Wandelen is een populaire activiteit voor volwassenen, tijdens het reizen of gewoon in Nederland. Kinderen zijn echter niet altijd direct overtuigd. Met deze tips maak je van wandelen ook een leuke activiteit voor kinderen.

Wandeling als uitje voor het gezin

Wandelen is een geschikt uitje voor iedereen, het is gratis en ook tijdens een lockdown kun je er lekker opuit. Zo is wandelen voor vrijwel iedereen een geschikte activiteit Toch kan het voor kinderen een behoorlijke uitdaging zijn. Het is dan ook belangrijk om de wandeling aan te passen op de leeftijd van je kind. Het is het jonge kinderen vooral belangrijk om niet te lang te gaan wandelen.

Geen tijdsdruk

Het is allereerst belangrijk dat je niet al te veel druk legt op het doel van de wandeling. Voor kinderen is de wandeling zelf namelijk belangrijker dan een bepaalde afstand afleggen in een bepaalde tijd. Je kind zal voornamelijk genieten van de weg, op en neer rennen, spelen en dingen verzamelen. Kinderen wandelen het beste zonder doel en zonder tijdsdruk. Vergeet daarom de tijd en geniet van de wandeling en van je kinderen. Houd er daarom vooraf ook al rekening mee dat de wandeling langer zal gaan duren. Als de app 2 uur aangeeft, houd dan rekening met 3 uur. Las tijdens het wandelen ook meerdere pauzes in.

Laat je kind voorop lopen

Kinderen vinden het fijn om de leiding te hebben over de wandeling. Laat ze daarom voorop lopen. Oudere kinderen kun je ook de leiding geven over de route. Een ander voordeel is dat je kind zo zelf het tempo kan bepalen, zo voorkom je dat je per ongeluk te snel gaat. Ook kan je kind op deze manier gemakkelijk aangeven wanneer het toe is aan paize.

Zo maak je wandelen leuk voor kinderen

Avontuur tijdens de wandeling

Avontuur is erg belangrijk voor kinderen, een wandeling is hier mooi mee te combineren. Je kunt bijvoorbeeld een spoorzoeker app gebruiken of speciale wandelroutes voor kinderen lopen. Ook een blotevoetenpad is een erg leuke, leerzame en indrukwekkende ervaring voor kinderen. Maar ook tijdens een normale wandeling kan je het avontuur opzoeken, wijk bijvoorbeeld eens af van de route, laat ze in een boom klimmen of bezoek een rivier. Het belangrijkste is dat jullie plezier hebben, maak je dan ook vooral niet druk om natte sokken of vieze kleding. Neem de tijd, laat je kind genieten en speel zelf ook lekker mee.

Maak wandelen leuk voor jong en oud

Hoewel kinderen soms moeilijk te overtuigen zijn voor een wandeling is wandelen echt een leuke activiteit voor jong en oud. Met name pubers kunnen flink protesteren op het moment dat er een wandeling wordt voorgesteld als gezinsuitje. Veel tieners zien wandelen als saai en doen liever iets anders. Om je puber toch te overtuigen om mee te gaan wandelen kun je voorstellen dat er een vriend of vriendin mee mag. Zo hebben ze afleiding en kunnen ze ook nog gezellig kletsen met een leeftijdsgenoot tijdens het wandelen. Dit geldt overigens niet alleen voor pubers. Ook voor jonge kinderen is het super gezellig als er een leeftijdsgenootje meegaat met wie ze lekker kunnen spelen tijdens het wandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
vakantie met kinderen
Verder lezen

Op vakantie met je kinderen

Inhoudsopgave Hide Reizen met kleine kinderenReizen met schoolgaande kinderenMisschien vind je deze artikelen ook interessant: Na een hectische…