Wanneer je kindje ongeveer een half jaar oud is begin je verschillende hapjes te geven waarbij gekleurde groente en fruit hapjes dagelijks op het menu van je baby komen te staan. Het ontwikkelen van je kleine babytje, waarbij ze van melk naar vast voedsel overgaan is lang niet altijd even makkelijk. Baby’s spugen nou éénmaal; bovendien moeten ze met een lepeltje leren eten, aangezien ze bij het drinken van een flesje een bepaalde beweging met hun kleine tong maken, terwijl deze juist een lepel uit het mondje duwt. Dit kan voor voor jou als mama frustrerend zijn, maar is voor de kleine ook niet leuk: des te meer ze een hapje proberen te nemen, des te verder ze het lepeltje en eten uit het mondje spugen.

Met veel oefenen komen jullie er, maar verwacht wel dat er kleertjes gaan sneuvelen. Niet alléén slabbetjes, maar ook shirtjes, rompers, broekjes, lakens, boxkleden en jouw eigen kleding kunnen ladingen vlekken verwachten, die nogal vastbesloten aanwezig zijn, ook na wassen op hoge temperaturen. Vandaag deel ik een aantal tips en tricks waar ik zelf positieve ervaringen mee heb.

 

 

Allereerst melkvlekken.
Deze vlekken zijn niet heel erg opvallend, maar gaan zuur ruiken en kleuren na verloop van tijd geel. Omdat baby’s nou eenmaal vaak en veel spugen komt het ook op beddengoed en dekens. Behandel deze voor door je was eerst een nachtje in koud water met wat citroensap te laten staan. Gooi deze dekens pas de volgende dag in de was en kies niet voor een te heet wasprogramma omdat hitte je mooie babydekens kan aantasten. Verfris de boel dus een nacht lang met citroensap en was het zoals je doorgaans ook doet.

Groene en rode vlekken.
Broccoli, spinazie, aardbeien en paprika’s, allemaal dingen die je graag aan je kindje geeft, maar waar de vlekken bijna permanent zijn. Heb je dat weleens gehad? Je gooit het in de wasmachine en het komt er bruin uit 🙁 Ik namelijk wel… Goed, hoe behandel je ze? Probeer meteen in te grijpen, geef de vlek geen kans om helemaal in te trekken. Behandel een vlek eerst voor met een vlekkenspray, kijk zelf maar welke jij goed vindt, persoonlijk vind ik die van Vanish goed. Na het voorbehandelen ga je de kleren in de was doen en ook hier voeg je naast wasmiddel een poeder toe. Vanish en Biotex werken beide erg goed. Een ander goed voorbehandelaar is ossengal!

Worteltjes!
Je hebt moeilijk te behandelen vlekken en je hebt worteltjes! Godsamme nog aan toe! Het is één van de dingen die je als eerste aan je kleine geeft, wanneer de zuigreflex nog sterk is waardoor ze alles weer uitspugen, dus worteltjes smurrie vliegt alle kanten op. Bij mij verpestte het meerdere rompers en over slabbers ga ik niet eens beginnen. Maar, er is goed nieuws! Ook wortelvlekken zijn te verwijderen! Ook weer belangrijk: geef ze niet de kans om volledig in te trekken en spoel ze zo snel mogelijk af. Behandel ze eventueel voor met een vlekverwijderaar en doe je kleren in de was. Eenmaal uit de wasmachine moet je de kleren niet in de droger gooien maar … hier komt ‘ie … IN DIRECT ZONLICHT LATEN DROGEN. Sterker nog, al is de kledingstuk in kwestie droog, laat het nog een hele tweede dag in de zon hangen. Op een of andere magische manier verdwijnt de vlek, al is hij een jaar oud! Ik heb dit van een oma in de buurt gehoord, maar geloofde het niet totdat ik zelf een poging waagde. En het werkt! Zonlicht!

