Als nieuwe moeder sta je gelijk aan het begin van het leven van je baby voor een keuze: geef je borstvoeding of flesvoeding? Dit kan een lastige lastige keuze zijn in het moederschap. Welke keuze je ook maakt, je zal hoe dan ook een aantal babyfles aan moeten schaffen. Dan volgt vervolgens de vraag: ga je voor babyflessen van glas of plastic?

Waarom babyflessen onderdeel zijn van de benodigdheden voor je baby

Als aanstaande ouder zal je vanaf de tweede helft van de zwangerschap druk bezig zijn met het verzamelen van alle spulletjes voor je nieuwe baby. Als de baby eenmaal geboren is moet je namelijk alles in huis hebben. Babyflesjes vallen ook onder de producten die aangeschaft moeten worden. Het is belangrijk om altijd minimaal één fles in huis te hebben, maar meer is altijd beter. Ook als het je wens is om borstvoeding te geven is het belangrijk om een aantal flesjes aan te schaffen, je weet immers nooit hoe dingen zullen lopen. Soms lukt borstvoeding geven niet of krijgt je kind via borstvoeding te weinig binnen. Ook als je bijvoorbeeld tijdelijk medicatie moet nemen is het verstandig om de borstvoeding van je kind tijdelijk achterwege te laten. Er bestaan ook speciale flessen voor afgekolfde moedermelk. Voor al deze scenario’s is het dus belangrijk dat je flessen in huis hebt. Maar dan blijft de vraag; welk materiaal is het beste geschikt voor een babyfles. Is het plastic of toch glas?

Verschillende soorten flessen

Sommige ouders baseren de keuze voor de babyfles op het design van de fles of de kleur, maar voor veruit de meeste ouders is het materiaal van de fles doorslaggevend voor hun keuze. Aan beide materialen zitten voor en nadelen. Hier lees je meer over beide materialen om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Dit zijn alle andere opties die je hebt bij het uitzoeken van een fles:

  • Een inhoud van 100 tot 330 milliliter
  • De vorm, van de standaardfles tot een ergonomische fles
  • Een fles met of zonder handgreep
  • Een fles met of zonder afsluitdop
  • Een fles waar de inhoud op staat aangegeven

De voordelen van een glazen fles

Een glazen fles heeft een aantal voordelen ten opzichte van een plastic fles. Zo is een glazen fles bijvoorbeeld duurzamer en gemakkeijker schoon te maken.Je kunt een glazen fles makkelijk uitkoken en reinigen kan zowel met de hand als in de vaatwasser. Daarnaast is glas ook niet vatbaar voor verkleuringen en geuren blijven er  niet in hangen. Ook is een glazen fles handig voor baby’s die niet zo snel drinken, melk koelt namelijk minder snel af in een glazen fles.

Nadelen van een glazen fles

Er zitten aan een glazen fles echter ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel aan een glazen fles is dat deze veel zwaarder is dan een exemplaar van plastic. Dit is geen probleem wanneer jij de fles geeft, maar als je baby het zelf wil proberen is dit gewicht wel een groot nadeel. Er bestaat ook het risico dat je baby de fles een keer zal laten vallen en glas komt toch wel een stuk harder aan dan plastic. En als de fles op de grond valt van een afstandje is de kans groot dat deze zal breken.

Voordelen van een plastic fles

Veruit het grootste voordeel van een plastic fles is dat deze erg licht van gewicht is. Daarnaast is de fles haast onbreekbaar, het maakt dus niet uit hoe vaak je baby de fles op de grond gooit. Dit is erg handig als je baby zelfstandig probeert te drinken uit de fles. Afhankelijk van het merk en het materiaal kunnen de meeste plastic flessen tegenwoordig wel gereinigd worden in de vaatwasser en probleemloos gesteriliseerd worden. En als je baby ouder wordt kan deze zelf de fles vasthouden zonder dat je je zorgen moet maken dat de fles op het gezicht valt.

Nadelen van een plastic fles

Ook aan een plastic fles zitten een aantal nadelen. Het eerste nadeel is dat een plastic fles geen duurzame keuze is, er zullen verkleuringen plaatsvinden en na verloop van tijd zal de fles gaan ruiken. Als dit eenmaal is gebeurd zal uitkoken ook niet meer helpen, je zal dan een nieuwe fles moeten kopen. Als een plastic fles ouder wordt kunnen er ook scheurtjes in het plastic ontstaan, ook dan zal je de fles moeten vervangen.

Dus wat is er beter, plastic of glas?

Er is in dit geval geen duidelijk betere optie. Het gaat erom dat jij blij bent met jouw keuze, weeg alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Kijk naar je budget en naar je eigen voorkeuren. Als je baby wat ouder is, is een plastic fles waarschijnlijk een iets betere keuze. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like

5 X BABYSHAMPOO

In de afgelopen anderhalf jaar heb ik kennis gemaakt met verschillende babyverzorgingsproducten. Misschien het meest gebruikte product op…