Er zijn vandaag de dag enorm veel verschillende koekenpannen op de markt. Hoe weet je nu welke je het beste kunt aanschaffen? Sommige koekenpannen hebben bijvoorbeeld niet zo’n goede aanbaklaag, waardoor eten dat je bakt snel aan de pan blijft plakken. Dat is eigenlijk natuurlijk niet wat je wil, dus is het goed om te weten welke koekenpannen een goede anti-aanbaklaag hebben en welke niet. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen waar je op kunt letten, die gaan we bespreken in dit artikel!

1. Voor welke warmtebron moet de pan geschikt zijn?

Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste koekenpan zoekt voor de warmtebron die jij gebruikt om mee te koken. Denk bijvoorbeeld aan gas, een elektrische kookplaat of een inductieplaat. Inductieplaten worden steeds populairder in Nederland, vooral bij mensen die van het gas af gaan. Het is een stuk duurzamer dan koken met gas en wordt steeds vaker ingezet bij nieuwbouw woningen. Sommige pannen zijn voor iedere warmtebron geschikt, maar daar kun je niet zomaar vanuit gaan. Let dus bij het kopen van een nieuwe koekenpan altijd op de warmtebronnen waarvoor de pan geschikt is.

2. Een goede anti-aanbaklaag

Een goede anti-aanbaklaag is ook een must voor een fijne koekenpan, braadpan, of wat voor pan dan ook. Dit is een speciale laag die ervoor zorgt dat ingrediënten niet aan de pan blijven plakken als je ze bakt. Als het eten niet blijft plakken aan je pan, brandt het ook minder snel aan. Zonder zo’n anti-aanbaklaag moet je erg goed opletten dat je eten niet te lang bakt en dat je genoeg olie gebruikt, anders kun je wel last krijgen van het aanbakken aan de pan.

3. Van welk materiaal is de pan gemaakt?

Je kunt kiezen tussen verschillende materialen koekenpannen, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Ook een anti-aanbaklaag kan van verschillende materialen gemaakt zijn, bijvoorbeeld titanium of keramiek. Let er daarnaast op dat je voor een pan kiest zonder de stoffen PFOA of PFAS. Deze stoffen kunnen namelijk schadelijk zijn als ze te heet worden, wat in een pan nogal snel gebeurt. Ten slotte is het materiaal waarvan het handvat van de pan gemaakt is belangrijk. Dit bepaalt namelijk of het handvat tijdens het koken heet wordt of niet. Wel zo handig als je zonder handschoenen wil kunnen koken!

4. De kwaliteit van de koekenpan

Ten slotte is het natuurlijk belangrijk dat de koekenpan die je aanschaft van een goede kwaliteit is. Ga dus zeker niet automatisch voor de pan met de laagste prijs, want dit zegt vaak ook iets over de kwaliteit van het product. Op websites zoals die van de Consumentenbond kun je eerlijke reviews lezen om een goede keuze te kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like