Twee kinderen in één slaapkamer, het klinkt als het recept voor een dagelijkse strijd om ruimte, speelgoed en wie er boven mag slapen. Maar met een beetje slim inrichten en wat handige keuzes hoeft het echt geen chaos te worden. Sterker nog, het kan juist hartstikke gezellig zijn. Tenminste, als je een paar dingen goed regelt.
Een stapelbed maakt alles makkelijker
Als er één ding is dat direct rust brengt in een gedeelde kinderkamer, dan is het wel een stapelbed. Niet alleen omdat het ruimte bespaart, maar ook omdat kinderen gek zijn op het idee dat ze ‘hoog’ mogen slapen. Klimmen naar je bed voelt voor een kind al snel als een mini-avontuur. Daarbij neemt het veel minder plek in dan twee losse bedden, waardoor er nog genoeg ruimte overblijft om te spelen of een bureau neer te zetten. En laten we eerlijk zijn, hoe vaak gebeurt het dat een kind vrijwillig op het onderste bed wil slapen? Juist, dat regelt zich vaak vanzelf.
Verschil tussen een hoogslaper en een stapelbed
Je hebt het misschien al eens voorbij zien komen, maar een hoogslaper is niet hetzelfde als een stapelbed. Een hoogslaper heeft maar één slaapplek, bovenin en daaronder zit nog een zee aan mogelijkheden. Een bureau, een leeshoekje of gewoon extra opbergruimte voor al dat speelgoed dat zich op mysterieuze wijze telkens weer door de kamer verspreidt. Bij een stapelbed heb je natuurlijk twee bedden op elkaar, perfect als je echt twee kinderen in dezelfde kamer kwijt moet. Het hangt er dus helemaal vanaf wat de situatie is en hoeveel ruimte je hebt. Is de kamer groot genoeg, maar heb je gewoon maar één kamer? Dan is een halfhoogslaper kopen voor beide kinderen ook een goed idee. Zo kunnen ze ook geen ruzie maken over wie boven of beneden slaapt.
Veiligheid eerst, zelfs als dat betekent dat het bed iets minder ‘cool’ is
Laten we eerlijk zijn, kinderen gebruiken een bed niet alleen om in te slapen. Er wordt in gesprongen, op geklommen en soms zelfs onder verstopt. Daarom is het belangrijk dat het bed stevig is. Geen wiebelende constructie of ladder waar je als ouder al zweet van op je voorhoofd krijgt. Kies voor een juniorbed met een sterk frame van hout of metaal en kijk ook even goed naar de randen. De bovenste slaapplek moet echt goed zijn afgezet, want niemand zit te wachten op een nachtelijke duik naar de vloer. Qua ladder is een schuine variant fijner voor jongere kinderen, terwijl oudere vaak een rechte ladder juist wat stoerder vinden. Kleine details, groot verschil.
Waarom een stapelbed meer is dan alleen praktisch
Een stapelbed doet veel meer dan alleen ruimte besparen. Voor kinderen is het vaak het begin van allerlei avonturen. Het bovenste bed voelt als een soort hut waar je je kunt verstoppen of stiekem met een zaklamp een boek leest. Het onderste bed is dan weer de ideale chillplek voor overdag, met een dekentje, een tablet of een knuffel. Daarnaast zorgt het ook voor duidelijkheid. Iedereen heeft z’n eigen plek, en dat scheelt een hoop gedoe. Al moet je natuurlijk nog steeds af en toe bemiddelen over wie er waar slaapt… want tja, kinderen.
Een goede sfeer begint bij een slimme indeling
Als je het een beetje handig aanpakt, wordt die gedeelde kamer eerder een gezellige plek dan een slagveld. Door de ruimte slim te gebruiken met een stapelbed en duidelijke afspraken te maken over wie waar slaapt (en wanneer het tijd is om stil te zijn), kun je veel irritaties voorkomen. Kinderen zijn flexibel, maar ze houden ook van duidelijkheid. En jij trouwens ook.