Je grootste orgaan is je huid. Het leeft, beschermt je, en je kunt het belonen door milde, natuurlijke huidverzorging te gebruiken. Iets wat de huid niet irriteert maar juist voedt en gezond houdt. Natuurlijk is gezond eten en voldoende water drinken erg belangrijk, maar waar ik me mee was en insmeer is ook zeker belangrijk. Vooral omdat mijn huid stukken gevoeliger is wanneer ik zwanger ben.Gisteren vertelde ik over producten die ik in shampoo liever niet zie, en wat betreft het wassen en insmeren van mijn lichaam komt het op vrijwel zelfde neer. Ik gebruik geen producten waar parabenen in zitten, al vind ik de uitdrogende sulfaten niet zo erg omdat ik geen droge huid heb. Heb je zelf wel een droge huid, en merk je dat je veel moet smeren? Probeer een tijdje een milde, natuurlijke douchegel, zonder minerale ingrediënten, sulfaten, parabenen en alcohol. Bij ons in de badkamer staan er standaard grote flessen ecologische familiedouchegels, die ik voor zowel mijzelf als mijn kinderen durf te gebruiken omdat ze op natuurlijke basis zijn. Ook wil ik regelmatig een natuurlijke olie aan mijn badwater toevoegen zodat ik me na het baden niet hoef in te smeren, maar je kunt olie natuurlijk ook na het wassen gebruiken.In feite zijn de meeste natuurlijke oliën goed, want je smeert een puur, biologisch product op je lichaam. Amandel, jojoba, kokos, en zelfs gewone olijfolie doen wonderen voor je huid omdat ze de cellen van zuurstof voorzien, afvalstoffen afvoeren en de algehele staat van de huid verbeteren omdat ze onder andere vitamines bevatten. Dit in tegenstelling tot chemische oliën die vol voorbewerkte ingrediënten zoals petroleum en paraffine zitten. Een groot voorbeeld hiervan is vaseline. Vaseline wordt in laboratoria gemaakt van aardolie. Ja echt, aardolie. Waar al die oorlogen om gevoerd worden… De olieindustie is zo immens groot en wordt voor zo ongelooflijk veel doeleindes toegepast dat het bijna niet te omvatten is. Een deel wordt bijvoorbeeld voor brandstof van auto’s gebruikt, en wat er overblijft wordt in verschillende cosmeticaproducten verwerkt – omdat het er is, omdat het goedkoop is, en omdat het kan.
En net als je over het WTF gedeelte hiervan gestapt bent, leer je dat deze ingrediënten je huid niet kunnen herstellen of genezen, het enige wat ze doen is een vettig laagje op je huid achterlaten, zodat je tijdelijk het idee hebt dat het beter gaat. Maar ook hier geldt – je moet het blijven kopen en blijven smeren, want zonder dit synthetisch laagje zie je in wat voor slechte staat je huid eigenlijk is. Je bestrijdt een symptoom en geen oorzaak, of camoufleert het eigenlijk, maar blijft wel geld over de toonbank smijten voor nog meer smeersels. Verbreek de cirkel en probeer een tijdje natuurlijke producten uit. Er is keuze genoeg!
Wel wil even kort toelichten waarom je minerale oliën beter niet kunt gebruiken. Deze vettige oliën zitten in heel veel industriële smeersels, van motoren van grote machines tot aan inkt in kranten, je kan het zo gek niet verzinnen, en er zit iets van een minerale olie in. Naast dat deze olie verschrikkelijk slecht is voor het milieu is het ook bekend dat het hormoonverstorend en kankerverwekkend is bij levende wezens. Niet alleen dieren die er in contact mee komen, maar bijvoorbeeld ook bij mensen die er op het werk veelvoudig mee in contact komen. Het is zelfs zo erg dat die oliën in ons voedsel terecht zijn gekomen en oa. Foodwatch groot alarm slaat om het aan te pakken – klik hier om te zien waar ik het over heb.
Wat betreft cosmetica zijn de links niet zo direct, omdat hier beter gezuiverde minerale olie voor gebruikt wordt. Het gaat dus om betere kwaliteit, schonere, en “mildere” minerale olie, die daardoor minder gevaarlijk zou zijn. Toch worden er links gelegd, maken steeds meer mensen zich zorgen en worden natuurlijke producten steeds populairder. Zo zal je tegenwoordig nauwelijks meer een nieuwe merk babyverzorging dat minerale ingrediënten gebruikt tegenkomen. Ook hier neem ik dus liever het zekere voor het onzekere en vermijd ik chemische ingrediënten in huidsmeersels. Dan maar 15 euro voor een natuurlijke babyproduct, in plaats van eentje van vijf euro dat vol goedkopere, synthetische, dus minerale ingrediënten zit. Omdat ze niks doen, omdat ik niet zeker weet hoe gevaarlijk ze nou precies kunnen zijn en omdat ik mijn kinderen zo veel mogelijk wil beschermen voor invloeden van buitenaf. Als ik ze al biologisch te eten geef, zorg dat ze zo gezond mogelijk zijn en het beste voor ze over heb, dan vind ik dat ik ze ook niet in contact met minerale oliën moet brengen, of dat nou voor of na hun geboorte is. En aangezien alles waar ik me mee insmeer via mijn bloedbaan bij mijn baby terechtkomt ben ik hier nu ik zwanger ben wel echt een stuk voorzichtiger mee dan voorheen. Daarom gebruik ik natuurlijke merken voor bad, douche en verzorging van niet alleen mijn huid, maar ook die van mijn kinderen, ga ik zelf regelmatig aan de slag met zelfgemaakte smeersels en ben in constant etiketten aan de achterkant van producten aan het lezen. Te lange woorden, afkortingen, dingen die al chemisch klinken of waarvan ik gewoon niet weet wat het is sla ik over. Ook Google ik veel en koop vaak producten van merken waar ik van weet dat het goed zit of bij webshops zoals www.biggreensmile.nl en www.happyskinfood.com die uitsluitend natuurlijke, ecologische en biologische producten aanbieden, dus weet ik wel zeker dat het goed zit.Plus, ik vind natuurlijke producten heerlijk. Biologische oliën van bloemen, planten en vruchten, bijenwas en notenboter, honing, kruiden, plantenextracten en sappen – het doet allemaal stukken meer dan enkel je huid invetten.Wel vind ik het belangrijk om te vertellen dat een chemisch/synthetisch ingrediënt zoals paraffine met zijn vettige laagje wel een barrière vormt en huid voor invloeden van buitenaf, zoals wind beschermt, en dat niet alle natuurlijke oliën even goed zijn. Pepermuntolie is bijvoorbeeld natuurlijk, het komt ten slotte van munt, maar het kan de huid verschrikkelijk irriteren en beschadigen. Er zijn dus uitzonderingen en je goed inlezen en laten informeren is altijd belangrijk. Let er ook op dat je marketingverhalen van merken niet altijd even serieus moet nemen. Er zijn niet genoeg regels om adverteerders op de vingers te tikken en te controleren of hetgeen wat ze beweren ook echt waar is, dus kan er op een product heel leuk natuurlijk op staan, terwijl dat zeker niet altijd het geval is. Zie hieronder wat ik bedoel:
Kortom, naast sulfaten en parabenen doe ik ook mijn best om synthetische ingrediënten, afkomstig uit minerale oliën te vermijden omdat ik niet wil dat deze bij mijn kinderen terecht komen. Ben je iemand die van plan is natuurlijke en milde babyverzorging voor je kleine te gebruiken? Begin dan nu de baby nog in je buik zit – het is echt niet moeilijk te verkrijgen meer.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like