Fruitvlekken
Fruithapjes lijken in eerste instantie niet moeilijk te wassen, maar kunnen vooral na een tijdje in de wasmand te hebben gelegen, bruin uit de wasmachine komen. Probeer dit te voorkomen door eerst de kleren met een afwasmiddel, bijvoorbeeld Dreft, flink te schrobben. Ben je niet van plan om direct de was te doen voor twee slabbers van ontbijt en lunch? Zorg dan dat je deze vlekken met afwasmiddel en wat water in de wasmand blijven liggen. De vlekken drogen niet uit, afwasmiddel gaat de strijd met de vlek aan en jij kunt meerdere kleren bij elkaar sparen om een was te draaien. Het is trouwens niet de bedoeling dat je dit dagenlang laat staan, dat gaat gewoon rotten in je wasmand, wat niet fris ruikt of hygiënisch voor je kindje is.

Is het bovengenoemde niet genoeg?
Hier zijn nog een aantal tips!

1. Handzeep, ook dit kun je gebruiken om een vlek voor te behandelen, vooral als je niet thuis bent.
2. Ga een vlek niet als een bezetene wrijven en schrobben. Ook niet met zeep! Dit kan een vlek juist in de katoen drukken waardoor je hem er niet uit krijgt. Met een vloeibare zeep en water kun je wel een beetje wrijven, maar loop je ook het risico om je vlek nog groter te maken.
3. Koop waterperoxide, en gebruik deze half/half met water, bij voorkeur alleen op je vlek en laat het maximaal een uurtje intrekken. Spoel daarna je vlek en waterperoxide uit met half azijn, half water. Wees voorzichtig, waterperoxide is niet bepaald mild. Was daarna de kleertjes in de wasmachine op een gemiddeld programma. Dit geldt trouwens alleen voor witte katoenen was. Andere stoffen en kleuren kunnen beschadigd raken. Nogmaals, wees voorzichtig met waterperoxide.
4. Rood fruit, tomaat, paprika, zo’n beetje alles wat rood is kun je voor het wassen insmeren met glycerine en in de was gooien. Ik weet niet waarom, maar het werkt wel. Let er wel op dat glycerine erg vet is, en je het op slabbers wel kunt gebruiken, maar niet op andere kleertjes.
5. Scheerschuim! Ook weer een hoe-kom-je-er-op-oplossig. Spuit wat scheerschuim op je vlek en laat het een uurtje intrekken. Wrijf het niet in, maar laat het gewoon zitten. Het werkt niet met scheergel trouwens.
6. Trek in het begin geen nieuwe kleertjes aan bij het voeden. Knoeien zullen ze later ook, ook dan zul je voorzichtig moeten zijn, maar in het begin, wanneer het nog alle kanten op kan is het verstandiger om wat ouderen kleertjes aan te trekken. Als je die hebt, aangezien voor je nieuwe baby ook alle kleertjes nieuw zijn 🙂 Koop eventueel een goedkope pakje of twee in Zeeman.
7. Draai slabbetjes om! Persoonlijk vind ik dit een goeie. Slabbers zijn vaak al na één gebruik zo bruin dat je er geen afbeelding meer van kunt terugzien, voorkom dit door slabbers omgekeerd vast te maken, zodat ze wanneer je de kleine op zijn of haar best wilt hebben nieuw lijken doordat je ze met afbeelding naar boven vastmaakt. Plastic slabbers zijn ook een idee, ik heb er twee van de Prenatal, maar vond ze niet fijn in gebruik, omdat ze zo hard en niet buigzaam zijn.
8. Uit de was gehaald en er zitten nog vlekken op? Je kunt het opnieuw proberen te wassen, maar na het wassen in de droger drogen is absoluut af te raden. Heb je een gevlekt iets in de droger gegooid, dan is je vlek permanent.
9. Zomers warm? Je baby heeft niet meer dan een luier om nodig. Lekker makkelijk 🙂
10. Geef het op en gooi het slabbetje of kledingstuk in kwestie weg en leer van je fouten.

Ik heb niet alle mogelijke vlekkenverwijderaars en merken genoemd, maar hopelijk heb je wel iets gehad aan de tips die ik je wel heb gegeven. Mocht je zelf een tip hebben die er niet bij staat hoor ik het graag van je.

 

En nu maar genieten van je kindjes eerste hapjes 🙂

 

bron foto’s – Shutterstock.com

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like