgende krijgt die de eerste acht dagen op jou en je baby let. Dit is fijn omdat je op deze manier niet elke keer weer iemand anders ziet. Je ziet iedere dag gewoon een vertrouwd gezicht, dat is natuurlijk heel fijn. De kraamverzorgende zal de eerste dagen goed opletten of jij en de baby goed herstellen van de bevalling die achter de rug is. 

Wanneer komt de kraamverzorgende?

Als je thuis of poliklinisch bevalt belt de verloskundige of huisarts die aanwezig is tijdens de bevalling een kraamverzorgende gelijk wanneer dit nodig is. De kraamverzorgende assisteert tijdens de bevalling. Zodra de bevalling is afgelopen zorgt zij goed voor jou en je pasgeboren baby. 

Hoeveel uur kraamzorg?

Normaal duurt de kraamweek 8 dagen achtereenvolgens. Er is dan ook voor 49 uur aan kraamzorg waar de meeste mensen gebruik van maken. Hierbij tellen de uren van assisteren tijdens de bevalling niet mee. Door te kijken naar het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg wordt gekeken of je recht hebt op meer of minder uren kraamzorg. Er wordt dan natuurlijk gekeken naar wat goed voor jou en je kind is. Er is wel een minimumaantal uren van 24 en een maximaal aantal uren van 80. Het maximaal aantal uren gebeurt alleen als er bijzonder redenen zijn waarom dit nodig is. Als je het intakegesprek met het kraamcentrum hebt kijken ze samen met jou wat nodig zal zijn en maken ze een inschatting. Als er dingen wijzigen na de bevalling kan het aantal uren nog bijgesteld worden. De indeling van de uren kan je overleggen met de kraamverzorgende. 

Wanneer is het tijd om kraamzorg te regelen

Het is belangrijk om de kraamzorg op tijd te regelen. Een goede periode om dit te doen is vlak na de termijn echo. Dit zal zo rond de 12 weken van de zwangerschap zijn. Als je de kraamzorg op tijd regelt geeft dit rust omdat je dan nog genoeg tijd hebt om kennis te maken met de verzorgende. Ook heb je het gevoel dat alles goed op tijd is geregeld. Er wordt door de meeste kraambureaus geadviseerd om in ieder geval voor de 16de week van je zwangerschap de kraamzorg aan te vragen. Wanneer je aanvullend bent verzekerd voor een kraampakket kan je dit gelijk meenemen met je aanvraag. Dit kan eventueel nog later maar zorg ervoor dat je het kraampakket aanvraagt voordat de laatste drie maanden van je zwangerschap beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like